25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Koalisyon krizini aşamayan Kuzey İrlanda pes ediyor

Kaos, darbe ve yıkımlara mahal veren koalisyon hükümeti krizini bir seneyi aşkın süredir aşamayan ve bu süreç içerisinde iki kez genel seçime giden Kuzey İrlanda, pes etmenin eşiğine geldi. Krizi aşamayan ülke, özerk yapısını kaybedip İngiltere'ye bağlanma yolunda adım adım ilerliyor.

M.Emin Üçer / Star28 Mart 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Koalisyon krizini aşamayan Kuzey İrlanda pes ediyor

Koalisyonu oluşturan partilerin anlaşmazlıkları üzerine hükümetin dağıldığı Kuzey İrlanda'da halk erken seçim için sandık başına gitmişti.

Türkiye'nin de daha önce sıkça yaşadığı, kaos ve askeri darbelere mahal veren koalisyon hükümeti çıkmazının benzerinin yaşandığı Kuzey İrlanda'da, krizin aşılamaması durumunda özerk olan ülkeyi feshedip Londra hükümetine bağlanma riski de masadaydı.

Kuzey İrlanda’da bu ayın başında yapılan seçimler sonrası yeni hükumetin kurulamaması ise krize yol açtı.

"KUZEY İRLANDA'YI LONDRA HÜKÜMETİ YÖNETSİN"

Sorunun devam etmesi durumunda mücadele ile özerklik kazanan Kuzey İrlanda’nın yönetim yetkilerinin 10 yıl aradan sonra Londra’ya aktarılması gündemde.

 

 

İngiltere’nin Kuzey İrlanda’dan Sorumlu Devlet Bakanı James Brokenshire, yeni aşamaya geçileceği sinyalini verdi: “İki parti lideriyle görüştüm. Herhangi bir alternatif için istek yok. Gelecek adımlarla ilgili yarın parlamentoda açıklama yapacağım. Bu zor konuyu çözmek ve yönetimi kurmak için çok az bir zamanımız var.”

BİRBİRİLERİNİ SUÇLADILAR

Kuzey İrlanda’nın eski başbakanı ve Demokratik Birlik Partisi lideri Arlene Foster, gelinen noktadan Sinn Fein’i sorumlu tuttu: “Yeni yönetimin oluşturulmasını bloke eden Sinn Fein’in kararı çok üzücü ve temsil ettiğimiz bütün halka zarar verici.”

Ayrılıkçı Sinn Fein lideri Michelle O’Neill, yeniden koalisyon kurulmasının önünde engeller olduğunu söyledi: “Müzakerelere doğru bir tutumla geldik. Kurumların çalışmasını ve bütün vatandaşların ona ulaşmasını istedik. Malesef onlar vatandaşların, tarafların eşitliği ve bunun uygulanması konusunda engelleyici pozisyonlarını devam ettirdi.”

Son seçimde 90 sandalyeli parlamentoda Demokratik Birlik Partisi 28 ve Sinn Fein 27 milletvekili çıkardı. Partilere koalisyon hükümeti kurması için verilen üç hafta süre sonra erdi. Krizin devam etmesi durumunda Kuzey İrlanda’nın özerkliğine son verilebileceği konuşuluyor.