Gündem KKTC'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nde öğrencilerden şehit cenazesi gösterisi

KKTC'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nde öğrencilerden şehit cenazesi gösterisi

Paylaş
KKTC'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nde öğrencilerden şehit cenazesi gösterisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla düzenlenen törende, bir grup öğrencinin 'şehit cenazesi' gösterisi tepki çekti. KKTC Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit, gösterinin, bakanlığın bilgisi dışında yapıldığını belirterek, araştırma başlatacaklarını söyledi.

KKTC'de, 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Bir grup öğrenci, törende, 'şehit cenazesi' gösterisi sundu. Gösteriye ilişkin fotoğraflar, sosyal medya üzerinden paylaşılınca tepkilere neden oldu. KKTC Milli Eğitim Bakanı Özyiğit de gösteriye tepki göstererek, araştırma başlatacaklarını söyledi.


BAKANLIĞIN BİLGİSİ DIŞINDA


Bakanlığın bilgisi dışında gösteri yapıldığını kaydeden Özyiğit, "Sosyal medyada dönen askeri törenlerde çocukların gösteri yapması ile ilgili gelişmeden haberim oldu. Bilinmesini isterim ki bu gibi etkinlikler, hiçbir şekilde bakanlığımızla bağlantılı gerçekleşmemektedir; ama yine de bu olay için gerekli araştırmayı başlatacağım ve sizlerle paylaşacağım. Çocuklarımızı acı ve ölümle değil, yaşam ve sevgiyle beslemek hepimizin en kutsal sorumluluğu olmalıdır" dedi.


KIBRIS TÜRK ÖĞRETMENLER SENDİKASI'NDAN AÇIKLAMA


Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası'nca, KKTC'de 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla düzenlenen törende, bir grup öğrencinin tepki çeken 'şehit cenazesi' gösterisiyle ilgili açıklama yapıldı. Sendika tarafından yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler'in (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi hatırlatılarak, olayın 'çocuk hakları ihlali' olduğu savunuldu.

Açıklamada, şöyle denildi:

"Geçtiğimiz günlerde 'Çanakkale Şehitlerini Anma Etkinliği' nedeniyle Güzelyurt Kaymakamlığının organize ettiği bir törene Güzelyurt’tan bir okulumuzun katılması ve bunu savaşın, çocukların figür olarak kullanıldığı tiyatral bir etkinlikle gerçekleştirmesi pedagojik açıdan uygun olmadığı gibi, bizim açımızdan en basit tanımıyla çocuk hakları ihlalidir. Bu ayrıca Birleşmiş Milletlerin hazırlamış olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesinde de çok net bir şekilde yer almaktadır. Toplumsal ve toplumlar arası barış; gruplar arasında eşitliğe inanan, çok kimlikli ve çoğulcu düşünebilen, barış kültürü değerlerini benimsemiş yurttaşlar yetiştirmekle mümkün olabilir. Bu gibi yurttaşları ise demokratik, insancıl ve barışçıl bir şekilde eğitim veren öğretmenler ve okullar yetiştirebilir. Sabit ve mutlak bir biçimde düzenlenen muhafazakâr etkinlikler değil ancak barışçıl etkinlikler toplumsal değişim ve gelişime katkı koyabilir."

DHA-Sefa Karahasan