Küçük güneşbalığı, Fukuşima’dan bildiriyor

Japonya’da 2011’deki deprem ve tsunami felaketinde ağır hasar gören Fukuşima Nükleer Santralı’na gönderilen su altı Küçük Güneşbalığı (Little Sunfish) adlı robot ilk kez 3 numaralı reaktörün kazanına girerek görüntü yolladı.

Yayınlanma: 20.07.2017 - 23:03
Abone Ol google-news

Japonya’da 2011’deki deprem ve tsunami felaketinde ağır hasar gören Fukuşima Nükleer Santralı’na gönderilen su altı Küçük Güneşbalığı (Little Sunfish) adlı robot ilk kez 3 numaralı reaktörün kazanına girerek görüntü yolladı. Ancak robotun erimiş nükleer yakıtın bulunduğu alanı tespit edemediği açıklandı. Nükleer santralı işleten Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) tarafından yapılan açıklamada, ‘Little Sunfish’ (Küçük Güneşbalığı) adı verilen su altı robotunun, nükleer santralın felakette en çok hasar gören bölümlerinden 3 numaralı reaktörün emniyet kazanına girdiği bildirildi.

Hasarı görüntüledi

Robotun amacı hem hasarı tespit etmek hem de felaketin ardından eriyip kazanın dibine çöken ve radyoaktif su altında kalan yakıtı bulmaya çalışmaktı. TEPCO sözcüsü Takahiro Kimoto “İlk kez bir robot 3 numaralı reaktörün bulunduğu emniyet kazanına girdi. Bunun büyük bir adım olduğunu düşünüyoruz” dedi. Robotun gönderdiği görüntüler de felakette yaşanan hasarı gözler önüne serdi. Sözcü Kimoto’ya göre robotun yolladığı görüntüler, 3 numaralı reaktörün daha önce incelenen 2 numaralı reaktörden daha fazla hasar aldığını da ortaya koydu. Robotun kazanın içinde bırakıldığı ve cuma günü radyoaktif su altında kalan nükleer yakıtı bulmak için daha da diplere inerek incelemelerini sürdüreceği açıklandı. Toshiba tarafından tasarlanan ve bir ekmek büyüklüğündeki robotun üzerinde bir ışınölçer, ışık, iki kamera ve 5 ayrı pervane bulunuyor. Robot 4 operatör tarafından yönlendiriliyor.

İkinci büyük felaket

Fukuşima’daki hasarı tespit etmek için daha önce de uzaktan kumandalı robotlar gönderilmiş ancak nükleer santraldaki aşırı derecedeki yüksek radyasyon çalışmaları olumsuz etkilemişti. Japonya’nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011’de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan tsunami, Fukuşima santralında radyoaktif sızıntıya yol açmış, Çernobil’den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine yol açmıştı. Olayın ardından bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti. Sızıntının tamamen kontrol altına alınıp santralın tasfiye edilmesinin yıllarca sürebileceği tahmin ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler