Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'nin karşılıklı olarak vize başvurularını süresiz askıya almasına piyasalar sert tepki verdi. Vize krizinin ardından Türk Lirası, Amerikan Doları karşısında hızla değer kaybederken, dolar kuru 3,75 bandını gördü. Vize krizinin yatırımcıyı olumsuz etkileyeceğini ifade eden Samsun'daki ekonomi derneği başkanları, diplomatik hamlelerle krizin sonlandırılıp, doların ateşinin düşürülmesi gerektiği görüşünde birleşti.

HUZURLU ORTAM OLMALI

Samsun Genç İşadamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç, birçok işletmenin ciddi manada dalgalanmadan etkileneceğini belirterek, "Piyasa stabil olmadığı sürece kimsenin yatırım yapmak isteyeceğini düşünmüyorum. İşadamları sakin, huzurlu, güven veren piyasanın olduğu ülkeleri tercih eder. Anlık gelişmelerle döviz kurunun sürekli değişmesi, piyasaya olan güveni sarsar. Yatırımcı için huzurlu bir ortam olmalı" dedi.

DOLARIN ATEŞİ DÜŞÜRÜLMELİ

Doların seyrini okumanın gittikçe zorlaştığını ifade eden Gömeç, "Ekonominin yararına olacak şekilde diplomatik hareketler yapılmalı ve bir an önce doların ateşi düşürülmeli. İçeride ve dışarıda birçok düşmanla savaş içerisindeyiz ama bu savaşın ekonomiye zarar vermeden sürdürülmesi gerekli. Ekonominin zarar görmemesi için devlet ve millet olarak gerekli hassasiyeti göstermeliyiz. Siyasiler, bürokratlar ve işadamları olarak kılı kırk yarmalıyız" diye konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Samsun Sanayici ve İşadamları Derneği (SAMSİAD) Başkanı Hüseyin Yalgın, piyasaların krizlere böyle tepkiler verdiğini ifade ederek, "Bu dalgalanmanın kalıcı olacağını düşünmüyorum. Önümüzdeki günlerde diplomasi ile sorunlar aşılacaktır, her iki taraf için de bu tavır sürdürülemez. Bugünlerde alım- satım yapan ticaretçiyi etkileyecek. Her işletmenin kendine göre hesabı vardır, imkanı olan insanlar yatırımlarını yine de yapacaktır. Her gün dünya ekonomisi ve piyasalar gözlenerek yatırım yapmak mümkün olmaz. Diplomasi atağı ve ikili ilişkilerle bu sorun bir an önce çözülmeli. Sürdürülebilir bir durum değil" dedi.

PANİK YAPILMAMALI

Orta Karadeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ORKASİFED) Başkanı Emin Bahri Uğurlu, iş dünyası ve ekonominin hiçbir zaman gerginlik kabul etmediğini belirterek, "Temennimiz, itidalli davranılıp bir an önce çözüm yoluna gidilmesi. Aksi takdirde iki taraf da zarar görür. Böyle dalgalanmalar çok sık olursa yabancı yatırımcı gelmez, bizler de sıkıntı yaşarız. Böyle dönemlerde tedbirli olunmalı, yoksa büyük şirketler bile batabiliyor" ifadelerini kullandı. Uğurlu, iki tarafın da sakin mesajlar vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Hem ekonomik hem de siyasal yönden dikkatli tepkiler verilmeli. Paniklenmemesi gerekiyor, dövizi bozdurma telaşına gerek yok. İş dünyası borçlarını azaltmalı. Siyaset ve ekonominin önmeli aktörleri takım oyunu oynayarak bu işin üstesinden gelebilir. Sorun bir an önce halledilmeli ve her kesim çözüme odaklanmalı. Avrupa ve Amerika'dan kopmadan küresel lider olmalıyız, bunun için de çok çalışıp böyle krizleri aşmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Berk ASKAR