|

Köprüdeki hainlere ağırlaştırılmış müebbet

FETÖ’nün kanlı darbe girişiminde 34 vatandaşın şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında darbeci hainlere ceza yağdı. 143 sanığın yargılandığı davada 72 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’u şehit eden bazı sanıklar da ‘kasten öldürmekten’ ağırlaştırılmış hapis cezası aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/07/2018 Cuma
Güncelleme: 03:01 - 13/07/2018 Cuma
Yeni Şafak
Müştekilerin bulunduğu bölümdeki masalara 34 şehidi temsilen 34 Türk bayrağı yerleştirildi.
Müştekilerin bulunduğu bölümdeki masalara 34 şehidi temsilen 34 Türk bayrağı yerleştirildi.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının kalkıştığı 15 Temmuz hain darbe girişimine katılanların yargılandığı davalar tek tek sonuçlanıyor. Darbe girişimi gecesinin en kritik noktalardan biri olan ve 34 vatandaşın darbeci hainlerin kurşunlarıyla şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında kararlar açıklandı. Köprüde yaşanan olaylara ilişkin 133’ü tutuklu 143 sanığın yargılandığı davanın 53. duruşmasına, 133 tutuklu sanık ve avukatları katıldı.

34 ŞEHİDE 34 BAYRAK

Duruşma başlamadan önce 15 Temmuz Derneği’nin organizasyonuyla salonda 34 şehidin ismi okundu. Mahkeme salonunda müştekilerin bulunduğu bölümdeki masalara 34 şehidi temsilen 34 Türk bayrağı yerleştirildi. Mahkeme Başkanı Taner Akıncı, duruşmayı açarak, dosyayı karara bağladıklarını söyledi. Akıncı’nın, kararı okuması yaklaşık bir saat sürdü. Mahkeme, aralarında tutuklu yargılanan davanın en yüksek rütbelileri eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan’ın da bulunduğu 72 sanığı “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

KATİLLERE DE MÜEBBET

Mahkeme, 22 sanığa “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 17 yıl yedişer ay, 5 sanığa da aynı suçtan 15’er yıl hapis cezası verdi. Bazı sanıklar, 15 Temmuz’da köprüde yaşanan olaylar sırasında aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşı olan Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un da olduğu 34 kişinin şehit edilmesi nedeniyle “kasten öldürmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi.

Mahkeme, biri asteğmen, 43’ü er 44 sanığın da tüm suçlardan beraatine hükmetti. Mahkemenin kararını değerlendiren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, taleplerine aykırı olarak 39 sanık hakkında verilen beraat kararını temyiz edeceğini açıkladı.


Beraat kararı tepki çekti

Mahkemenin 44 sanık hakkında verdiği beraat kararına bazı şehit yakınları ve gaziler tepki gösterdi. Beraat eden sanıkların karar üzerine marş okumaya başlaması müştekilerin tepkisine yol açtı. Jandarma ekiplerince salondan çıkartılan sanıkların bazılarının müştekilerin bulunduğu bölüme doğru el sallamaları nedeniyle arbede yaşandı. Yakınındakiler tarafından duruşma salonu dışına çıkarılan bir vatandaş, jandarmanın güvenlik bariyerlerine tekme atarak, tepkisini sürdürdü. Bu sırada rahatsızlanan bir kişiye de sağlık ekipleri müdahale etti. 15 Temmuz Derneği üyeleri de duruşmanın gerçekleştiği binanın önünde dev Türk bayrağı açarak “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları attılar.

#FETÖ
#15 Temmuz
6 yıl önce