Köle bir Milletin Özgürlüğe yolculuğu: Pesah Bayramı: 19 Nisan

19 Nisan Cuma akşamı ve 20 Nisan Cumartesi akşamı, hep birlikte Pesah Sederi’ni yaşıyoruz. Düzen anlamına gelen Seder, masa etrafındaki çocuk veya yetişkin, ilgili veya ilgisiz herkese, halkımızın köklerini, Tanrı ile olan ilişkimize olan inancımızı anlatan Agada kitabı ile ilgili görüş ve yorumlarını paylaşma fırsatı verir.

Nazlı DOENYAS Kavram
17 Nisan 2019 Çarşamba

 

İsrail toprakları dışında yaşayan Yahudiler Pesah’ın ilk iki gecesinde, İsrail’de yaşayanlar ise sadece ilk gecesinde, dualar eşliğinde ve belli bir düzen çerçevesinde sembolik yiyecekleri yerken Mısır’dan Çıkış’ı tüm benlikleri ile yaşar ve masa etrafındakilerine de yaşatmaya çalışır.

Düzen anlamına gelen Seder, masa etrafındaki çocuk veya yetişkin, ilgili veya ilgisiz herkese, halkımızın köklerini, Tanrı ile olan ilişkimize olan inancımızı anlatan Agada kitabı ile ilgili görüş ve yorumlarını paylaşma fırsatı verir. Seder, her şeyden önce bir hikâye, bizim hikâyemizdir. Bu hepimize aittir. New York’ta, Paris’te, Kazablanka’da, İstanbul’da, Yeruşalayim’de, ve Yahudilerin Yahudi olduğu her yerde, bu akşam aynı törenleri gerçekleştiririz. Aynı görüntüleri hatırlar, aynı yemeği yer ve gelmesini hevesle beklediğimiz ünlü ziyaretçimiz peygamber Eliyau Anavi’yi birlikte misafir ederiz.

Seder geceleri, hem dünyanın diğer ülkelerindeki Yahudiler, hem de geçmiş nesillerle olan bağımızı yansıtır. Takip edilen düzen aynı olmasına rağmen, iki Sederi’n birbirinin tamamen aynısı olması pek olası değildir. Çünkü yüzyıllar boyunca, Seder çeşitli geleneklerin stillerini ve uygulamalarını benimseyerek yaşar ve gelişir. İdeal olarak her aile, her yıl, Seder’e bir millet olarak doğuşumuzla ilgili farklı bakış açıları, farklı yorumlar, çocukların ilgisini çekecek, konuşma ortamı yaratacak farklı kavramlar getirir: “Mısır’dan çıkışı en çok anlatan, en makbul kişidir”. Pesah Sederi, Yahudilikteki düzen ve doğaçlamanın nasıl iç içe yaşandığının çok güzel bir örneğidir. Hepimiz aynı hikâyeyi aynı kelimelerle anlatırız, ama her birimiz, ona sadece bize özel olan bir şeyler ekleriz. Kurallar aynı, fakat yorumlama, açıklama ve anlamlandırmalar her zaman farklıdır. İşte bu şekilde bin yıllardır anlatılan aynı hikâye her daim genç, yeni, ilginç ve canlı kalmaktadır.

İsrail toprakları dışında yaşayan Yahudiler, Pesah’ın ilk iki gecesinde, İsrail’de yaşayanlar ise sadece ilk gece Seder yaparlar.

Yahudilerin Tanrı tarafından Mısır’daki esaretten kurtarılıp özgür bir halk olmalarının kutlandığı Pesah, zengin sembol ve ritüelleri ile bize hayatın akışında yol gösterecek güçlü mesajlar içerir.

Seder sözcüğü, ‘düzen’ anlamına gelir ve gecenin düzenini ifade eder. Pesah Seder’inde mumlar, simgesel yiyeceklerin bulunduğu özel Seder tabağı, Mısır’dan Çıkış’ın anlatıldığı Agada - Anlatı Kitabı ve şarap bulunur.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün