MÜMÜN KOÇOĞLU KİMDİR

23.01.1979 Silivri Selimpaşa doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Selimpaşa’da tamamladı. 1996 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne girmeye hak kazandı. 2000 yılında mezun oldu. Hemen arkasından askerlik görevini yerine getirdi. Daha sonra İngiltere’ye giderek başta dil olmak üzere uluslararası ticaret ve yöneticilik konularında eğitim aldı. 2005 Nisan ayında Fırat Plastik ve Kauçuk Sanayi’nde (Fıratpen) İhracat Bölge Müdürü olarak çalışmaya başladı. 2008 yılında kendi isteğiyle ayrıldı. 2011 yılında mali müşavir ünvanını elde etti. Halen hem mali müşavir olarak hizmet veriyor hem de ailesinin ticari işleriyle ilgileniyor. 2009 yılında Silivri Belediye Meclis Üyesi aday adayı olarak siyasete başladı. 2010 yılında Selami Değirmenci’nin ilçe başkanlığında CHP Silivri ilçe yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2012 yılında ilçe bakanlığına aday oldu. 2014 yılında yapılan temayül yoklamasında liste başı olarak Silivri Belediye Meclis Üyesi Adayı; devamında İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi seçildi. 2019 yerel seçimlerinde CHP’den Silivri Belediye Başkan Aday Adayı oldu. Evli ve iki kız çocuk babası.

CEM GÜNER: Öncelikle bu gün itibari ile CHP İlçe Örgütü ne durumda? Bunun bir analizini yapabilir misiniz?

MÜMÜN KOÇOĞLU: Niceliksel olarak yapabilirim niteliksel olarak kamuoyu zaten sonuna kadar biliyor. Şöyle yapalım, 4 bin 238 üyemiz var bizim. Üye sayılarımızda 2015’ten bu yana çok ciddi bir düşüş değil ama küçükten düşüşler var. Yenimahalle’ye baktığımızda Yenimahalle’nin üye sayısında artış var ama göçlerle gelen bir artış. 2014 yılındaki ön seçimde toplam üye sayımız 3 bin 418. 2015 milletvekili ön seçimindeki üye sayımız 3 bin 972. 2015 delege seçiminde ilçe başkanlığından önce üye sayımız 4 bin 235. 2019 yerel seçimden önceki üye sayımız 4 bin 358 ve bu günkü üye sayımız da 4 bin 239. Yani burada bir düşüş var aslında. 2019’daki yerel seçimden sonra da bir düşüş var. Örnek vereyim size; en büyük mahallemiz olan Yenimahalle’de 2015 yılında 584 üye varken, bu gün 685 üyemiz var. Artış olmuş tabi ki ama bu dört yıl içindeki nüfusa paralel olarak artış var. Niceliksel olarak bunu söyleyebiliriz. Üyelerin içine girdiğimizde, sayısal olarak bu üyelerimizin analizini yaptığımızda da şöyle bir tablo karşımıza çıkıyor; biz gelen listelere baktığımızda cinsiyet ayrımını göremiyoruz; çünkü en son gelen listelerimizde bunu ayırt etme şansımız olmadı. ama yaşlara göre gruplandırma şansımız oldu. İstatistiksel olarak; 4 bin 239 üyemizden 45 yaş üzeri 2 bin 629 kişi. Bu da yüzde 62’ye tekabül ediyor. 45 yaş altı bin 610 kişi yüzde 38’e tekabül ediyor. 20 yaş altı grubu üye sayımız sadece 10 kişi. 20 ile 30 yaş arası üye sayımız 365 kişi. 30 ile 40 yaş arası üye sayımız 671. 40 ile 50 yaş arası üye sayımız 941 kişi. 50 ile 60 yaş arası üye sayımız 985 kişi. 60 ile 70 yaş arası üye sayımız 833 kişi. 70 ile 80 yaş arası üye sayımız 373 kişi. 80 ile 90 yaş arası üye sayımız 57 kişi. 90’ın üzerinde de 4 kişi olarak üye sayımız bu şekilde. Burada tabi ki bize çarpıcı gelen açıkçası 20 yaş altı 10 kişi olmasına rağmen 80 ile 90 arası 57 tane üyemiz var.

CEM GÜNER: Peki parti bilerek mi yaşlandırıldı neden böyle oldu?

MÜMÜN KOÇOĞLU: Tabi onu bilemiyorum yani bilerek değil sonuçta çok sayıda öğretmenimiz var emekli olmadan üye olamıyorlar ama emekli olduktan sonra kalkıp gönül verdikleri partiye üye olan öğretmenlerimiz var bizim burada. Gençler belki biraz siyasete uzak bakıyor. Bizim de yapmamız gerekenlerin başında gençleri siyasete nasıl ısıtabiliriz bunları daha çok düşünmek gerekiyor. Bunlar üzerinde yoğunlaşmaya çalışacağız. Bununla beraber kadınlarımız; yani her ne kadar burada halledemesek bile cinsiyet kotamız var. Şu an delege listelerini yazarken yüzde 33 cinsiyet kotamız, yüzde 20 gençlik kotamız bulunmakta. Bunlara da dikkat etmek zorundayız delege listelerini yazarken. Dediğim gibi yani özelikle en başta kadınlarımızı siyasete sokma amacındayız. Kadınlarımızı biraz aktifleştireceğiz. Tabi ki geçmişte aktiflerdi ama biraz da nasıl arttırabiliriz onun derdindeyiz. Ondan sonra da gençlerimizi de partiye kazandırma niyetindeyiz.

ÖRGÜTÜMÜZE GÜVENİYORUM

CEM GÜNER: Aslında bu soruyu sorarken siyasi bir değerlendirme almak istemiştim.

MÜMÜN KOÇOĞLU: Siyasi değerlendirme de şöyle; bizim Cumhuriyet Halk Partimiz’nde örgüt yapılanması bellidir. Biz de örgütümüze her zaman güvenmişizdir. En doğru kararları vereceklerine inancımız sonsuzdur. Keza geçmişte de bunun örneklerini çok gördük. Örgütümüz dediğim gibi kabullenmesi biraz zordur ama kabullendiği zaman da tamamıyla benliğinde kişileri yaşatır o şekilde de katkısını sunar.

CEM GÜNER: Cumhuriyet Halk Partisi Silivri İlçe Örgütü size göre iyi yönetiliyor mu?

MÜMÜN KOÇOĞLU: Şöyle öncelikle biz iddialıyız tabi. Yani bir takım eksiklileri gördük kendimize göre ki bu göreve talip olduk. Daha iyi yapabileceğimiz düşündük. Bundan önce görev yapan tüm partililere, tüm arkadaşlarımıza, tüm büyüklerimize, tüm kardeşlerimize herkese sonsuz teşekkür ediyoruz. Hepsi bizim yol arkadaşımız. Kesinlikle onlardan ayrı bir yolda yürüyecek durumumuz yok. Biz iddialıyız ve inanıyoruz bu seçimi kazanacağımıza. Kazandıktan sonra da tüm yol arkadaşlarımızla beraber sevgiyle, hoşgörüyle ve kardeşçe kucaklaşarak 2024 yılında da bu süreci zaferle tamamlayacağımıza inancımız tam.

CEM GÜNER: Silivri Belediyesi’nin CHP’den MHP’ye geçmesinin nedenleri hakkında bir değerlendirmeniz olacak mı?

MÜMÜN KOÇOĞLU: Şimdi tabi bizim derdimiz daha çok geçmişle değil. Yani geçmişte hatalar yapılmıştır siz basın olarak belki bizden daha iyi görerek kamuoyuna bunları aktardınız geçmişte. Tabi ki geçmişte yapılan hatalar veya güzellikler bizim hafızamızda yerini koruyor bunların hepsi bir deneyim bizim için... Amacımız bu saatten sonra sahip olduğumuz deneyimlerle beraber bu hataların tekrar yapılmamasını sağlamak. Geçmişin muhakemesini yapmak gibi bir amacımız yok. Zaten bu göreve talip olurken de dediğim gibi, sadece geçmiş ile alakalı olarak bu deneyimleri hafızamızın bir tarafında saklayıp daha sonra tekrar bu hataları yapmamak niyetindeyiz. Geçmiş geçmişte kaldı biz önümüze tertemiz bir sayfa açmak istiyoruz.

