Koronavirüs çıktığından beri dünya bir korku filmi seti gibi.

Sokaklar ıssız. İnsanlar korku içinde. Ölenler, tıklım tıklım dolu yoğun bakımlar. 
 

Sürekli deniyor ki; "Koronavirüs ırk ayrımı yapmıyor, zengin fakir ayırmıyor! Bunun etkisini herkes hissedecek!"
 

Ama görünen o ki zenginler yine ayrıcalıklı kesim. Onlar hiç kaybetmiyor.
 

Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan son olay yine insanların içine korkunç bir şüpheyi düşürdü. Yoksa zenginler koronavirüsü önceden biliyor muydu?
 

Çünkü ABD'de borsada işlem gören şirketlerin sahiplerinin veya üst düzey yöneticilerinin salgın krizinden önce toplam 9.2 milyar dolarlık bireysel hisse senedi satışı yaptıkları ortaya çıktı. Yani şirketlerin değerinin düşmesi bu kişileri hiç etkilemedi. Hatta kara bile geçirdi.
 

Peki bu kişiler haberi nereden almışlardı?
Salgının dünyayı kasıp kavuracağını kimlerden duymuşlardı?

 

Wall Street Journal'ın haberine göre 1 Şubat ile 19 Mart arasında ABD borsalarında işlem gören şirketlerin üst yöneticilerinin hisse satışlarıyla ilgili 4 binden fazla işlem hareketi incelendi. Ve ortaya şu sonuç çıktı:
"S&P 500 endeksi 19 Şubat’taki gördüğü yüksek seviyeden 20 Mart'taki kapanışa kadar yüzde 30 değer kaybetti. Ama bundan önce hisselerini satan üst düzey yöneticiler toplam 1.9 milyar dolarlık potansiyel kaybı önledi."

İşte o zenginler:

- Dünyan en zengin insanı Amazon'un kurucusu ve yöneticisi Jeff Bezos'un şubatın ilk haftasında Amazon şirketinde sahip olduğu hisselerin yaklaşık yüzde 3’üne denk gelen 3,4 milyar dolarlık hisselerini elden çıkardığı ortaya çıktı. Bu Bezos'un 12 ay boyunca yaptığı hisse satışına denkti. Birden bire nereden duymuştu olacakları ve 317 milyon dolarlık zarardan kurtulmuştu.

- BlackRock Inc.’in CEO’su Laurence Fink 25 milyon dolarlık hissesini satarak borsada 9,3 milyon dolarlık kaybını kurtardı.

- HIS Markit Ltd’nin CEO’su Lance Uggla 9.2 milyon dolara düşecek 47 milyon dolarlık hisselerini 19 Şubat’ta elden çıkardı.

-  Apollo Global Management Inc.’in kurucu ortaklarından Marc Rowan kriz öncesinde 99 milyon dolarlık hisse satışı yaptı ve 40 milyon dolarlık borsa kaybını kurtardı.

- Cumhuriyetçi Partili Georgia Eyaleti Senatörü Kelly Loeffler, 24 Ocak'ta Senato Sağlık Komitesinde düzenlenen koronavirüs konulu toplantıya katılmış, ardından da hisse senetlerini satmıştı. New York Borsasının başkanlığını yapan eşi ile birlikte Loeffler’in, satıştan kısa bir süre sonra yüzde 50 değer kaybeden Resideo Technologies adlı şirkete ait ve değeri 50 bin ile 100 bin dolar arasında olan hisse senetlerini elden çıkardığı, ardından evden çalışma yazılımları üzerine çalışan ve salgın krizinde ciddi değer kazanan Citrix firmasından değeri 100 bin ile 250 bin dolar arasında olan hisse senetlerini satın aldığı belirlenmişti.

- ABD Senatosu İstihbarat Komitesinin Cumhuriyetçi Partili Başkanı Kuzey Carolina Senatörü Richard Burr da pozisyonu sayesinde koronavirüs ile ilgili aldığı özel bilgi üzerine borsa düşüşe geçmeden önce şubat ayı ortasında kendisi ve eşine ait 628 bin dolar ile 1,72 milyon dolar değer aralığındaki hisseleri satmıştı.

-  ABD’de 150’den fazla üst düzey şirket yöneticisi ve çalışanından her biri, borsa inişe geçmeden önce, son 12 ayda hiç bir işlem yapmadıkları bireysel hisselerinden en az 1 milyon dolarlık satış yaptı.

Editör: Haber Merkezi