Görüş Bildir
Haberler
Körfez Geçiş Projesi İçin Açılan Davada Bilirkişi Raporu Açıklandı: 'Bölgeye Geri Dönüşü Olmayan Zararlar Verir'

Körfez Geçiş Projesi İçin Açılan Davada Bilirkişi Raporu Açıklandı: 'Bölgeye Geri Dönüşü Olmayan Zararlar Verir'

Batuhan
12.07.2018 - 19:46 Son Güncelleme: 13.07.2018 - 01:07

Flamingoların üreme alanı olan Gediz Deltası’nı tehdit eden Körfez Geçiş Projesi’ne karşı açılan davada bilirkişi raporu açıklandı. Raporda, “Proje uygulanırsa giderilmesi mümkün olmayan zararlar ortaya çıkar” denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA'da yer alan habere göre, 189 farklı kuş türünün yaşadığı, dünya flamingo nüfusunun yüzde 10’una, Avrupa flamingo nüfusunun ise yüzde 30'una ev sahipliği yapan Gediz Deltası’nı tehdit eden Körfez Geçiş Projesi’ne karşı açılan davada yeni gelişmeler yaşandı. Yaşam savunucularının ve meslek örgütlerinin açtığı davada bilirkişi raporu açıklandı.

'ÇED raporu yeterli değil'

'ÇED raporu yeterli değil'

Raporda, projenin planının temel ilkeleri ve öngörüleri ile uyumlu olmadığı ve ÇED raporunun yeterli olmadığı görüşüne yer verildi. Raporda ayrıca 'Projenin uygulanması halinde bu bölgede giderilmesi mümkün olmayacak zararların ortaya çıkabileceği kanaatine ulaşılmıştır' ifadeleri kaydedildi.

Ekosisteme etkisi büyük olur

Ekosisteme etkisi büyük olur

Bilirkişi heyeti, ÇED dosyasında toplamda 19 milyon 870 bin 542 metreküp tarama çalışması yapılacağının belirtildiğini hatırlatarak, bu miktardaki malzemenin özelliğinin bilinmeden, nasıl bertaraf edileceğine ve bu faaliyetlerin İzmir Körfezi ekosistemine yapacağı etkilerine ilişkin değerlendirmelerin yetersiz olduğu kanaatine vardı. Projenin koruma alanları ve Gediz Deltası sulak alanı üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilerin yeterince incelenmediği de yine raporda yer alan bir diğer ayrıntı oldu.

Proje mevzuata uygun değil

Proje mevzuata uygun değil

Bilirkişi raporunda, projenin kuzey aksının çok önemli bir doğa koruma alanı içerisinden geçtiği, bölgede uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış alanların ve koruma statülerinin bulunduğu, güzergâhın güney bölümünde de tescil altına alınmış koruma statülerinin ve korunacak tarım alanlarının bulunduğu belirtilerek, koruma statüleri açısından ortaya konan güzergâhın mevzuatla uygun olmadığı, planlama ilke ve esasları ile de bağdaşmadığı dile getirildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Belediye Başkanı’na çağrı

Belediye Başkanı’na çağrı

Açılan 'ÇED iptal' davasına, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yanında müdahil olan İnciraltı Bahçelerarası Narlıdere Bölgesi Körfez Geçiş Platformu, İnciraltı Yeni Kale Askeri Tesisleri önünde açıklama yaptı. Platform adına açıklama yapan Avukat Mustafa Kemal Turan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun davaya katılması için çağrıda bulundu. Turan ayrıca, 'Olmayan plan üzerinden ÇED raporu verilmesi doğru değil. Kaçak bir imalata doğru gidiyoruz. Hayali bir ÇED raporu alıyorlar. Hayal projesi üzerine ÇED raporu alınması doğru değil' diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
145
35
24
6
4
3
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Başar Demirsoy

Yine de yapacaklar o yolu. Tıpkı İstanbul'a yapacakları kanalın Marmara Denizi'ne olan etkisi gibi, denizlerimiz yeşil bakteri kolonilerinin yüzdüğü, hayatsı... Devamını Gör

Lestat

Günlerden yine; Hangi hayvanın doğal yaşam alanını katletsek acaba...

gorkemlibisevda

ha istismarla canlarına kıymışsın, ha körfez geçiş projesiyle. neresinden baksan kıyım bu. zihniyet değişmedikçe, alınan aksiyonlar da asla değişmez.