Bahçeli: Kucaklaşmaya, sükunete ve mutabakata ihtiyacımız var

Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın açılışına katılan MHP lideri Bahçeli, "1950'li yıllara şerh düşen siyasi ve ideolojik kamplaşmalar, önyargılar milli birlik ve dayanışma ruhumuza fazlasıyla zarar vermiştir. Kamplaşmaya değil kucaklaşmaya, husumete değil sükunete, melanete değil merhamet ve mutabakata ihtiyacımız vardır" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan hakkında idam kararı verilen "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" açılış törenine katıldı.

"Yassıada'nın yalnızca bir kara parçasının değil aynı zamanda hukuk kisvesiyle demokrasiye vurulan paslı zincirlerin simgeleşmiş yeri olduğunu" söyleyen Devlet Bahçeli, "Zamanın hisarlarını bir mızrak gibi delerek günümüze kadar uzanan hak ve hukuk ihlalleri yıllar içinde milli gönüllere bir kor gibi nüfuz etmiştir. Yassıada'da hukuka deli gömleği giydirilmiştir. Adaletin fişi çekilmiş, Türkiye'nin bir dönemi delik deşik edilmiştir" dedi.

'CEPHELEŞEREK SONUÇ ALAMAYACAĞIMIZ GÖRÜLMELİ'

Yassıada'daki mahkemede milletin takdir ve tercihlerinin de hazin şekilde sorguya çekildiğini belirten Bahçeli, konuşmasına şöyle devam etti:

"27 Mayıs'ın 60'ıncı yıl dönümünde, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın resmi açılışıyla geçmişin kötü anıları, geleceğin kutlu hedefleriyle berhava edilecektir. Cepheleşerek sonuç alamayacağımız görülmelidir. Çatışmanın ve çekişmenin sonu olmadığı bilinmelidir. 1950'li yıllara şerh düşen siyasi ve ideolojik kamplaşmalar, hatta kahveleri ve gönülleri bile ayıran katılaşmış önyargılar milli birlik ve dayanışma ruhumuza fazlasıyla zarar vermiştir. Bu nedenle Türkiye sosyal ve ekonomik türbülansları müteakiben siyasal ve toplumsal çalkantılara kapılmış, hitamında darbe mekaniği harekete geçirilmiştir."

Erdoğan: Menderes'e hangi inançla saldırdılarsa Cumhur İttifakı'na aynı nefretle yöneldilerErdoğan: Menderes'e hangi inançla saldırdılarsa Cumhur İttifakı'na aynı nefretle yöneldiler

'MİLLETİN VERDİĞİ YETKİYİ ALACAK YİNE MİLLETTİR'

"Bizim kamplaşmaya değil kucaklaşmaya, husumete değil sükunete, huşunete değil hoşgörüye, melanete değil merhamet ve mutabakata ihtiyacımız vardır" diyen Bahçeli, "Sosyal barışa, siyasal uzlaşmaya, demokrasi kültürüne değerli katkılar yapacağını düşündüğüm bugünkü açılışa şahsımı davetinden dolayı da Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Adanın yeniden imar ve inşasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Demokrasinin tahammül sistemi, sabır ve saygı rejimi olduğunu dile getiren Devlet Bahçeli, "Sebebi ne olursa olsun, şartlar nasıl tezahür ederse etsin, milletin verdiği yetkiyi tekrardan alacak yine milletin ta kendisidir. Beğensek de beğenmesek de, sevsek de sevmesek de, sandıktan çıkan sonuç; zorla, baskıyla, silah yoluyla, gayrimeşru araçlarla tahrip ve tasfiye edilirse acıklı olaylar zincirleme halinde yeşerip yaygınlaşacaktır" dedi.

'DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLER SANIK SANDALYESİNE OTURTULDU'

Yassıada mahkemelerinin kurmaca olduğunu belirten MHP lideri Bahçeli, "Kurmaca mahkemeler, devri sabık yaratma çabaları, cuntacı eğilimler, darbeci emeller on yıllar boyunca hem demokrasiyi kötürüm bırakmış, hem de özgürlükleri sekteye uğratmıştır. Yassıada mahkemelerini kuranlar bir devri değil, demokrasi ve özgürlükleri sanık sandalyesine oturtmuşlardır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin demokrasi tarihinin aynı zamanda darbeler tarihi olduğunu ifade eden Bahçeli, şunları söyledi:

"Bunun yankıları ve bugüne kadar uzanan yansımaları siyasi ve toplumsal hayatımıza düğüm üstüne düğüm atmıştır. Hâlâ darbeye umut bağlayanların mevcudiyeti ise tedavisi olmayan hıyanet virüsüne delalettir. Tarihi yürüyüşümüzün kesintiye uğramasının başlıca nedenlerinin arasında silahlı müdahaleler, ara rejim özlemleri, milli irade alerjileri bulunmaktadır. Darbe yanlış bir karardır ve zulümdür. Darbelerin çizeceği bir gelecek rotası, belirleyeceği bir yol haritası, milletimizin hakkını, hukukunu ve haysiyetini savunacak bir tasavvur ve tahayyül ufku kesinlikle olamayacaktır. Nitekim acı verici tecrübelerle bu durum teyit ve tevsik edilmiştir."

'DEMOKRASİ MİLLİYETÇİLİĞİN İKİZ KARDEŞİDİR'

"Demokrasinin, milliyetçiliğin ikiz kardeşi olduğunu" savunan Bahçeli, "Biri olmadan diğerinin varlığı hayaldir. Sandık milli iradenin beşiği, demokrasinin muharrik ve müstesna gücüdür. Aklından darbe geçiren, sandıkta bulamadığını sokaklarda ve silahların muhitinde arayan herkes kaybetmeye mahkum ve mecburdur. Türk milletinin basiret ve dirayeti, bundan böyle hiçbir gayrimeşru gayeye izin ve icazet vermeyecektir" dedi.

Cumhur İttifakı'na vurgu yapan Bahçeli, "Güvenlik-özgürlük dengesi sağlam kurulduktan, demokrasi kamburlarını attıktan, bir ve beraber olduktan sonra 21'inci yüzyıl Allah'ın izniyle Türk asrı olacaktır. Demokrasi fantezi değil fazilet; özgürlük ise faraziye değil insan olmanın farikasıdır. Biz aklın üstüne, altına, yanına yöresine değil, meselelere bizatihi Türk aklıyla, milletin şahbaz aklıyla bakarız, sonuna kadar da bakmayı sürdüreceğiz. Dünden ders alarak geleceğin muhteşem ve muazzez günlerine inanıyorum ki şartlara ve olaylara körü körüne boyun eğmeyen Cumhur İttifakı'yla ulaşılacaktır. Bunun şeref payesi de bizzat cumhurun aziz varlığına ait olacaktır" ifadelerini kullandı. (İSTANBUL/AA)