20-Nisan-2024 01:48:48

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
KORKULACAK DURUM YOK!

KORKULACAK DURUM YOK!

Gerede’de Çarşamba günü sabah erken saatlerde yağan yağmur şehri kaplayan toz bulutuyla birlikte çamura dönüştü. 3 gün boyunca devam eden çamur yağışı nedeniyle sabah erken saatlerde iş yerlerine gitmek için araçlarının başına gelen vatandaşlar, araçlarının üzerini baştan aşağıya çamur kapladığını görünce gözlerine inanamadı. Araçlarını temizletmek isteyen vatandaşlar oto yıkamacılarda uzun kuyruklar oluşturdu. Bolu ve Düzce’de de benzer manzaralar yaşandı. En fazla çamur yağışının Gerede’de yaşandığı açıklandı.

Çarşamba günü gece yağmurla birleşen toz, yere çamur olarak düştü. Sabah erken saatlerde evlerinden çıkıp iş yerlerine gitmek için araçlarının başına gelen vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında şok oldu. Yağmurdan etkilenen araçların üzeri tamamen çamurla kaplanırken, araçlarını temizletmek isteyen vatandaşlar oto yıkamacıların yolunu tutu. Oto yıkamacılara akın eden otomobiller uzun araç kuyrukları oluşturturdu. Cuma günü de aynı şekilde gökten çamur yağmaya devam etti. Bir gün önce aracını yıkattıran vatandaşlar, yine Cuma günü de yıkama dükkanlarının yolunu tuttu. Çamur yağışı 3 gün boyunca devam etti.

Çamur olan arabasını yıkatmak için sıra bekleyen Ömer Demir, “Tertemiz arabaydı, sabah kalktığımız da arabamız çamur halindeydi. Sırada bekliyoruz ki arabamızı yıkatmak için. Mecburuz sıraya girmeye çünkü araba gerçekten çamurdu. Akşam arabamı yıkatıp aracımı evin önüne çektim, sabah bir kalktım yine çamur. Camları sileyim dedim ama silinecek gibi de değil. Mecbur geldim bir daha yıkamaya artık. Bayağıdır da sıra bekliyorum”diye konuştu.

Çamurdan en fazla Gerede nasibini aldı

Çamur yağışının en fazla nasibini alan bölgenin Gerede olduğu bilgisine ulaşıldı. Gerede’den sonra Bolu Merkez ve kısmen Düzce, Sakarya ve İstanbul’da da görülen çamur yağışına ilişkin Bolu İl Meteoroloji Müdürü Erol Öztabak, Afrika ve Sahra üzerinden kalkan toz ve kumlar sebebiyle çamur yağdığını belirtti.

Öztabak, vatandaşların çamur yağışı sebebiyle müdürlükleri aradıklarını belirtti. Bu olaya ‘toz taşınımı’ denildiğini kaydeden Öztabak, havanın renginin de sarı olmasını bu duruma bağladı. Öztabak, “Salı günü evlerinden çıkan vatandaşlarımız, araçların üzerindeki çamurla karşılaşınca şaşırdılar. Halk arasında ‘çamur yağdı’ diye tabir edilen hadise ile karşılaştılar ve sabah saatlerinden itibaren bize telefonla bunun sebebini sordular. Yaklaşık 30-40 kilometre yukarı atmosferde rüzgarlar güney batılı ve oldukça kuvvetli olarak doğrudan Anadolu üzerine doğru esmektedir. Ve bu rüzgarlar birkaç gündür yönünü ve şiddetini koruyarak devam etmektedir. Vatandaşlarımızın da farkında olduğu gibi 1-2 günden beri havada bir pus ve kuru duman mevcuttu ve görüş uzaklığı da biraz düşüktü. Bu puslu hava aslında Afrika ve Sahra çölü üzerinden kalkan toz ve kumun bahsettiğim gibi yüksek seviyedeki rüzgarlarla taşınarak Anadolu üzerine gelmesidir. Bölgemizde yağış meydana gelince bu toz ve kum, yağmurla birlikte yere inmiş ve araçların üzerinde özellikle görünür hale gelmiştir” diye konuştu.

Toz taşınımı

Öztabak, son olarak şu bilgileri verdi; “Bu olay meteorolojik açıdan toz taşınımı olarak adlandırılır. Zaman zaman görülmektedir. Güneydoğu Anadolu bölgemizde havanın dönüş hareketi sebebiyle daha çok Basra üzerinden kalkan toz ve kum taşındığı için yağmurla birlikte yere indiğinde kızıl bir renk almaktadır. Ama ilimizde daha çok sahradan taşınan tozlar taşınarak geldiği için sarımsı bir renktedir. Vatandaşlarımızın endişe edeceği bir durum olmamakla birlikte, yağış olduğu zamanlar yollarda kayganlık arttığı için sürücülerimizin tedbirli ve dikkatli olmaları gerekmektedir.”

Cevap bırakın