Krizden bu yana Katar'ın ilk kez katıldığı KİK zirvesinde 'ambargo konusuna' değinilmedi

Körfez İşbirliği Konseyi'nin üye ülkelerinin liderleri
Körfez İşbirliği Konseyi'nin üye ülkelerinin liderleri © AP
By Hüseyin Koyuncu
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Körfez ülkeleri ile Katar arasında 2,5 yıl ay önce başlayan ambargo krizinden sonra ilk kez Suudi Arabistan'da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ziversine Katar'dan bir yetkili katıldı. Körfez krizinin başladığı günden bu yana düzenlenen en kısa zirvede, Katar ambargosu konusuna değinilmedi

REKLAM

Körfez ülkeleri ile Katar arasında 2,5 yıl önce başlayan ambargo krizinden sonra düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) zirvesine ilk kez Katar'dan bir yetkili katıldı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta düzenlenen kısa zirvede Katar ambargosu konusuna hiç değinilmedi.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Doha heyetine başkanlık etmesi için Başbakan Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani'yi görevlendirdi.

Körfez krizinde çözüm sinyalleri gelmişti

Zirve öncesinde, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizde son dönemde çözüm sinyalleri gelmişti.

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmed Nasır es-Sabah, 5 Kasım'da yaptığı açıklamada, yakın dönemde Körfez krizine ilişkin istenen çözüme ulaşılacağından ümitli olduklarını, ülkesinin de ara buluculuk çabalarını sürdüreceğini belirtmişti.

Katar Emiri Al Sani ise, Körfez krizinin çözülmesi için ülkesinin diyaloğa hazır olduğunu duyurmuştu.

Katar'da gerçekleştirilen 24. Körfez Ulusları Kupası'na Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn milli takımlarının katılması da "Körfez krizinde yumuşamaya gidiliyor" yorumlarını güçlendirmişti.

Kriz nasıl başladı?

Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn'in Haziran 2017’de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini dondurması ve hava sahalarını Doha'ya kapatmasıyla bölgede Körfez Savaşı’ndan bu yana yaşanan en ciddi kriz ortaya çıkmıştı.

Kriz Katar resmi haber ajansı QNA'da Katar Emiri Şeyh Temim Al Sani’ye atfen ABD karşıtı ve İran’ı destekler açıklamaların yayınlanmasıyla patlak verdi.

Doha, bunun siber saldırı sonucu ajansın sistemine sızan bilgisayar korsanlarının işi olduğunu ve Emir Şeyh Temim'in böyle bir açıklama yapmadığını duyurdu. Ancak bu adı geçen Körfez ülkelerini tatmin etmedi ve bu ülke sıkı bir ambargo başlattı.

ABD Başkanı Donald Trump da ablukaya destek mesajları verirken Doha'yı "stratejik ortak" gören Türkiye buna itiraz etti. Günlük gıda tüketiminin yüzde 75'inden fazlasını kara yolu ile Suudi Arabistan'dan temin eden Katar'ın yardımına Türkiye ve İran'dan kalkan kargo uçakları yetişti.

Ek kaynaklar • Reuters, AA

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Çavuşoğlu: Kıta sahanlığımız içinde bizden izinsiz kimse çalışma yapamaz, olursa engelleriz

Katar: Filistinlilerin onaylayacağı herhangi bir barış planını biz de kabul edeceğiz

Türk Hava Yolları Katar'a mı satılıyor? THY'den açıklama