Konya'da "Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin" afişleri gelen tepkiler üzerine kaldırılıyor

Konya'da "Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin" afişleri gelen tepkiler üzerine kaldırılıyor
© Twitter/Garo Paylan
By Euronews
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs duraklarındaki "Hristiyanları ve Yahudileri dost edinmeyin" yazan afişleri gelen tepkiler üzerine kaldırma kararı aldığı belirtildi

REKLAM

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs duraklarındaki "Hristiyanları ve Yahudileri dost edinmeyin" yazan afişleri, gelen tepkiler üzerine kaldırma kararı aldığı belirtildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Garo Paylan, sosyal medyadan paylaştığı mesajında, Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüştüğünü ve gelen tepkiler üzerine afişlerin toplatıldığını ifade etti.

Saadet Partisi'ne yakınlığı ile bilinen Milli Gençlik Vakfı (MGV) ve Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Konya’da otobüs duraklarına “Hristiyanları ve Yahudileri dost edinmeyin” yazan afişler asmıştı.

Kurumlar, Kur’an’da bulunan Maide suresinin 51. ayetinin “Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, O’da onlardandır. Allah zalimler topluluğunu doğru yola eriştirmez.” şeklindeki mealini şehrin bazı noktalarına yerleştirmişti.

Afişler sosyal medyada tepkilere yol açtı. HDP milletvekili Garo Paylan söz konusu afişler için "Mevlana'nın kemiklerini sızlatmışlar" ifadesi kullandı.

Gazeteci Karel Valansi ise "Bu afişleri asarak amacınız nedir? Hedef gösterdiğiniz kişilere yönelik bir saldırı olduğunda sorumluluğunu da üstleniyor musunuz?" sorusunu yöneltti. Valensi "Nefret söyleminin cezası ne zaman gelecek?" ifadelerini kullandı.

Ekonomist ve yazar Mustafa Sönmez ise konuya tepkisi Mevlana'nın “Gel, ne olursan ol yine gel, ister kâfir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel, bizim dergâhımız, ümitsizlik dergâhı değildir, yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel” sözlerini hatırlatarak verdi.

Müzisyen Ferhat Tunç ise afişleri Nazi dönemi Almanyası'ndaki uygulamalara benzetti. Tunç, soyal medya hesabında "Nazi Almanya’sında Yahudiler, aynen bu tür afişlerle hedef gösterilmişti! Konya’da bilboardlarda asılı bu afişlerle amaçladıkları tek şey var, nefret yayarak insanları hedef göstermek! Afişlerin altında ismi yazılı kuruma bu hizmeti sunan, Konya Belediyesi olmalı!" yazdı.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

"Her dört Alman'dan biri Yahudi düşmanı"

Konya'daki afiş tartışması: Kur'an Yahudi ve Hristiyanlarla dost olmayı yasaklıyor mu?

Nefret söylemi çıkmazında Suriyeli sığınmacılar