Şapka ve kıyafet inkılabının yıl dönümü

Kastamonu'da, şapka ve kıyafet inkılabının 93. yıl dönümü kutlamaları ve İstiklal Yolu yürüyüşü yapılacak.

  • 423
Şapka ve kıyafet inkılabının yıl dönümü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, etkinliklerin hazırlık çalışmaları nedeniyle İl Genel Meclisi Salonunda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, 2 etkinliğinde çok önemli olduğunu söyledi.

İlk olarak Atatürk'ün Kastamonu'ya gelişi ile şapka ve kıyafet inkılabının 93. yıl dönümü kutlamalarının yapılacağını kaydeden Karadeniz, "Bu etkinlikleri her yıl Atatürk'ün Kastamonu'ya geliş tarihi olan 23 Ağustos'ta yapıyorduk. Bu yıl bu tarihin Kurban Bayramı'na denk gelmesi nedeniyle sıkışıklık olmaması için 26 Ağustos'ta yapacağız." dedi.

Yapılacak etkinlikler hakkında bilgi alan Karadeniz, "Şapka inkılabını biçimsel bir değişimden ziyade özde değişim olarak görmek lazım. Şapka inkılabı ülkenin çatısını geleceğe taşımak amacıyla yapılmış bir inkılaptı. Önemli olan özü yakalamaktır." diye konuştu.

Daha sonra eylül ayında yapılması planlanan ve 3 gün sürecek Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü programı görüşüldü.

Kurtuluş Savaşı'nda cepheye mühimmat taşınan yol

Karadeniz, İnebolu'dan başlayıp cepheye kadar uzanan bu yolun çok önemli olduğunu vurgulayan Karadeniz, "Kurtuluş Savaşı'nda, Kastamonu İnebolu Limanı'ndan alınan silah ve mühimmat, Çankırı ve Ankara güzergahından cepheye ulaştırılıyordu. Bu yolun önemini anlatmak için 3 gün sürecek yürüyüşümüzü İnebolu'dan başlatıp Kastamonu'da sonlandıracağız." şeklinde konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından İstiklal Yolu'nun "Milli Park" ilan edilmesi için çalışma yapıldığını hatırlatan Karadeniz, "Yürüyüşlerle, etkinlikler yaparak bu yolun ne anlama geldiğini, atalarımızın bu güzergahta neler yaptığını duyurmak istiyoruz." dedi.

Yapılacak çalışmaların belirlenmesinin ardından program sona erdi.