Konya; Yerli Otomobil için hazır..

Konya; Yerli Otomobil için hazır..

Konya Otomotiv Sektörü’nün en önemli firmalarından olan Meydan Group bir ilke imza atarak Konya’nın ilk ve tek kaporta ve aksamlarını üreten fabrikasını kurdu.

Konuya ilişkin olarak görüştüğümüz Meydan Group Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Meydan, kurdukları kaporta ve aksamları fabrikasının Konya’da ilk ve tek olduğunu, Türkiye’de ise bu özelliklere sahip 7’nci tesis olduğunu söyledi.

meydan1-001.jpg

Hurdacılıktan bugün dev bir otomobil endüstrisine hizmet veren bir firma haline gelen Meydan Group, dünyada sayılı olan Kaporta Fabrikalarından birini memleketi Konya'ya kurdu. Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Meydan, "Şehrime hizmet etmek için 24 saat yetmiyor. Bu fabrikayı aldıktan sonra Bursa'da da devam edebilirdik. Ama Konya'nın gelişmeye, büyümeye, ülke hakkında söz sahibi olmasını istiyorum. Bu yüzden ekstra masraf yaparak fabrikayı Konya'ya taşıyarak bir ilke imza attım" dedi.

 

meydan2.jpg

Öncelikle kaporta ve aksamları üretmek adına böyle bir yatırım kararını alma sürecinizi ve neden böyle bir yatırım yaptığınızı anlatır mısınız?

Meydan Group olarak yıllardır Konya’da Otomotiv ve Yan Sanayi Sektörü içerisinde faaliyet gösteriyoruz. Malumunuz Konya Otomotiv ve Yan Sanayi Sektörü’nde ülkemizde önemli illerden biri. Konya’da otomotive dair üretilmeyen parça neredeyse yok, kaporta ve aksamları hariç. Bir aracın hangi parçasını üretirseniz üretin eğer ki kaporta ve kaporta aksamlarını üretmiyorsanız hep bir ayağınız eksik olur. Bu noktadan hareketle 2013 yılı sonunda Meydan Group bünyesinde Sevgili Metal Otomotiv Ltd. Şti.’yi kurarak kaporta ve aksamlarını üretmek için karar aldık ve yatırımlarımızı gerçekleştirerek 2014 yılının Eylül ayı itibariyle üretime start verdik.

 

Metal Otomotiv Ltd. Şti. olarak üretimini gerçekleştirdiğiniz kaporta ve aksamları hakkında bilgi verir misiniz ve sadece yurt içine mi üretim yapıyorsunuz? Bu yatırımın Konya için önemi nedir?

Büsan Özel Organize Sanayi’nde bulunan tesisimizde tüm binek otomobillerin kaporta, çamurluk, panel, kapı, tavan ve diğer sac aksam ve parçalarını üretiyoruz.  Şu anda üretimini gerçekleştirdiğimiz kaporta ve kaporta aksamlarını yurt içi pazar yanında AB ülkelerine ve Rusya’ya ihraç ediyoruz. Bu yatırımımızın Konya için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şöyle ki, az önce de ifade ettiğim gibi Otomotiv ve Yan Sanayi Sektörü’nde Konya çok önemli bir il. Bizim yaptığımız kaporta ve kaporta aksamları yatırımı ile birlikte Konya Otomotiv ve Yan Sanayi Sektörü’nde yeni bir alanın açıldığını söyleyebiliriz. Bu yeni alanın önümüzde ki süreçte Konya’da çok hızlı gelişeceğine inanıyorum. Bu çerçeveden bakıldığında bu yatırımımızın önemi çok daha iyi anlaşılacaktır.

 

Makine parkınız ve yatırım maliyetiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Şu anda tesisimizde 750’şer ton kapasiteli 4 adet pres, 112 adet kalıp, 13 adet robot, CNC Lazer ve CNC Plazma Kesim makineleri, 6000 adet parça boyama kapasiteli Elektro Statik Boya Bölümü, Punto Kaynak Makineleri, Robotik Punto Kaynak makineleri, Otomatik Çekomastik Çekme Robotları ve çeşitli işlevsellikte daha bir çok makinemiz bulunuyor. Şu ana kadar bu tesisimize öz kaynaklarımız ile yaptığımız yatırım 8 Milyon TL’yi buldu. Önümüzde ki günlerde 2 Milyon TL’lik daha yatırım yapacağız.