CEM GÜNER: Şu ana kadar Berker Esen ve Abdullah Yıldırım da adaylıklarını açıkladı. Rakipleriniz hakkında ne düşünüyorsunuz?

MÜMÜN KOÇOĞLU: Hepsi bizim yol arkadaşımız... Hepsini çok seviyoruz ve bu yarışın partimiz için hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Ben yola çıktığım günden bu yana diğer adaylar hakkında hiçbir yorum yapmadım. Bundan sonra da yorum yapmayacağım. Ama şu da net ve kesin ki hepsi bizim yol arkadaşımız hepimiz aynı gemideyiz ve amacımız Cumhuriyet Halk Partisi’nin başarıyla Silivri’de tekrar iktidarı yakalaması.

CEM GÜNER: Berker Esen’in Özcan Işıklar ve Suna Göçengil’in adayı olduğu şeklindeki değerlendirmeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

MÜMÜN KOÇOĞLU: Dediğim gibi ben diğer adaylar hakkında yorum yapmak istemiyorum. Ama kamuoyu zaten her şeyi bizden daha iyi biliyor ve takip ediyor. Sonuç olarak ben hayırlı olmasını diliyorum.

CEM GÜNER: Sizin rakiplerinizden farkınız nedir?

MÜMÜN KOÇOĞLU: Ben daha iyi yapabileceğime inanıyorum. Çok daha fazla hoşgörülü olduğumu düşünüyorum. Toparlayıcı ve birleştirici olabileceğime inanıyorum. Her kesimle daha rahat görüşebildiğime inanıyorum. Geçmişte de hiç kimseyle bir kavgam, gürültüm veya bir atışmam, sürtüşmem olmadı. Biz, parti içinde mücadelemizi demokratik bir şekilde sandıklarda verdik. Ama kişisel olarak asla hiç kimseyle bir problem yaşamadım. Herhalde ilerleyen süreçte de bizim avantajımız olacaktır bu. Dargınlıkları, küskünlükleri, partiye gelmemeleri onarmak açısından bizim için bir avantaj olarak görünüyor.

"..Çİ"LİĞİ BİTİRMEK İÇİN GELİYORUZ

Biz "çi"liği bitirmek için geliyoruz. Ahmetçiliği, Mehmetçiliği… Sen Ahmetçisin, sen Mehmetçisin… Partide bunu bitirmek için geliyoruz biz. İşte kamuoyunda görüyoruz bir takım eleştiriler var. Ben hepsini saygıyla karşılıyorum. Tüm eleştirilere açığız hakaret olmadığı sürece. Her zaman bunu söylemişimdir. Özellikle de eleştirilmeyi de tabi ki isteriz ama şu da var eleştirilecek bir tarafta bulamıyorlar. Bizi bir tarafta da ‘’çi’’likle eleştirmeye çalışıyorlar. Öyle bir şey asla yok. Bu konu ile ilgili de zaten ben adaylık açıklamamda da söyledim. Biz partiyi birleştirici ve bütünleştirici bir şekilde sevgiyle, kardeşlikle, hoşgörüyle süreci tamamlamak istiyoruz. Tamamladıktan sonra da yönetimimizle beraber başkanlık sürecin de de bu şekilde devam edeceğiz. Herkes bizim yol arkadaşımız. Yol arkadaşı olmak isteyen herkese de kapımız sonuna kadar açık bunu özellikle belirtmek istiyorum. Siyaset yapmak isteyen kim varsa buyursun gelsin Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaset yapsın.

CEM GÜNER: Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve ekibinin yedi aylık performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?

MÜMÜN KOÇOĞLU: Volkan Bey yeni seçilmiş bir belediye başkanı. Ben tabi olaya biraz siyasi bakıyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum. Sonuçta hepimiz Silivri için varız. Silivri’ye bir çivi çakan her kim olursa olsun bizim gönlümüzde yer alacaktır. Tabi ki biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Silivri’deki iktidarımızın aynı şekilde devam etmesini temenni ederdik olmadı. Silivri hepimizin. Yapacağı tüm çalışmalarda kendisine başarılar diliyorum. İnşallah güzel çalışmalar yapacaktır. Hepimiz hep beraber izleyeceğiz. Dört sene sonra da halkımız ona göre cevabını verecektir.

