Koalisyon güçlerinin vurduğu Yemenli çocuklar toprağa verildi

Koalisyon güçlerinin vurduğu Yemenli çocuklar toprağa verildi
© 
By Ismail CitakReuters
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Suudi Arabistan, en az 51 sivilin hayatını kaybettiği Yemen'in Saada şehrinde bir otobüse düzenlenen hava saldırısıyla ilgili soruşturma başlattı

REKLAM

Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon güçlerinin 9 Ağustos perşembe günü düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden Yemenli çocuklar, son yolculuklarına uğurlandı. 

Ülkenin kuzeybatısında yer alan Saada kentinde düzenlenen cenaze törenine Yemen'in farklı şehirlerinden on binlerce kişi katıldı. 

Yaşları 6 ile 14 arasında değişen çocukların naaşlarının bulunduğu tabutları omuzlarında taşıyan kalabalık, Suudi Arabistan'ın yanı sıra ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı. 

Ayrıca tabutların üzerine Saada'daki saldırıda hayatını kaybeden çocukların fotoğrafları asıldı. 

Yemenli çocuklar daha sonra kılınan cenaze namazının ardından aynı yerde isimsiz mezarda toprağa verildi. 

Bağımsız soruşturma çağrısına Koalisyondan ret

Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon güçlerinin Saada ilinin Dahyan kentinde kalabalık bir pazar yerini hedef alan hava saldırısında 40'ı çocuk en az 51 sivil hayatını kaybetti. 

Saldırı 9 Ağustos'ta düzenlendi. 

Olayda yine çoğu çocuk 80 kişi de yaralandı. 

Çocukların bir okul gezisi kapsamında piknikten döndükleri bildirildi. 

Olayın ardından Koalisyon Sözcüsü Albay Turki el Maliki, Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, "Saada ilinin hedef alınması, meşru bir askeri eylem" ifadesini kullandı.

Maliki, Suudi Arabistan'ın Cazan kentinde sivillere yönelik düzenlenen, ölü ve yaralıların olduğu saldırıya işaret ederek, eylemde bu saldırıyı planlayan ve uygulayan unsurların hedef alındığını öne sürdü.

Bu eylemin, "uluslararası insani hukuka ve teamüllere uygun" olduğunu aktaran Maliki, Koalisyon güçlerinin, "İran'a bağlı Husi militanların, çocukları savaşa seferber edilmesi ve savaş alanında bir araç olarak kullanılması gibi suç ve terör eylemleri" karşısında tüm tedbirleri alacağına dikkati çekti.

Ancak baskıların ardından Suudi Arabistan, BM yerine kendilerinin soruşturma başlatacağını açıkladı. 

Askeri Sözcü Turki el Maliki, yaptığı ikinci açıklamada, içerisinde çocukların bulunduğu araçların yanlışlıkla vurulduğunu belirterek asıl hedefin Husilerin füze saldırılarında kullandığı bir araç olduğunu iddia etti. 

Sözcü, 'kapsamlı ve şeffaf' bir soruşturma yapılacağı sözü de verdi.

Koalisyonun bir diğer sözcüsü Mansur El Mansur de, "Olay meydana geldikten sonra, tahkikat ekibinin üyeleri gereken soruşturmayı başlattı. Soruşturmada kimin sorumlu olup olmadığının bir önemi yok. Soruşturma tamamlandıktan sonra sonuçları kamuoyuyla paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

BM 'bağımsız soruşturulsun' dedi Koalisyon izin vermedi

Hava saldırılarının ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise olayın bağımsız olarak soruşturulmasını istedi. 

Yemen'e hava ve deniz üzerinden abluka uygulayan Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçleri ise bağımsız bir soruşturma ekibinin ülkeye girmesine izin vermedi.

REKLAM

Koalisyon daha önce de sivilleri hedef almıştı

Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon güçleri, İran destekli Husilere yönelik Mart 2015'te başlatılan operasyonlarda sivillerin de hedef alındığını kabul etmişti. 

Son olarak Ekim 2016'da Koalisyon güçlerinin Yemen'deki bir cenaze törenini bombalaması sonucu yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. 

Uluslararası kamuoyunun tepkisiyle karşılaşan Koalisyon, cenazenin yanlış istihbarattan dolayı vurulduğunu itiraf etmiş ve hayatını kaybeden kişilerin ailelerine tazminat ödeneceğini duyurmuştu.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2015’ten bu yana ülkede 2 bin 400’ün üzerinde çocuğun öldürüldüğünü, 3 bin 600’den fazla çocuğun da yaralandığını açıkladı.

Operasyonu düzenleyen Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon bünyesinde Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt ve Mısır yer alıyor. 

REKLAM

Bu haberlerimiz de ilginizi çekebilir

Yiğit Bulut: Dövizden TL'ye dönenler kazanacak

Amerikan doları neden yükseliyor?

Kuzey ve Güney Kore liderleri eylülde yeniden buluşuyor

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kızıldeniz krizi Yemen barış sürecini sekteye uğrattı

Riyad: Yemen’de barış için çabalar ciddi, ancak atılacak adımlar belirsiz

ABD heyeti kipa izni verilmemesi nedeniyle Suudi Arabistan ziyaretini yarıda kesti