Kredi kartlarının asgari ödemesiyle önemli değişiklik!

Kredi kartlarının asgari ödemesiyle önemli değişiklik!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yönetmelikler başlığı altında banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yönetmelikler başlığı altında banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayımlandı. 10 Mart 2007 tarihli ve 26458 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 17. maddesinin üçüncü fıkrasının (e) bendi ile beşinci fıkrasının (h) bendi değiştirildi. Yönetmeliğe göre kredi kartlarının asgari tutarı Bankacılık ve Denetleme Kurulu’nun belirlediği tutardan aşağı olamayacak ve banka, bu tutardan az olmamak kaydıyla asgari tutarı belirleyebilecek. Kurul, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının görüşünü alarak, kredi kartlarında asgari tutarı dönem borcunun yüzde 20’si ile yüzde 40’ı arasında olacak şekilde belirlemeye ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşünü alarak kredi kartı limitine ilişkin bu maddede yer alan sınırlamaları değiştirmeye yetkili olacak.

Yani yapılan değişikliğe göre; kredi kartı borcunda asgari ödeme tutarı yüzde 30’dan yüzde 20'ye düşürüldü. Yayımlanan yönetmelik ile asgari ödeme tutarını belirleme yetkisi bankalardan alınarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna verildi. BDDK ise bu yetkiyi borcun yüzde 20'si ile borcun yüzde 40’ı arasında olacak şekilde belirleyebilecek. Ayrıca, BDDK 2 kurumun görüşünü alarak bu asgari ödeme tutarını daha da düşürebilecek.

13 HAZİRAN 2019 TARİHLİ YÖNETMELİK

Bu yönetmelik üzerinde en son 13 Haziran 2019 tarihinde değişiklik yapılmıştı. 13 Haziran 2019 tarihli banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik şöyleydi:

“YÖNETMELİK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 10/3/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (e) bendi ile beşinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

e) Ödenmesi gereken asgarî tutarın dönem borcunun yüzde otuzundan ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde kırkından aşağı olamayacağı.

h) Ödenmesi gereken asgarî tutarın dönem borcunun yüzde otuzundan ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde kırkından aşağı olamayacağına ve bankanın bu miktardan az olmamak üzere asgari ödeme tutarını belirleyebileceğine,

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.”
 

28 MART 2020 TARİHLİ YÖNETMELİK

28 Mart 2020 Cumartesi yani bugün yayımlanan, banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte ise dikkat çeken değişiklikler vardı.

28 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik şöyle:

“YÖNETMELİK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

BANKA KARTLARI VE KREDİ KARTLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 10/3/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (e) bendi ile beşinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

e) Ödenmesi gereken asgarî tutarın Kurulca belirlenecek tutardan aşağı olamayacağı.

h) Ödenmesi gereken asgarî tutarın Kurulca belirlenecek tutardan aşağı olamayacağına ve bankanın bu miktardan az olmamak üzere asgari ödeme tutarını belirleyebileceğine,

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin başlığı “Kredi kartı limiti ve asgari tutar” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

(7) Kurul, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının görüşünü alarak, kredi kartlarında asgari tutarı dönem borcunun yüzde yirmisi ile yüzde kırkı arasında olacak şekilde belirlemeye ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşünü alarak kredi kartı limitine ilişkin bu maddede yer alan sınırlamaları değiştirmeye yetkilidir.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür.”