KOCA BEHÇET MİLLİ MÜCADELE GÜNLÜĞÜ

 

           Afyonkarahisar Belediyesi, altın çağını yaşadığı kültürel yayınlar serisine yeni bir kitap daha kazandırdı.Torunu Mehmet Behiç Görktan tarafından yeniden düzenlenen Koca Behçet’in günlükleri,  Büyük Taarruz’un 94. Yıldönümünde okuyucularla buluştu. Günlüklerde Koca Behçet’in 23 Haziran 1921’den 2 Eylül 1922’ye kadar geçen sürede yaşadığı ilginç olaylar bulunuyor. Koca Behçet’in askerlik yaptığı o dönemde gördüğü Kütahya, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Akşehir, Çay, Sultandağı, Bolvadin gibi yerleşim yerlerinin sosyal yaşamı günlüklerde konu ediliyor. Bunun yanı sıra Yunan İşgaline dair dikkate değer bilgiler yer alıyor.

 

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın ev sahipliğinde Taş Medrese’de düzenlenen tanıtım törenine Vali Aziz Yıldırım, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgenaral Şahin Kılıçaslan ve kuvvet komutanları, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Mustafa Solak ile çok sayıda davetli katıldı.

 

“SIRT ÇANTASINDAN HİÇ EKSİK ETMEDİ”

 

Tanıtım töreninde kitap hakkında kısa bir bilgi veren Mehmet Behiç Görktan, 1914 senesinde askere alınan dedesi Koca Behçet, 1923 senesinde terhis edildiğini ve dokuz yıl askerlik yaptığını hatırlattı. Tanıtımını yapılan milli mücadele günlüğünün 23 Haziran 1921’den 2 Eylül 1922 tarihinde son bulmuştur. 14 aylık bir zaman dilimini kapsayan ve Milli Mücadele yıllarımıza ışık tutan belge niteliği taşıyan eserin yayınlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Mehmet Behiç Görktan, “Dedem Koca Behçetin koltuk değnekleriyle, yaya olarak, katır üstünde ve yük vagonlarında çoğu zaman aç ve susuz olarak yüzlerce kilometre yol aldığını bilmekteyiz. Sırt çantasından hiç eksik etmediği bu günlüğünde sadece o günlere ait askeri hadiseleri değil, aynı zamanda bulunduğu yerdeki, siyasi, sosyo kültürel ve mimari yapı ile halkın yaşam ve giyim tarzını en ince ayrıntısıyla kaleme almıştır” dedi.

 

BAŞKANIMIZA SONSUZ TEŞEKKÜRLER

 

Günlüğün ilk defa Emekli Tank Albay Şair Yazar Enver Tuncer tarafından Osmanlı Türkçesinden, dilimiz Türkçesine 1981 yılında çevrildiğini hatırlatan Mehmet Behiç Görktan “Daha sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünün Değerli Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Altıntaş bu günlüğü 2005 yılında günümüz Türkçesine çevirmiş ve yaptığı sunumla eserin tarihi önemini belirtmiştir. Bu eserin redaktörlüğünü Türk Dili ve Edebiyatı emekli Öğretmeni Ercan Gazioğlu yapmıştır.Bu vesileyle Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban’a, Kültür ve Sosyal İşler Müdürümüz Emel Sarlık’a ve değerli personeline desteklerinden dolayı bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

 

 

BU ESER TÜRKİYE’DE BİR İLK

 

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise basımı yapılan Koca Behçet’in Milli Mücadele Günlüğü kitabının Kurtuluş Savaşı anılarının bir araya toplanması açısından Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.  Başkan Çoban; “Koca Behçet Afyonkarahisarlı bir hemşehrimiz, bir yiğidimiz, bir gazimiz kendisi Kurtuluş Savaşında yedek Subaydır. Genelkurmay Başkanlığımızdaki arşivle ilgilenen arkadaşlarımız “Kurtuluş Savaşı günlüğü tutan, Subay, Astsubay yada er yok. Eğer böyle bir günlük basıldıysa Türkiye’de bir ilk olacak” diye söylemişlerdi. Sağ olsun Koca Behçet’in Torunu Mehmet Behiç Görktan ağabeyimiz bize Osmanlıca yazılmış belgeleri getirdi. Biz çok heyecanlandık. 1981 yılında Emekli Tank Albay Şair Yazar Enver Tuncer Osmanlı’dan Türkçeye çevirmiş. Yaklaşık 35 yıl sonra bu günlüğü basmak Torunu Mehmet Behiç Bey’le işbirliği halinde bize nasip oldu. Bizim için onur verici bir gelişme” dedi.

 

“ZAFER HAFTASINA YETİŞTİRİLDİ”

 

Afyonkarahisar Belediyesi olarak 25’e yakın kitap bastıklarını hatırlatan Başkan Burhanettin Çoban;  “içlerinde gerçekten bizi heyecanlandıran Koca Behçet’in Günlüğüdür. Bu senenin Temmuz ayında bize ulaşan kitabımız, sağ olsun Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz emrindeki personelin üstün gayretleri neticesinde Zafer Haftasına yetiştirildi. Bu kitap Afyonumuza ve ülkemize Kurtuluş Savaşının anlatılması bakımından büyük önem ifade ediyor.” diye konuştu.Tanıtım töreni sonrası Koca Behçet'in Torunu Mehmet Behiç Görktan, dedesi adına imzaladığı kitapları, protokole hediye etti.