Konya'da nefret söylemi içeren ifadeler için soru önergesi

HDP milletvekili Garo Paylan Konya'da otobüs duraklarında yer alan panolarda yer alan "Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, O da onlardandır ” ifadeleri için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi hazırladı.

Paylan'ın TBMM Başkanlığı'na ilettiği soru önergesi şöyle: 

"Konya’da, otobüs duraklarında yer alan ilan panolarına 'Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden kim onları dost edinirse, O da onlardandır. Allah zalimler topluluğunu doğru yola eriştirmez' ifadelerinin bulunduğu afişler asılmıştır.

Söz konusu afişler, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüs duraklarında bulunmakta, Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı imzası taşımaktadır.

Bu bağlamda,

1. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı otobüs duraklarında, ırkçılık ve nefret söylemi içeren, nefret suçuna teşvik eden ifadelerin yer aldığı afişlerin asılmasını nasıl açıklarsınız?
2. Söz konusu afişler, asılmadan önce, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından incelenmiş midir? 
3. Bakanlığınızca, afişlerin asılmasına onay veren belediye yetkilileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
4. Nefret söylemini kullanan, Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı hakkında Bakanlığınızca bir soruşturma başlatılmış mıdır?
5. Bakanlığınız yerel yönetimlerde nefret söylemlerini engellemek için ne gibi çalışmalar yapmaktadır?
6. Nefret söylemlerinin yaygınlaşmasında, sizin de dahil olduğunuz muktedirlerin sıkça nefret söylemi kullanmasının etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?"

İHD'den Eren Keskin de "Bugün İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon olarak, AKP li Belediye Başkanı ve Saadet Partisinin gençlik kolları olan, AGD ve MGV hakkında, ırkçılık nedeniyle suç duyurusu yapıyoruz" açıklama yaptı. 

Paylan daha sonra Twitter'dan yaptığı açıklamada "Konya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüştüm. Hristiyan ve Yahudilere karşı nefret söylemi içeren afişler gelen tepkiler üzerine toplatılmış. Nefret söylemleri ve nefret suçları ile mücadeleye devam" dedi. 

Kategoriler

Güncel