Özel Haber: Erol DEĞİRMENCİ / SEFA GÜNAY

Eski Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz döneminde, Türk Dünyası’nın merkez noktalarından biri haline gelmesi planı ile yaptırılan Köroğlu Parkı atıl durumda kaldı. Dev Köroğlu heykelinin yerleştirilmesinin ardından kalan çalışmalarla alakalı bir girişim yapılamazken, yer tahsis sorunun olduğu geçtiğimiz aylarda ortaya çıkmıştı. 31 Mart seçimleri öncesi TOKİ’ye millet bahçesi yapımı için verilen arsanın tamamı, TOKİ’nin millet bahçesi yapmaktan vazgeçip tahsisi iptal etmesi üzerine boşta kaldı. Arazi boşta olması nedeniyle Milli Emlak Müdürlüğü’ne geçerken, Bolu Belediyesi’ne arazinin tahsisinin yapılmaması yüzünden alanda işlem yapılamıyor. Köroğlu Parkı hakkında en son yapılan işlem ise 2018 yılının Aralık ayında heykelin kaidesine yerleştirilmesi olurken, arazi üzerinde yaklaşık 10 aydır bir çalışma gerçekleştirilemiyor.

“ÖZEL İDARE BUNA İTİRAZ ETTİ”

Başkan Özcan’ın, Köroğlu Parkı arsası üzerinde yapmak istediği Yaşlı Yaşam Merkezi ise İl Özel İdaresi’nin Valilik Konağı için tahsis ettiği arsaya takıldı. Konu hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Yaşlı Yaşam Merkezi’ni İl Özel İdaresi’nin Valilik Konağı yapmak istediği yerde gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Vali Ahmet Ümit’in bu bölgeye Valilik Konağı yaptırılmasını istememesine rağmen İl Özel İdaresi’nin konuya itiraz ettiğini ifade eden Başkan Özcan, “Burada bir köşe ayrılmış kamu alanı diye. Tamda hayırsever vakfının istediği büyüklükte. Hayırseverler vakfı burayı ilaveten yapacaktı ve Aile Sosyal politikalar bakanlığına devredecekti veya belediye olarak işletmemiz için bize verecekti. İl Özel İdare buraya itiraz etti. Bizim görüşümüz alınmadan bu karar alınmış dedi. Ben Vali Beye gittim durumu anlattım. Vali Bey dedi ki ‘Ben buraya Vali Konağının yapılmasını uygun görmüyorum.’ Bunu dedi İl Özel İdare yetkilileri ile de paylaştım ama İl Özel İdare ve diğer kamu kuruluşları sadece benim dönemimde değil önceki dönemde de hep birbirlerine ve belediyeye hayır demeyi alışkanlık haline getirdiği için ortada somut bir şey yok. Vali konağı yapacağız diyorlar, Vali diyor ki ben istemiyorum. O zaman neden huzur evi yapılmasına karşı çıkıyorsun. Bir mantığı olması lazım” şeklinde konuştu.

“ANIT ÇÜRÜYECEK”

Büyük umutlarla yaptırılan Köroğlu Parkı’nda ve park içinde bulunan devası Köroğlu Heykeli hakkında da konuşan Başkan Özcan, yer tahsisinin belediyeye yapılmaması nedeniyle anıtın çürüyeceğini söyledi. Başkan Özcan, “Orası ile ilgili şunu da söyleyeyim. Burada çok büyük bir sıkıntı var. Bunu ben Ak Parti İl başkanı beni arayıp sorduğunda ben ona da dedim. Şimdi burası seçim öncesinde TOKİ’ye devredelim TOKİ burayı millet parkı yapsın demişler. Tahsisi belediyedeydi buranın sonra 27 Mart’ta TOKİ bir yazı yazmış. Demiş ki bura millet parkı olsun ama belediye yapsın. Ey vallah dedik biz burayı yapalım. Adını da millet parkı koyalım. Ama dedik buranın tahsisini bize geri verin madem TOKİ yapmak istemiyor. TOKİ tahsisi de kabul etmiyor. Ama şu anda o kadar vahim bir durum var ki biz orası ile ilgili başvurumuzu yaptık. Gelin burayı bize verin burası şu anda belediyenin kontrolünde bir yer değil. %80’i tamamlanmış %20’si tamamlanmamış. Bizde tamamlayamıyoruz şu anda tahsis bizde değil. Suyla ilgili buranın problemi var buranın. Bu yapılan anıt çürüyecek. Diğer taraftan biz oranın yoluna malzeme falan döktük ama o seçim sürecinde öncesinde ama maalesef orayı kötü amaçlı alkol almak için kullananlar olmuş ondan. Binayı da tahrip etmişler. Tekrar kapılarını yeniledik, kilit koyduk, yolu kapattık ama tabi kontrolsüz bir bina, bir kış geçirirse yapılmış olan yerin bir kısmı heba olmuş olacak. Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğüne gittik konuyu anlattık reddetmediler ama konun önemini anlattığımız halde tekrar tahsisi bize de vermediler. TOKİ yapacaksa yapsın dedik. TOKİ yapmayacağım diyor belediye yapsın diyor. Tamam, belediye olarak biz yapalım adını da Millet Bahçesi koyalım ama şu yerin tahsisini bize versinler. Orada koca anıt gözümüzün önünde çürümeye devam ediyor. Yazık günah. Tüyü bitmemiş yetimlerin hakkında bahsedenlere duyurulur” diye konuştu.

“BÖYLE GİDERSE ORASI ÇÜRÜYECEK O HEYKELDE DEVRİLECEK”

Konu hakkında yer tahsisinin yapılmaması ve oraya daha fazla müdahale edilememesi halinde heykelin devrileceğini belirten Başkan Özcan, “Ak Parti İl başkanı ile de görüştüm. Ona da dedim ki katkı vermek istersen memnuniyetle bu katkını kabul ederiz. Bizim sadece istediğimiz tahsisi belediyeye iade etsinler biz önce yalıtımla ilgili problemi çözelim orayı tamamlayalım. Onun altında müze olacaka kafeterya olacak onları bir tamamlayalım. Adını da dediğim gibi yine millet parkı koyalım. Sayın Doğanay’a bunların hepsini anlattım bende katkı vermek istiyorum dedi. Ama bu konuşmanın üzerinden bir aya yakın zaman geçti. Hala umudumu yitirmedim. Ama bir an önce şu kışı geçirmeden oranın eksiklerini biz belediye olarak karşılamaya hazırız. Benim bu olaya içim sızlıyor. Orada herkes atın büyüklüğüne küçüklüne bakıyor ama böyle giderse orası çürüyecek o heykelde devrilecek” ifadelerine kullandı.