Opr. Dr. Hande Akbaş Kronikleşirse tedavi zorlaşıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kronikleşirse tedavi zorlaşıyor

İlişki sırasında ağrı olması ya da akıntı gelmesi vajinal enfeksiyonun belirtisi. Bu yüzden mutlaka doktora başvurun, kültür yapılıp mikrop tespit edilsin. Buna göre de kullanacağınız ilaca karar verilsin. İhmal ederseniz hastalığınız kronikleşir, tedavi zorlaşır.

Kanama ve akıntı oluyor

29 yaşında kızım. 28 gün arayla adet görüyorum. Son iki adet arasında bir damla kanama oldu. Bu kanamalarla akıntı da oluyor. Sizce bu durum neden kaynaklanabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu durum iki nedenden kaynaklanaabilir. Ya vajinal iltihabınız vardır ve ilerlemiştir. Ya da idrar yollarınızda iltihaba bağlı olarak kanama başlamıştır. Bunu anlamanın tek yolu hemen bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmanız, vajinal smear aldırmanızdır. Varsa iltihabınız için ilaç kullanmanız ve bir idrar tahlili ve kültürü yaptırmanız. Bunlar normal gelirse hormonlarınıza bakmak gerekebilir.

Haberin Devamı

İlişkide ağrım çok

22 yaşındayım. Bir yıldır kimseyle birlikte olmadım. Bu yıl her ilişkim çok ağrılı oluyor. Birkaç aydır yeşilimsi akıntım var. Ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kokulu ve yeşil-sarı akıntı, ilişki sırasında ağrı vajinal enfeksiyonların belirtisidir. Kültür alınmalı ve üreyecek mikrobun cinsine ve hangi antibiyotiğe duyarlı olduğuna göre tedavi görmelisiniz. İhmal ederseniz hastalıkkronikleşir tedavinin daha uzun süreli uygulanması gerekir.

Hapla korunuyorum

40 yaşındayım ve 20 yıllık evliyim. Doğum kontrol hapıyla korunuyorum. Adet dışı kanamam ve bel ağrım var. Sorunum ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 40 yaşındaki kadına artık hap önermiyoruz. Hapların 40 yaş sonrası beyne pıhtı atılması riskini artırıcı yan etkileri var. Ayrıca 20 yıldır bu yöntemle korunduğunuzdan hapı bırakmanızı öneririm. Çalışmalar 10 yılın üzerindeki kullanımlarda bu tür hormonal ilaçların meme kanseri riskini artırdığı gösteriyor.

Kasıklarımda çok ağrı var

Spiralimi çıkarttıktan hemen sonra eşimle beraber oldum ve ondan 10 gün sonra adet gördüm. Hamile kalma olasılığım ne kadar? Kasıklarımda çok ağrı var.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral çıkarıldıktan hemen sonra koruyuculuğu biter. Bu nedenle hamile kalmanız mümkün. Ancak üzerine adet gördüğünüzü ifade etmişsiniz. Bu beklediğiniz bir adetse ve her zamanki zamanda ve miktarda olduysa gebe olamazsınız. Ancak ara kanama veya çok az kanama şeklinde olmuşsa o zaman kanda bhcg denilen gebelik hormonu baktırmanızda fayda olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder