Zeytinoğlu: Gençlerde işsizlik oranı yüzde 19,1

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Sanayi Kuruluşları Çizgiüstü Sektörel Performans Değerlendirme Ödül Töreni, TOBB Başk...

Zeytinoğlu: Gençlerde işsizlik oranı yüzde 19,1
Haber albümü için resme tıklayın

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Sanayi Kuruluşları Çizgiüstü Sektörel Performans Değerlendirme Ödül Töreni, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleştirildi.​ Törene ilginin büyük olması dikkat çekti.

 

Haberin fotoğrafları için tıklayın

 

PROTOKOL DE KATILDI

Etkinliğe Bakan Işık ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Başiskele Kaymakamı Ali Partal, Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, AKP İl Başkanı Mahmut Civelek ve çok sayıda sanayici katıldı.

 

MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

Törende yaptığı konuşmasında Türkiye’deki genç işsizlere değinen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, genç işsiz oranının sürekli arttığını, ancak sanayicilerin nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek, “Bir yanda ülkemizde bu kadar genç işsiz var, bir tarafta da sanayicilerimiz çalıştıracak nitelikli eleman bulamıyor. İşsizlikle mücadelenin en kuvvetli yolu, sağlam bir mesleki eğitimden geçmektedir” dedi.

 

“UMEM’İ KURDUK”

Bu amaçla Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi (UMEM)’ni kurduklarını dile getiren Başkan Zeytinoğlu, “Kurulan bu merkez ile ihtiyaç uyulan nitelikli eleman sorununu azaltabileceğimizi düşünüyoruz. Ülkemizde okur-yazar ve lise altı eğitim grubundakilerin iş gücüne katılım oranını artıracağına inanıyoruz” dedi.

 

AVUSTURYA ÖRNEĞİ

2 Aralık’ta TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Avusturya’ya gittiklerini de hatırlatan Başkan Zeytinoğlu, şöyle konuştu: “Orada gördük ki orta öğretim öğrencileri arasından sadece yüzde 20’si üniversiteye gidiyor. Geri kalanı ise mesleki eğitime yönlendiriliyor. Ayrıca orada bütün mesleki koordinasyonlar odalar tarafından yapılıyor. Yine bütün programları ve ihtiyaçları odalar tespit ediyor ve uyguluyor. Avusturya’nın Almanya’'dan sonra genç işsizler arasında ikinci en düşük Avrupa ülkesi olduğu düşünüldüğünde bu uygulamalar oldukça önemlidir” dedi.

 

“SANAYİCİ PROFESYONEL”

Daha sonra konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise Kocaeli sanayisinden övgüyle söz etti. Kocaeli’nin, Türkiye’de sanayinin merkezi durumunda bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, bu başarının kentteki sanayicilerin profesyonel olarak çalıştıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, ayrıca sanayicilerin yeterince teşviklerden yararlanamadığını da sözlerine ekledi.

 

“TEŞVİKLER ARTIRILMALI”

Sağlanan teşviklerin daha da artırılmasını istediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Son zamanlarda sanayicinin önündeki engellerin çoğunun kalktığını görmekten son derece mutlu oluyoruz. Kocaeli yaptığı sanayi yatırımlarıyla marka şehir halinde. Pazarlama alanında da çok büyük aşamalar kat ediyor.”

 

“KOCAELİ'DE ODALAR 5 YILDIZ”

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kocaeli’de bulunan 4 oda da 5 yıldızlı bir kaliteye sahip. Bunu sadece bizler söylemiyoruz, uluslararası bağımsız kuruluşlar belirliyor. Bu da demek oluyor ki Londro, Paris nasıl üyelerine hizmet veriyorsa Kocaeli’de aynı şekilde hizmet veriyor.  Odalarımızla hayata geçirdiğimiz UMEM ile nitelikli eleman ihtiyacımızı karşılamayı hedefliyoruz. 81 ilin içinde bu projeyi en iyi uygulayan şehir şimdiye kadar Kocaeli oldu.”

 

“UMEM’İN ÖNEMİ BÜYÜK”

UMEM projesinin önemine de değinen Hisarcıklıoğlu, “İşverenlerin üzerinde hep bir yük gibi duran istihdam üzerindeki yüzde 18’lik vergi bu proje sayesinde ortadan kalkıyor. UMEM sayesinde eğitim alarak çalışmaya başlayan birisini istihdam ettiğinizde bu vergi oranından muaf oluyorsunuz. Bu işverenler için önemli bir fırsat. Bu fırsatı kaçırmayın” diye konuştu.

 

“87 ŞİRKET İLK 500’DE”

Kocaeli’de 10 yıl önce dünya sıralamasında 17 şirketin ilk 500 arasına girdiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Şimdi Kocaeli’den ilk 500 içerisinde olan 34 tane şirket oldu. Kocaeli’de üretip de merkezi İstanbul’da bulunan şirketleri de sayarsak, Kocaeli’de 87 şirket dünya sıralamasında ilk 500 arasına girmiş bulunuyor. Bu anlamda Kocaeli ülkemiz açısından çok önemli bir kent. Kocaeli ne kadar zengin olursa Türkiye de o kadar zengin olacak” dedi.

