|

Kudüs’ün son kalesi

Kudüs’ü Filistin’den tamamen koparmak için işgal politikalarına hız veren İsrail yönetimi, stratejik Hal el-Ahmer köyünü yıkma kararından vazgeçmiyor. İşgalci İsrail yönetimi, uluslararası kurumlardan gelen çağrılara da kulak asmıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:57 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Kudüs’ü Filistin’den tamamen koparmak için işgal politikalarına hız veren İsrail yönetimi, stratejik Hal el-Ahmer köyünü yıkma kararından vazgeçmiyor. İşgalci İsrail yönetimi, uluslararası kurumlardan gelen çağrılara da kulak asmıyor.
​Kudüs’ü Filistin’den tamamen koparmak için işgal politikalarına hız veren İsrail yönetimi, stratejik Hal el-Ahmer köyünü yıkma kararından vazgeçmiyor. İşgalci İsrail yönetimi, uluslararası kurumlardan gelen çağrılara da kulak asmıyor.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcileri yaptıkları ortak açıklamada, İsrail’i, işgali altındaki Doğu Kudüs’ün doğusunda yer alan Han el-Ahmer’in yıkılması konusundaki kararını gözden geçirmeye çağırdı. İsrail Yüksek Mahkemesinin, 5 Eylül’de, yerleşimcilerin yıkımın durdurulması için verdikleri dilekçeleri reddettiğine işaret edilen açıklamada, “Her an İsrailli yetkililer okulların bulunduğu bu alanı yıkabilir ve aralarında birçok çocuğun bulunduğu yerleşimcileri evinden kovabilir” ifadesine yer verildi. Han el-Ahmer’in yıkılması durumunda Doğu Kudüs’ün Batı Şeria’yla tüm bağı kopmuş olacak.

“FELAKETE YOL AÇAR”

Fransa’nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, İsrail’in kararının felakete yol açacağı uyarısında bulunurken, Han el- Ahmer’in yıkılmasıyla Doğu Kudüs’ün diğer Filistin topraklarından ayrılabileceğini söyledi. İngiltere temsilcisi Karen Pierce ise, bu kararın iki devletli çözüm arayışının büyük oranda patlaması demek olduğunu kaydetti. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia da konseydeki konuşmasında ABD’nin Filistin’e yönelik attığı adımları eleştirdi. Skandal yıkım kararından vazgeçmeyen İsrail de Filistin’e yönelik tehditlerini de sürdürüyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eizenkot, işgal altındaki Batı Şeria’da şiddet olaylarının artabileceği tehdidinde bulundu.

Filistin’in paralarına el koyacak

İsrail Maliye Bakanı Moşe Kahlon, ülkesinin Filistin yönetimi adına topladığı verginin bir kısmına el koyma kararı aldı. İsrail’in, geçtiğimiz pazar günü bir İsrail vatandaşını bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen Halil Cebbarin’in ailesine Filistin yönetiminin bir miktar para ödediğini ve ileride de her ay maaş vereceğini ileri sürmesi üzerine verginin bir kısmına el koyma kararı alan Kahlon, Cebbarin ailesinin ekonomik faaliyetlerinin sınırlandırılması için başka yolların da aranmasını istedi.

#Filistin
#Kudüs
6 yıl önce