 

Konya’da olmayan bir yatırımı gerçekleştirdiniz ve burada ürettiğiniz ürünler anlamında kalite standartları çok önemli. Bu konuda neler söylersiniz?

Evet, sizin de ifade ettiğiniz gibi kalite standardı çok önemli. Bu noktadan hareketle TS 16949 Kalite Standart Belgesi için müracaatlarımızı yaptık. Ayrıca tüm ürünlerimiz için ürün bazlı kalite sertifikaları için TSE’ye müracaatlarımızı yaptık. Çünkü sigorta şirketleri nezdinde hasarlı araçlar için ürün bazlı kalite sertifikası çok önemli.

 

Yerli otomobil için neler söylersiniz?

Yukarda da bahsettim. Konya bu anlamda en avantajlı şehir. Tek eksiğimiz limana ulaşmak. O konuda da tam olmasa da gerekli çalışmalar yapılıyor. Otomobil için ne aranıyorsa Konya'da o mevcut. Konya sanayisi bu anlamda önemli bir yer tutuyor. Bugün dünyanın en ünlü marka otomobillerin birçok parçaları Konya da üretilmektedir. Böyle bir gerçek var. Bu yüzden yerli otomobili yeri Konya olmalıdır. Biz de üzerimizde ne görev düşüyorsa seve seve yapmaya hazırız. Yeter ki Konya'mız kazansın, ülkemiz kazansın.  

 

Ana firmalarla temaslarınız ne şekilde?

Biz ana firmaların tamamı ile görüşüyoruz. Müşterilerimiz yetkili servisler, özel servisler, yedek parçacılar. Müşteri portföyümüz tamamen bunlardan oluşmaktadır. Artı, yeni çıkan yasa ile beraber sigorta firmalarının anlaşmalı tedarik firmaları var. Bu firmalara da satış yapmaktayız. Firma olarak otomotivde hasarlı parça konusunda çok öndeyiz. Bir araç kaza yaptığı zaman araca ne lazım? Kapı, çamurluk, far, tampon, sinyal vs. Hasar gören parçaların yenilerini satan firmayız. Bu konuda da Türkiye’de en büyüklerden bir tanesiyiz.

  

Konya ekonomisinin gelişimini nasıl görüyorsunuz?

Konya, otomotiv sektörü başta olmak üzere imalat sektörü açısından gelişen, ekonomisi büyüyen bir şehir.. Fakat kendi ekonomisinin büyüdüğünü gösteremiyor. Neden? Biz gümrük işlemlerimizin tamamını, ithalatı ve ihracatı Mersin’den yaptığımız için Konya rakamlarında gözükmüyor. Mersin-Konya hızlı tren ve Konya’da Lojistik Köy projesiyle beraber gümrükleme sahaları olacak. Buradan gümrükleyeceksin, gelen malını direkt buradan alacaksın. Bu Konya’ya artı getirecek. Ayrıca, bizim sanayicimizde, tüccarımızda son zamanlarda şöyle bir şey başladı; İnsanlar biraz büyüyüp, devlete biraz vergi verir konuma geldiği zaman onu büyüten, ona ekmek yediren şehrin vergi dairesinden çıkıyor ve İstanbul Vergi Dairesine kaydoluyor. Devlet önce bunu kesmeli.

 

Türkiye’nin 2023 hedefleri ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolarlık hedefine ulaşabilmesi için öncelikle sanayiciye destek verilmeli. Sanayici çok parası olup yatırım yapar, ama fakir ölür. Bu bir gerçek.. Günümüzde sanayinin gelişebilmesi için devlet sanayiciye önce parasız arsa vermeli, bir de üzerine inşaatını yapmalı, makine parkına da uzun vadeli kredilerle, yabancı kaynaklı kredilerle veya kendi bünyesindeki kredilerle destek vermeli. Türkiye’nin gerçek kanayan yarası öz sermaye sıkıntısıdır. Öte yandan belediyeler artık Türkiye’de bir esnaf, bir tüccar zihniyetiyle görev yapıyor. Hangi bölgelerde sanayi arsaları yaparım? Nasıl sanayicinin cebindeki parayı alabilirim diye çalışıyor. Bu çok yanlış bir mantık.. Önce belediyeler bu mantıktan çıkacak, sanayi yeri ile konut alanını ayıracak. Sanayi yerindeki rant gelirinin belediyede değil, sanayicinin cebinde kalması lazım.