Sosyal Medya

EKONOMİ

Konut Faizlerinde Düşüş, Ev Fiyatlarını Arttırdı!

Türkiye’de emlak piyasası tarafından uzun zamandır beklenen faiz düşüşü, geçtiğimiz günlerde yaşanan hareketli gelişmeler sonucu bankalar tarafından, uygulamaya alındı. Bankalar konut faizlerinde, ciddi indirimler uyguladı. Yaşanan düşüşün ardından emlak piyasası için oldukça hareketli günler başladı. Öğrenciler ve memur tayin sezonunda yaşanan bu gelişme, piyasa için farklı bir etkenin daha gerçekleşmesine neden oldu.


Yaşanan faiz düşüşlerinin ardından ev fiyatları ise belirgin şekilde artış gösterdi. Ev fiyatları Türkiye’de 2018 yılında yaşanan faiz artışları ile birlikte uzun süredir düşüş pozisyonunda ya da sabit olarak devam ediyordu. Durgun seyreden ev fiyatlarında yaşanan ciddi artışlarının, reel etkisi ve süresi ise uzmanlar tarafından farklı şekillerde yorumlanıyor. Emlak uzmanları ani artış gösteren bölgelerde fiyatların daha stabil düzeye geleceğini düşünürken, faiz düşüşünün devam etmesi ya da sabitlenmesi durumunda, artan fiyatların normal düzeylerde devam edebileceğini dile getiriyor.

Ev Almak İçin Doğru Zaman Mı?

Uzun zamandır ev yatırımı yapmak için fırsat bekleyen ya da daha uygun faiz oranları ile ev alma şansına sahip olan vatandaşlar, açılan emlak piyasası ile kararsız pozisyonlardan hızla çekiliyor. Konutlarda yaşanan fiyat artışlarını, vatandaş farklı bölgelerde ev tercihleri yapmakta buluyor. Fiyat artışlarının az olduğu ya da pazarlığa açık bölgelerde, ev alan vatandaşlar, uzun zamandır beklenen faiz düşüşünü değerlendirmeye çalışıyor. Buna rağmen artan fiyatlar yüzünden ev alma kararını bir süre daha erteleyen birçok vatandaş, faiz düşüşüne rağmen ev alamıyor olmaktan şikayetçi oldu.

Ev Fiyatlarında Artış Normal Mi?

Emlak uzmanlarına göre, ev fiyatlarında yaşanan artışlar, Türkiye’de uzun zamandır devam eden durgun fiyatlardan dolayı daha fazla göze çarptı. Artan dolar kuru ve maliyetlere rağmen, piyasayı canlı tutmak isteyen inşaat ve emlak firmalarının fiyatları uzun süre sabit tutması, şu an yaşanan artışın en büyük sebebi olarak gözüküyor.

Fiyat artışının, sektöre göre haklı sebepleri bulunmakla beraber, vatandaş bu artıştan en karlı şekilde çıkmanın hesaplarını yapıyor. Yaşanan fiyat artışlarına göre Türkiye’de birçok noktada hala, oldukça karlı yatırımlar yapmak mümkün. Bu yatırımlara zamanında ulaşmak ise en büyük problem. Yazının devamında size yardımcı olacak bir kaynak önereceğiz.

Faiz Düşüşü İle Beraber Ucuz Ev Bulunabilir Mi?

 

 

Türkiye’de son yıllarda artan emlak siteleri ve emlakçı sayısı nedeni ile vatandaşlar, bütün fırsatları görmek konusunda zorlanabiliyor. Bu yüzden uygun fiyata ev almanın en önemli sırrı, o eve ulaşmak oluyor. Flatfy ev fiyatlarını karşılaştırmak için güzel bir fırsat sunuyor. Çünkü bu sayısız sitelerdeki tüm ilanları tek bir sayfa üzerinden kullanıcısına sunuyor. Daha çok ev değerlendirmek ve fırsatların hepsinin vatandaşın gözünün önünde olması; kâr amaçlı ya da kişisel ihtiyaçlardan dolayı alınan evleri, çok daha mantıklı yatırımlar haline getiriyor.
Bununla beraber yaz sezonunun sonlanıyor olması ev fiyatlarında yaşanan artışların durmasında en büyük etken olabilir. Türkiye’de yaz aylarında ev fiyatları artış gösterirken, kış aylarında ise fırsatları yakalamak çok daha kolay olabiliyor. Bu nedenle yatırım yapmak isteyen vatandaşlar, sezonun bitmesini bekleyebiliyor. Bütün bunlara rağmen yaşanan faiz artışları, Türkiye’de konut piyasasını önemli bir derecede etkiledi. TUİK verilerinin yılın son çeyrek raporu, yaşanan artışın rakamsal olarak dönüşünü görmek için oldukça etkili olacak. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.