15 Aralık 2018 00:20
Son Güncellenme Tarihi: 16 Aralık 2018 06:53

Diyarbakır'daki krize karşı mitinge çağrı: Hep birlikte dur diyelim

KESK, Diyarbakır'da 16 Aralık pazar günü 'Yoksullaşmaya, işsizliğe ve güvencesizliğe karşı’ taleplerini dile getirmek için miting düzenleyecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Serpil BERK
Diyarbakır/Dersim

KESK Genel Merkezinin aldığı karar doğrultusunda 16 Aralık pazar günü Diyarbakır’da miting gerçekleştirilecek. 'Yoksullaşmaya, işsizliğe ve güvencesizliğe karşı’ düzenlenecek olan miting saat 13:00’de İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Mitinge Van, Bingöl, Batman, Muş, Elazığ, Malatya, Dersim, Mardin, Urfa ve Şırnak'ın da olduğu bölge illerinden katılım olacak. Evrensel’e konuşan mitingin tertip komitesinden Eğitim Sen Diyarbakır 2 No'lu Şube Eş Başkanı Recep Şimşek, Türkiye’deki ekonomik krizin faturasının emekçilere kesilmek istendiğini belirterek, yapılacak mitingin 'Bu gidişata dur demenin bir aracı' olduğunu ifade etti.

‘KRİZİN FATURASI EMEKÇİLERE KESİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

Şimşek, hükümetin politikalarından kaynaklı ülkenin kriz düzeyine geldiğini ve bu durumun çözümü noktasında sorumluluk alması gerektiğini dile getirdi. “Yakın zamanda Türkiye ekonomik krize girdi. Bu krizin faturası da biz emekçiler üzerinden ödetilmeye çalışılıyor. Bizde KESK olarak  siyasal iktidarın hangi politikaları yüzünden ekonomik kriz düzeyine gelmişse bir an önce o politikalardan vazgeçip sorumluluk alması ve krizin bedelini onların ödemesi noktasında görüşlerimizi ifade ediyoruz" diyen Şimşek, "Hükümet bir korkutma ve sindirme politikasıyla sanki ülkede hiçbir şey yokmuş havası estirmeye çalışıyor. Ama günlük yaşamda en çok gören ve çeken bizleriz. Yakın zamanda bizim maaşlarımızın %40 eridi. Alım gücümüz düştü. Sorunu  emekçiler ve halk üzerinden çözme gibi bir yaklaşım sergiliyorlar. Biz bunun karşısında durmak için eylem kararları aldık” dedi.

‘KORKU BİR YERE KADAR’

Şimşek, “Her ne kadar biz krizi ifade etsek de aslında ülkenin temel sorunun demokrasi olduğunu ve bunun demokratikleşmeyle çözülebileceği noktasındayız. Fransa’da görüyoruz, sadece motorine yapılan zamdan dolayı insanların nasıl sokağa çıktığını görüyoruz. Ama bu ülkedeki yansıması ne kim sokağa çıkarsa, sarı yelekli olmayı düşünüyorsa işte en son Devlet Bahçeli’nin açıklaması vardı; ‘Çıplak gidecekler’... İşte sürekli bir korkutma ve bir sindirme bir tehdidi var. Onlar ne kadar bu politikaları uygulasalar da biz emekçilerde bunun karşısında doğru olan neyse bunu ifade edecek tarzda mücadelemizi yürüteceğiz diyen Güneş pazar günü yapılacak mitinge çağrı yaptı: "Korku bir yere kadar. Bütün insanların sadece emekçilerin değil halkımızın tamamının bu noktada bir an önce siyasal iktidarın bu politikalarına karşı sesini çıkarma noktasında pazar günü mitingimize bekliyoruz. Hep birlikte bu politikalara dur diyebiliriz”

‘EKONOMİK POLİTİKALARDAN BİRÇOK KESİM RAHATSIZ’

KESK Dersim Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Mazlum Doğan da AKP’nin ekonomik politikalarının herkesi etkilediğini ifade ederek, “İşçiler, işsizler, yoksullar bütün emekçiler bir kaosun ve krizin eşiğinde. Bizde bu duruma bir tepki vermek istiyoruz. Türkiye’de artık çalışanların, emekçilerin, yoksulların, üretmeyen köylülerin bir tepki vermesi gerekiyor. Bizde bu anlamda yoksulluğa, işsizliğe, güvencesizliğe karşıda örgütlü bir şekilde sesimizi duyurmak istiyoruz. KESK olarak ilimizdeki siyasi partileri, sendikaları, dernekleri ziyaret ederek mitinge çağrıda bulunduk. Bu ziyaretlerde ekonomik politikalardan birçok kesimin rahatsız olduğunu ve bu sıkıntılarını dile getirmenin yollarını arıyorlar. KESK’in dönemsel olarak yapmış olduğu bölge mitinglerine ilginin çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu uygulamalardan bir avuç rant çevresini dışarıda tutarsak etkilenmeyen kimse yok. "Kriz yok" diyorlar ama büyük bir kriz var ve kaosa doğru gidiyoruz. Bu yüzden emekçilerin krizden etkilenmemesi için hükümetin adım atmasını istiyoruz. 16 Aralık’ta Diyarbakır İstasyon Meydanında yapılacak mitinge yoğun bir katılım bekliyoruz” dedi.

‘ZENGİN DAHA ZENGİN, YOKSUL DAHA YOKSUL OLDU’

Toplumsal ve siyasal baskının artarak devam ettiğine vurgu yapan Emek Partisi (EMEP) Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale de “Krizin de derinleşmeye doğru gittiği bu dönemde sendikal hareketin krizin faturasını ödememek ve insanca yaşanabilir bir ücret talebiyle alanlarda olması partimiz için önemli. Krizin neden olduğu ekonomik sıkıntılar yoksulu daha fazla yoksullaştırıp açlığa mahkum ederken, bir takım sermaye çevrelerinin krizi fırsata çevirerek daha da zenginleştiği bir süreci yaşıyoruz. İşsizlik ve yoksulluğun bölge illerinde daha üst seviyede olduğu bir durumdayız ve bu tablo karşısında halkımızı pazar günü yapılacak mitinge katılma çağrısı yapıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da açlık grevine destek veren 5 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Fitch Ratings, teyit etti: Türkiye'nin kredi notu 'BB' seviyesinde.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...