OY KULLANMA SAATLERİ DİKKAT ÇEKİCİ

CEM GÜNER: 16 Kasım Cumartesi günü delege seçimleri başlıyor. Seçimler öncesinde parti üyelerine mesajınız var mı?

MÜMÜN KOÇOĞLU: Katılımlarını bekliyoruz. Üyelerimize ulaşabilmek biraz sıkıntılı oluyor. Birçok üyemizin telefon numaraları ve adresleri değişmiş. Biz gerek buradan gerek sosyal medyadan ulaşabildiğimiz üyelerimize delege seçimi için tarihleri bildiriyoruz. Gerçi oy kullanma saatlerimiz de biraz kısıtlı. Bu konuda örgüt toplantısında kendimize göre olumsuz gördüğümüz tarafları dile getirmeye çalıştık ama bir sonuç alamadık. Delege seçimleri için mahallelerde saat 11.00 ile 15.00 arası oylama yapılacak bunu özellikle söylemek istiyorum.

CEM GÜNER: Niçin böyle? Çalışan üyeler zorluk çekmeyecekler mi bu konuda?

MÜMÜN KOÇOĞLU: Bilemiyorum… Bazı mahallelerimiz Cumartesi günü saat 11.00 ile 15.00 arası oy kullanacak. Mimar Sinan, Semizkumlar ve Fatih Mahallesi. Şöyle ki Yenimahalle, Alibey, Piri Mehmet Paşa ve Selimpaşa Mahalleleri yine aynı güne verilmiş. Ben adaylık açıklamamda da söyledim gün ile alakalı bir sıkıntımız yok. Ancak 2015’te en son delege seçimlerine girdiğimizde oy kullanabilme saat aralığı 09.00 ile 17.00 arası oluyordu. Şimdi 685 üyemiz var bizim Yenimahalle’de; tek sandık koyacaklar. Bu ne kadar doğru bir karar partililerimizin takdirine sunuyorum. Örgüt toplantısında saat ile alakalı olarak kendimize göre eleştirilerimi dile getirdiğimizde iki sandık koyacaklarını belirttiler. Bakın şimdi yerel ve genel seçimlerde bir sandıkta genelde en fazla 400 civarında bir seçmen var. Ancak parti içi delege seçiminde 685 üye arasında yüzde 40 gibi bir katılım oluyor dediler. Biz 685 kişiye göre planımızı yapıyoruz. Tüm seçimlerde sandıklarda seçmen listesinde planlama yapılır yani katılacak kişilere göre bir planlama yapılmaz. Katılacak kişi takdiri onlara kalmış üyeler ister katılır ister katılmaz. Biz 685 kişi katılacakmış gibi programımızı yapmak durumundaydık. Ama olmazsa yapacak bir şey yok. Şu anki ilçe yönetimi saat 11.00 ile 15.00 arasında şeklinde diretiyor. Bizim için sıkıntı yok gerçi sabah 09.00 olsaydı keşke. Erkenden insanlar Pazar günü sabah gelir oyunu kullanır ondan sonra günlük programlarına devam ederlerdi. Şimdi ise oylama tam günün ortasına denk geliyor. Ama ben inanıyorum tüm örgütümüz, üyelerimiz bu konuda hassasiyet göstereceklerdir. Seçimlere iştirak edeceklerdir.

PUSULA RENGİMİZ SARI

Pusula rengimiz sarı sakıncası yoksa onu söylemek isterim. Kasım ayının 16’sında delege seçimleri başlıyor köylerde ve mahallelerde. Tekrar söylüyorum pusula rengimiz ‘’sarı’’.

Ben geçen ilçe başkanımla ve diğer aday arkadaşlarımla bu konuyu konuştum; beyazı almayacağımızı ama en azından pusula rengimizi belirlemek istediğimizi söyledim. Özellikle belirtmek istiyorum bu konuda hemfikir olduk. Bizim pusula rengimiz sarıdır. Zannediyorum onlar da başka bir renk bulacaklardır ki bu güne kadar hiç rastlanmamış aynı renkle girildiği. Özellikle belirtmek isterim mutabık kalarak biz bu rengi söyledik. Rengimiz ‘’sarı’’.

CEM GÜNER: Teşekkür ediyoruz başarılar diliyoruz.

MÜMÜN KOÇOĞLU: Ben teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilişim