KKTC’de seçimi Ersin Tatar kazandı

KKTC'de cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Ersin Tatar kazandı. Tatar oyların yüzde 51.69'unu, Mustafa Akıncı ise yüzde 48.31'ini aldı.

İkinci turda Ersin Tatar ile Mustafa Akıncı yarıştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu, resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar kazandı. Tatar, KKTC'nin 5. Cumhurbaşkanı oldu.

11 Ekim'de yapılan seçimin ilk turunu Ersin Tatar oyların yüzde 32,34'ünü alarak birinci, Cumhurbaşkanı ve bağımsız aday Mustafa Akıncı ise yüzde 29,80'ini alarak ikinci sırada tamamlamıştı. 

Bugün saat 08.00'de başlayan oy verme işlemi saat 18.00'de tamamlandı ve oy sayımına başlandı.

YSK'den yapılan açıklamada, ülke genelinde seçime katılım oranının yüzde 67,29 olduğu belirtildi.

KKTC genelinde kurulan 738 sandıkta kayıtlı 199 bin 29 seçmenden 133 bin 931'i oy kullandı. Kullanılan oy pusulalarından 130 bin 232'si geçerli sayılırken, 3 bin 699 oy kurallara uygun kullanılmadığı için geçersiz sayıldı.

Türk Ajansı Kıbrıs'ın (TAK) haberine göre, YSK seçim sonuçlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamaya göre, Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, 67 bin 322 oyla seçimdeki geçerli oyların yüzde 51,69'unu alarak KKTC'nin 5. Cumhurbaşkanı seçildi.

Bağımsız aday Mustafa Akıncı ise seçimi 62 bin 910 oy ve yüzde 48,31 ile bitirdi.

ERSİN TATAR: HERKESİN CUMHURBAŞKANI OLACAĞIM

Tatar yaptığı ilk açıklamada, "Oy veren, vermeyen herkese teşekkürler. Önemli olan kutuplaşmak değil, birlik içinde KKTC'yi güzel günlere taşıyabilmek. Kıbrıs Türk'ü her şeyin en iyisini, en güzelini hak ediyor. Verdiğim her sözü tutacağım. Herkesin cumhurbaşkanı olacağım" dedi.

ERDOĞAN'DAN TEBRİK TELEFONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı seçilen Ersin Tatar ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki başarısı nedeniyle Ersin Tatar'a tebriklerini ileterek, "Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmenizin şahsınız, KKTC halkı ve Kıbrıs davamız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

Ersin Tatar'ın Cumhurbaşkanlığında KKTC’nin hak ve adalet mücadelesine özgüvenle ve başarıyla devam edeceğine inancının tam olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ersin Tatar'ın Başbakanlığı döneminde başta Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetleri ve KKTC'nin kalkınması olmak üzere her alanda sergiledikleri uyumlu iş birliğini aynı kararlılıkla sürdüreceklerine inandığını dile getirdi.

'GÖNLÜMÜZ KIBRIS'IN İYİLİĞİNDEN YANA'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da resmî olmayan sonuçlara göre KKTC Cumhurbaşkanı seçilen Esin Tatar’ı yayımladığı mesaj ile kutladı. Kılıçdaroğlu, “Bugün tamamlanan seçimlerde, KKTC Cumhurbaşkanı olarak seçilen Sayın Ersin Tatar'ı kutluyor, Sayın Mustafa Akıncı'ya da bugüne kadar sürdürdüğü görev nedeniyle teşekkür ediyorum. Gönlümüz, her daim Kıbrıs'ın iyiliğinden yana; sonuçlar Kıbrıs Türk halkına hayırlı olsun” dedi. (DIŞ HABERLER-AA)