"Birleşmiş Milletler (BM) Kararı, Uluslararası Hukuk ve anlaşmalar, insan hakları, din ve vicdan özgürlüğü hiçe sayılarak, üç semavî dinin kutsal şehri, kadim tarihî, kültürel ve dinî kimliği ile insanlığın ortak mirası olan Kudüs'ün statüsü değiştirilerek, İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesi girişimini şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Böyle bir girişimin, temin edilmesi acil bir zorunluluk haline gelen bölgesel ve küresel barışa hiçbir katkı sağlamayacağının bilinmesini isteriz."

Uluslar Arası Hukuka Aykırı

Trabzon Baro Başkanı Avukat Sibel Suiçmez de ABD’nin açıklamasına tepkisiz kalmadı: ‘Amerika Birleşik Devletleri’nin üç semavi dinin kutsal mekânı olan Kudüs’e büyükelçiliğini taşıma ve Kudüs’ü başkent olarak kabul etme kararı, gerek Birleşmiş Milletler kararlarına, gerekse uluslararası hukuka açıkça aykırıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin; “İsrail’in işgali altında tuttuğu Filistin topraklarında yürüttüğü yerleşim faaliyetlerinin Uluslararası Hukuka aykırı olduğunu” kayıt altına alan kararlarına rağmen, ABD’nin son kararı bölgedeki hukuk tanımaz işgale bir yenisini ekleyecektir. Bu karar bölgeye barış ve istikrar getirme girişimlerini kesecek, yeni ihtilafların oluşmasına yol açacaktır. Trabzon Barosu olarak; Kudüs’ün tarihi ve hukuki statüsünü değiştirmeye yönelik hukuk tanımaz bu girişime karşı, bölgedeki hassas dengeler gözetilerek hukuki çerçevede tepki vermenin gerekliliğine dikkat çekerek; Amerika Birleşik Devletlerinin hukuksuz ve bölgenin barışını bozarak bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyebilecek kararını kınıyor, ABD’yi kendisinin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz.’

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Kınadı

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu da Trump’un skandal Kudüs kararını sert bir şekilde kınadı. Açıklama şöyle: ‘Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın bulunduğu Kudüs kenti Filistin'in ayrılmaz bir parçasıdır. Kudüs, İslam dünyasının yanı sıra diğer semavi dinlerin de kutsalıdır. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma ve ülkenin Tel-Aviv’deki  büyükelçiliğini  Kudüs’e taşıma kararı kabul edilemezdir. Dünyanın her zamankinden daha fazla barışa ihtiyaç duyduğu bir dönemde, akan kan ve gözyaşı ile yaşanan kargaşaların arttırılması yönündeki girişimleri büyük bir endişeyle müşahede etmekteyiz. ABD'nin iç politikaya yönelik yaşadığı sorunları Kudüs üzerinden gidermeye çalışmasının dünya barışı ve Müslüman halklar üzerinde yaratacağı olumsuz atmosfere dikkat çekiyor, kabul edilemez bulduğumuz bu kararı şiddetle kınıyoruz.’

Beder’in Baba Annesi Öldü

Trabzon Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Erdoğan Beder baba annesini kaybetti. Dün cenaze namazı Yomra merkezde kılındı ve merhume son yolculuğuna uğurlandı. Allah’tan rahmet kederli ailesine sabır ve başsağlığı diliyoruz.

ÖRS, Yerim Belli

Trabzon’da MHP’den hem milletvekili hem de Belediye Başkan adayı olan Hüseyin Örs’le karşılaştık. Örs akademisyen olarak yoluna devam ediyor. Şu an itibariyle Üniversiteden ayrılma durumu söz konusu değil. Ancak Örs’ün yerine çok yakın arkadaşı Devlet Sert ile Milletvkeilliği sıralamasını birlikte paylaştığı Koray Aydın ile Yavuz Aydın’ın yanı.

Birinci Sert Çıktı
 
MHP İl Başkanı Birinci, ABD Başkanı Trump'ın, Kudüs'üs İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamasına tepki gösterdi.  MHP'den konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 
"ABD Devlet Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesi bizleri derinden sarmış, ABD'nin İslam dünyasına karşı yürüttüğü düşmanlığın zirveye çıktığını bizlere göstermiştir. Tüm İslam âleminin en önemli kutsallarından olan Kudüs şehrinin İslam dünyasının içinden çekilip alınma girişimi tahammülü mümkün olmayan kabul edilemez bir girişimdir. ABD'nin bu hamlesini lanet ve nefretle kınıyorum. Bu meselenin halli için hükümetimizin yapacağı tüm girişimlere bütün Türk milletinin destek vermesi, tüm dünyaya sessiz kalmayacağımız gösterilmelidir” dedi.
 
Nuhoğlu Atandı
 
MHP Trabzon’da ilçe başkanları belli olmaya devam ediyor. Buna göre Çarşıbaşı İlçe Başkanlığına Mümin Nuhoğlu’nun atandığı bildirildi. MHP Trabzon İl Başkanlığında yapılan kısa açıklamada, “Çarşıbaşı İlçe Teşkilatını kurmak üzere Sayın Mümin Nuhoğlu İlçe Başkanı Olarak, l Başkanlığımız tarafından görevlendirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
 
Gedikli’nin Çağrısı
 
Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi ve Yol-İş Sendikası Trabzon 1 nolu Şube Başkanı Gökhan Gedikli, yaptığı yazılı açıklamada, ABD yönetiminin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz.
 
Bu karar uluslararası hukuka aykırıdır ve ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının açık bir ihlalidir. Filistin’in bağımsızlığını kazanması tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye bunun savunucusu olmaya devam edecektir. Bölgede barış ve istikrar bakımından olumsuz yansımaları olacak bahse konu karar, barış zeminini tamamen yok etme riski taşımaktadır. ABD yönetimini, son derece olumsuz sonuçlar doğuracak olan bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve Kudüs’ün çok kültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz” dedi.
Editör: TE Bilisim