Trump’ın ‘Ortadoğu Planını’na göre Kudüs tamamen İsrail’e bırakılacak. ABD burada Büyükelçiliği açılacak, ABD İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü tanıyacak.

Tek taraflı ‘Ortadoğu Planı’nına Filistin, Türkiye ve İran’dan tepki gelirken, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık, Katar ve Umman ise desteklediklerini açıkladı.

Filistin Kurtuluş Örgütü

Fetih Hareketi Devrim Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Fayiz Ebu Ayta ‘Ortadoğu Planı’nın başarısız olması için direniş göstereceklerini ve çalışacaklarını açıkladı.

Hamas

Küdüs’ün her zaman Filistin’e ait olacağını, planın ise anlamsız olduğunu FKÖ dahil tüm örgütlerle işgale planlı bir şekilde karşı koyacaklarını açıkladı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas

Küdüs’ün satılık olmadığını vurgulayarak, Ne Müslümanların nede Hıristiyanların Trump’ınbu palanını kabul etmeyeceğini, Plana bin kere hayır dediklerini söyledi.

İran

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Planın Orta Doğu için hazırlanmış bir tuzak olduğunu söyleyen Abbas Musevi Müslümanların bir araya gelerek, bu palana karşı çıkmaları gerektiğini açıkladı.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin danışmanı Hüsameddin Aşina ise Filistin’den yeni bir intifada beklediklerini söyledi.

İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney ise ABD’nin pis ve şeytani planının asla gerçekleşmeyeceğini vurgulayarak, Kudüs’ü Yahudileştirmenin ahmaklık olduğunu sözlerine ekledi. Filistinlilerin ve Müslümanların sözde anlaşmanın uygulamaya konulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif yaptığı açıklamada BAE’yi kast ederek, ‘Plan yanlış kapıyı çalan Müslümanlar için de bir uyanış olur’ dedi.

Türkiye

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözde barış planının ölü doğduğunu zulmünün meşrulaştırmasına izin verilmeceği açıklaması yapıldı.

Birleşmiş Milletler

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, barışı desteklediklerini ancak karşılıklı anlaşmalarla güçlendirilmiş, 1967 öncesi sınırlarda iki devletli çözümün olması gerektiğini vurguladı.

Birleşik Krallık

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un Sözcüsü

Sözde barış planı için çatışmanın sonu olur yorumunu yaptı. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ise sözde plan için ciddi tabirini kullanarak, İsrail ve Filistinlilere telkinde bulunarak, palana samimi ve adil bakmalarını söyledi.

Suudi Arabistan

Filistin halkının hakları konusunda Riyad’ın tutumunun değişmediği vurgulanarak, Filistin halkını destekleyeceklerini açıkladılar.

Suudi Dışişleri

Riyad’ın Filistin meselsinde adil olan tüm çabaları desteklediklerini açıkladı. Trump’ın çabalarının takdir ettiklerini vurgulayan Suudi Dışişleri, planın anlaşmazlıkla sonuçlanması durumunda, diyalogla çözülmesi istendi.

Birleşik Arap Emirlikleri

BAE ABD Büyükelçisi, açıklanan planın, müzakereler için bir başlangıç noktası olacağını söyledi.

Katar

Katar Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Arap-İsrail çatışması için sarf edilen çabadan memnun olduklarını, Filistinlilerin koruma altına alınması gerektiğini vurgulayarak, 1967 sınırlarına geri dönülmedikçe, bağımsız bir devlet kurulmadıkça, barışın mümkün olmadığı söylendi.

Lübnan

Hizbullah, konu hakkında bu palanın Filistinlilerin kendi topraklarına geri dönmelerinin elinden alınması olarak yorumladı. Bu adımın ise düşman İsrail’in yayılmacı emeline hizmet edeceği söylendi.

Fetih ise eylem çağrısı yaparak, yürüyüş çağrısı yapıldı. ABD’nin tehditlerinden de korkmadıklarının altı çizildi.

ABD

ABD'li Demokrat Senatör Patrick Leahy muhalif açıklama yaparak, Palana boş vaatler benzetmesi yaptı. Red edileceği bilinen bir plana anlaşma demenin de komedi olduğunu vurguladı.

Rusya

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Palanı inceleyeceklerini kararın ABD değil, Filistinlilerin ve Arapların vereceğini vurgulandı.

Arap Birliği

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayti dayatma yapılmadan, İsrail ve Filistinlilerin arasında dürüst bir şeklide arabuluculuk yapılması gerektiğini söyledi.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı, iki tarafın kabul edeceği bir anlaşmanın kalıcı çözüm olacağı açıklandı. Mısır’ın ABD'nin çözüm önerisini incelemesinden yana olduğu söylendi.

Almanya

Alman Dışişleri Bakanlığı, İsaril ve Filistinlilerin anlaştığı takdirde, kalıcı çözümün gelebileceği açıklanarak, Avrupa Birliği’ndeki partnerlerle görüşüleceği duyuruldu.

Fransa

Fransa Dışişleri Bakanlığı, sözde barış planını memnuniyetle karşılandığı açıklanarak, Barış planının, uluslararası hukuk standartlarına uygun olması gerektiği vurgulandı.

Editör: TE Bilişim