 

“İLERİ TEKNOLOJİYE GEÇİN”

Bakan Fikri Işık ise konuşmasında ileri teknolojinin önemine değindi. Artık katma değeri yüksek ürünler üretildiğini dile getiren Bakan Işık, “Türkiye olarak düşük teknolojiden orta teknolojiye geçiş yaptık. Şimdi yüksek teknolojiyi hedefliyoruz. 2023’teki hedefimiz olan 500 milyar dolar ihracatı yakalamak için bu şart. Hükümet olarak teşviklerimiz olacak. Bunun için ihtiyacımız olan tek şey nitelikli insan gücüdür. El ele vererek bunu yapabiliriz” dedi.

 

SANAYİCİLERE MÜJDE VERDİ

Sanayicinin önündeki bürokratik engelleri bir bir kaldırdıklarını söyleyen Işık sanayicilere birçok müjde de verdi: “Sanayicimize sorun oluşturabilecek bürokratik engelleri ortadan kaldırıyoruz. Şimdiye kadar bu kadar mevzuat olmasına rağmen sanayicimiz yılmadı ve yatırım yapmaktan geri durmadı. Şimdi biz bunları daha fazla kolaylaştırıyoruz.”

 

YOLLAR YENİLENECEK

Yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Işık, “Körfezdeki geçiş köprüsü kuleleri dikildi, önümüzdeki sene büyük ihtimalle kullanıma açılacak. Ürettiklerini taşıma konusunda sanayicimizin işi kolaylaşacak. Kuzey Marmara Otoyolu ihalesi mart ayında yapılacak ve TEM otoyolu ile bağlantısı sağlanacak. Şehir içindeki trafik sıkışıklığını da azaltmak için Karadeniz sahil yolu Kocaeli ayağı ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak. Yine Güney Marmara Otoyolu Orhangazi üzerinden yapılarak şehir trafiği rahatlatılacak. Derince Limanı’nın otoyol bağlantısı yapılacak. Dilovası Eynece kavşağı yapılacak, İzmit Kandıra arasındaki yol Kefken’e kadar duble yol olacak” diye konuştu.

 

“DÜNYADA İDDİALIYIZ”

Vali Hasan Basri Güzeloğlu da Kocaeli’nin, dünya çapındaki iddiasını her geçen gün daha kararlı adımlarla atan Türkiye’nin zenginliğini ve büyüklüğünü sağlayan çok önemli bir merkez olduğunu dikkat çekerek, imalat adına bu derece önemli bir merkez olan söz konusu kentin kendi içindeki yeni dönüşüm sürecini ülkeye örnek bir modellemeyle başlattığını kaydetti.

 

“KOCAELİ ÖNCÜDÜR”

İhracata dayalı katma değeri yüksek ve teknoloji temelli bir üretim hedefinin Türkiye'de hazırlayıcısı bir il olmanın sürecini yaşadıklarını anlatan Güzeloğlu, TÜBİTAK, Bilişim Vadisi, Gebze Teknik Üniversitesi, TSE ve devam eden üniversite çalışmaları Türkiye için Kocaeli’nin öncülüğünü ortaya koyduğunu dile getirdi. Muharrem İBRAHİMOĞLU

 

ÖDÜL ALAN SANAYİ KURULUŞLARI

Sarp İnşaat Mobilya (Ağaç, Ağaç Ürünleri ve Mobilya Sanayi Sektörü)

BİMSER Çözüm Yazılım (Bilgisayar, Elekrikli Teçhizat, Elektronik Optik ve Yazılım Ürünleri Sanayi Sektörü-KOBİ)

Logo Yazılım (Bilgisayar, Elekrikli Teçhizat, Elektronik Optik ve Yazılım Ürünleri Sanayi Sektörü-BÖK)

Namet Gıda (Gıda Sanayi Sektörü)

RTA Laboratuvarları Biyolojik Ürünleri (Kimya Sanayi Sektörü)

İ.C.M. Makine ve Mühendislik (Makine Sanayi Sektörü)

EU Rotray Metal Kablo Taşıma ve Elektrik (Metal Sanayi Sektörü-KOBİ)

Componenta Dökümcülük (Metal Sanayi Sektörü-BÖK)

Aygaz AŞ (Petrol ve Petrol Ürünleri Sanayi Sektörü)

Pimtaş Plastik (Plastik ve Kauçuk Ürünleri Sanayi Sektörü)

Farba Otomotiv (Taşıt Araçları ve Yan Sanayi Sektörü-BÖK)

Güneri Makine (Taşıt Araçları ve Yan Sanayi Sektörü-KOBİ)

Nuh Çimento AŞ (Yapı ve Yapı Malzemeleri Sanayi Sektörü)

İmteks Giyim (Süreklilik Ödülü)

Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Vakfı (Jüri Özel Ödülü)

Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi (Büyük Ödül-BÖK)

Güçsan Plastik Kalıp Metal Sanayi (Büyük Ödül-KOBİ)

ka-001.jpg

#

18 Ara 2014 - 09:14 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.