01 Nisan 2020 12:35

Koronavirüs salgını yayılırken İsveç kamu hastanesini sattı!

Sağlıkta özelleştirme nedeniyle kaosun eşiğinde bulunan İsveç’te koronavirüse yakalananların sayısı 5 bine yaklaşırken Stockholm İl Genel Meclisi, bir kamu hastanesini daha sattı.

Fotoğraf: Atila Altuntaş/AA

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Halk Sağlığı Kurumu, salı günü İsveç’te Kovid-19 hastalığına yakalananların sayısının 4 bin 435’e, yaşamını yitirenlerin sayısının 180’e yükseldiğini açıkladı. Salgından en fazla etkilenen kentlerin başında yüzde 41 oranıyla başkent Stockholm geliyor.

Sağlıkta yapılan özelleştirmeler ve izlenen tasarruf politikaları sonucu yüzlerce hastane, sağlık ocağı ve eczanelerin tamamının özelleştirildiği İsveç’te, koronavirüsün yaygınlaşmasından sonra sağlık sistemi kaosun eşiğinde bulunuyor.  

On yıllardır izlenen neoliberal politikaların sonuçlarının görülmesine rağmen sağ partilerin yönetimde olduğu İl Genel Meclisi, hastalık bakımı (Geriatri) yapan Bromma Hastanesini satma kararı aldı.

YEŞİLLER PARTİSİ SAYIŞTAN YANA OY KULLANDI

Yapılan oylamada Yeşiller, sağ partilerle birlikte satıştan yana oy kullanırken Sol Parti, Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve İsveç Demokratları satışa karşı çıktı. 

Koronavirüse yakalanan hastaları tedavi için hastanelerin yetersiz kaldığı; Stockholm, Göteborg ve Uppsala kentlerinde sahra hastanelerinin kurulduğu bir dönemde Bromma Hastanesi’nin satılması tepkilere neden oldu. 

Sol Parti’nin Stockholm İl Genel Meclisi üyeleri Anna Sehlin ve Jonas Lindberg, günlük ETC gazetesindeki makalelerinde hastanenin satılmasının burjuva partilerinin devlet kurumlarını özelleştirme politikalarının bir parçası olduğunu belirtti. Sağ partilerle Yeşiller’i halkın sağlık sorunlarını hiçe sayan sorumsuz bir politika izlemekle suçladılar. 

Yerel medyaya açıklamalarda bulunan Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin İl Genel Meclisi Üyesi Talla Alkudi de, hastanenin satışını “Moderat Parti’nin politikasını, insan sağlığının önüne koyan somut örneklerden biri” olarak değerlendirdi.

Hastaneyi satın alan İsveç’in en büyük kapitalisti Wallenberg ailesine ait inşaat ve konut sektöründe çalışma yürüten Vectura adlı şirket. Wallenberg ailesini Invastor adlı şirketi aracılığıyla SAS, Volvo, SKF gibi büyük İsveç tekellerinde büyük hisse senetleri bulunuyor.

Vectura’nın yönetiminde bir zamanlar İl Genel Meclisi’nin başkanlığı görevini yürüten Moderat Partili (Muhafazakar) ve eski Başbakan Fredrik Reinfeldt’in eşi Flippa Reinfeldt var. Hastanenin satışını Flippa Reinfeldt’in yakın arkadaşı olan Finans Bölge Müdürü Irene Svenoius İl Genel Meclisi gündemine getirdi. 

Svenious, bundan bir kaç yıl önce İsveç’in ikinci büyük hastanesi olan Yeni Karolinska’nın bazı bölümlerini kendisine yakın olan şirketlere satmakla suçlanmıştı. Hastanenin malzeme alımından sorumlu eşi Jan Svenious’un milyarları bulan ihale usulsüzlükleri için İl Genel Meclisinde açılan bir soruşturmayı da durdurmuştu.

ÖNCEKİ HABER

Siyaset Bilimci Doç. Dr. İsmet Akça: Belediyeler bu hamleyi baypas edebilir

SONRAKİ HABER

İkitelli'den bir işçi: Kalabalık bir aile virüse karşı nasıl önlem alır?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...