KKTC'nin  6.Cumhurbaşkanı Ersin Tatar oldu

KKTC'nin 6.Cumhurbaşkanı Ersin Tatar oldu

KKTC’de 11 Ekim’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir adayın yüzde 50 oranında oy alamaması sonucu gidilen 2. turda resmi olmayan ilk sonuçlara göre Ersin Tatar, oyların yüzde 51,74'ünü alarak KKTC'nin 6. Cumhurbaşkanı oldu.

KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı ile Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar’ın yarıştığı seçimlere katılm oranı, KKTC Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) verilerine göre sandıkların kapandığı saat 18.00 itibariyle yüzde 67,30 oldu. YSK Başkanı Narin Ferdi Şefik'in açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Toplam 738 sandıkta oy kullanan 133 bin 953 seçmenden, Ersin Tatar için 67 bin 385 oy çıkarken Mustafa Akıncı'nın oyları 62 bin 858'de kaldı. 3 bin 710 oy ise geçersiz sayıldı.

KKTC'de Tatar dışındaki adaylar seçime Türkiye'nin Tatar lehine müdahale ettiği iddia edilmiş, Tatar da seçimlerden hemen önce Türkiye'ye giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmüştü. Bunun üzerine hükümet ortağı Halkın Partisi'nin hükümetten çekildiğini açıklamasının üzerine hükümet düşmüştü.

Geçen hafta, 11 adayın yarıştığı ilk turda yüzde 58.29 katılım yaşanmış, bu seçim KKTC tarihine hem en çok adaylı hem de en düşük katılımlı seçim olarak geçmişti.