Kore Gazisi Sezgin, Torununu Çanakkale Gezisine Gönderdi

2017-08-21 05:22:15

Kore Gazisi Sezgin, Torununu Çanakkale Gezisine Gönderdi

Artvin Şehitler Ve Gaziler Derneği, Artvin Valiliği’nin desteği ile Çanakkale gezisi düzenledi. 2 otobüs ile Çanakkale’ye hareket eden şehit, gazi ve yakınları arasında Artvin’de yaşayan Kore Gazisi Ahmet Sezgin’in torunu da vardı.

Kore Gazisi Ahmet Sezgin (91) Çanakkale’ye gitmeyi çok arzu ettiği halde otobüsle yolculuk yapacak durumda olmadığını, bu nedenle torununu gönderdiğini söyledi. Kore Gazisi Sezgin, “Çanakkale bir masal, bir destandan öte, dünyanın gördüğü en büyük vatan sevdasının tezahürüdür. Vatan aşkına, toprak aşkına yüzbinlerin severek canıyla, kanıyla bedel ödediği yerin adıdır. Çanakkale  inanmış yüreklerin  kalesiydi. Türk halkının Mustafa Kemal Atatürk ile tanıştığı, kahramanlıkların dünyaya yaşanılarak anlatıldığı orantısız savaşın adıdır.

Metreye kareye 6 bin merminin düştüğü, havada mermilerin bile birbirini vurduğu, kaynadığı acımasız savaşın adıdır. Çanakkale,  insanlığın yüzkarası olan savaşlarda bile yaralıya düşmanda olsa el uzatıldığı, kurşun sıkan düşmana bile merhamet edildiği, dünyada başka örneği olmayan insanlığın, merhametin, dostluğun, kardeşliğin, kötülüklere, işgallere, haksızlıklara direndiği savaştır!

Ben yıllar önce 1980’lerde Özal döneminde Japon başbakanının söylediği sözleri okumuştum. Bilenler bilir, bilmeyenler için kısaca anlatayım;

Dönemin Türkiye Başbakanı Merhum Turgut Özal  Japonya Başbakanı ile görüşmesinde onlara başarılarının bu sırrının ne olduğunu sorar. Japonya başbakanı; 'Biz çocuklarımızı ilkokul döneminde iken Hiroşima'ya Nagazaki’ye götürürüz. Oraya yıllar önce  1945 yılında atılan atom bombasının yarattığı tesirini gösteririz. Sonra alıp saatte 400  kilometre hız yapan trene bindirip hayrete uğratırız. Eğer hayatınızda başarılı olmazsanız, sonunuz Hiroşima, Nagazaki  gibi olur deriz.' der. Merhum Turgut Özal ise 'Ne güzel sizin onlara ömür boyu ders verecek bir anınız var. Bizim yok ki.' diye cevap verir. Japonya başbakanı ise 'Olur mu sizin anınız bizden de fazla. Sizin de  bin Hiroşima’dan daha önemli örneğiniz var,  Çanakkale'niz var. Siz çocuklarınıza Çanakkale'yi hakkı ile anlatırsanız bu yeter de artar bile' der.

Bu vatan kolay kazanılmadı

Bu vatan kolay kazanılmadı. Onun için değerini bilmek lazım. Bunun içinde Çanakkale’yi herkesin bir kere görmesi ve o atmosferi yaşaması lazım. Biz o gün canlarını veren yaş ortalaması 17-18 olan 253 bin şehitlerin torunları olarak minnet ve şükran borçluyuz. Bu nedenle benim gidemediğim Çanakkale’ye torunumu gönderiyorum. Şehit ve Gaziler Derneği’ne Artvin Valiliğine, Sayın Valimize böyle bir etkinlik düzenledikleri için gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

Çanakkale’ye giden Kore Gazisi Ahmet Sezgin’in Torunu  Lise öğrencisi Belis Sezgin, Dedesi Ahmet Sezginle her zaman gurur duyduğunu, gazi yakını olarak her zaman kitaplardan okuduğu Çanakkale’yi görmeye gittiği için heyecanlı olduğunu söyledi.  Belis Sezgin; “Çanakkale gerçekten bizi en çok etkileyen derslerdendir.  Tarih içinde işlenmesine rağmen başlı başına  bir derstir. Gazi yakını olarak bu gezide yar alacağımdan dolayı mutluyum. Bize bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ederim. Gezi sonrası orada gördüklerimi ve gözlemlerimi burada anlatacağım” diye konuştu.


Serhad Artvin Gazetesi © 2012 Tüm Hakları Saklıdır.
İnönü Caddesi. Karahan İşhanı No:16/A - ARTVİN -- Tel :0(466) 212 11 29 - Faks: 0(466) 212 38 84 - E-Posta: osengun{at}hotmail.com