22 Eylül 2019 20:20

Kızı yurttan atıldı, özel yurt ateş pahası: Kızım okula devam edemeyebilir

Öğrenci yurdundan atılan bir öğrencinin velisi isyan ediyor: Kızım yurttan atıldı, özel yurtlar ise çok pahalı. Yurt bulamazsak kızım okula devam etmeyebilir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Gülistan ÖZEL
İstanbul

YÖK’ün verilerine göre üniversitelerdeki doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı. Öğrencilerin en büyük sorunu ise barınma. Okul yurdu önünde çantalarıyla kendini kapıda bulan kadın öğrenci ve ona desteğe gelen velisinin durumu ise yurt gerçeğinin bir özeti gibi. 

Marmara Üniversitesi Özmen Aktar Kız Öğrenci yurdu önündeyiz. Alttan 4 ders bıraktığı için yurttan atılan kadın öğrenci ve velisi ile konuştuk. Marmara Üniversitesi (MÜ) Coğrafya bölümünde okuyan kadın öğrenci yaşadığı sorunları şöyle dile getirdi: “Özmen Aktar Kız Öğrenci yurdunda kalıyordum. Alttan 4 ders bıraktığım için yurttan çıkarıldım. Ev tuttum ama maddi sıkıntılardan ötürü çıkmak zorunda kaldım. Aylık 500 TL burs alıyorum, kaldığım yurt yemeksiz olduğu için yetmiyor.”

‘ODALAR DOLU BEN BİR ŞEY YAPAMAM’

Yurt müdürü ile görüştüğünü fakat kendisine “Odalar dolu ben bir şey yapamam” yanıtının verildiğini söyleyen öğrenci konuşmasına şöyle devam etti: “Yurt başvurusu yaptım, Esenyurt KYK yurdu çıktı. Okuluma çok uzak olduğu için annem yurda yerleşmemi istemedi. Ben de istemedim. Dersim 08.30’da başlıyor, benim 06.30’da çıkmam gerekiyor. O saatlerde dışarıda olmaktan korkuyorum. Özellikle metrobüste yaşanan olaylardan sonra korkum daha da arttı. Özmen Aktar Kız Öğrenci yurdunda kalmak istiyorum çünkü kampüsün içinde ve bu yüzden daha güvenilir olduğunu düşünüyorum.”

‘KIZIMIN ÜÇÜNCÜ SENESİNDE YİNE YURT BULAMIYORUZ’

Yurttan atılan kızına eşlik eden Anne S. ise ailenin durumunu ve yaşadığı zorlukları şu ifadelerle anlattı: “Kızımın okulda üçüncü senesi ve biz hâlâ barınacağı bir yer bulamıyoruz. Ben Adapazarı’nda yaşıyorum, geçimimi temizlik malzemeleri satarak sağlıyorum, eşim vefat etti. Ben mi yetersizim bilmiyorum. Ev tuttum, maddi sıkıntılardan ötürü kızım çıkmak zorunda kaldı. ‘Esenyurt’ta yurt çıktı’ deyince ben kızımın gitmesini istemedim.”

Özel yurda gitse bile kızının yurttan çıkmak zorunda kalabileceğine değinen Anne S., “Çünkü yurtlar çok pahalı. İki gündür İstanbul’dayım, ha bire öğrenciler ve aileleri geliyor. Kimisi yurt başvurusu yapmış yerleşememiş, kimisi de yurt okullarına uzak diye kayıt yapamamış. Yurt bulamazsak kızım okuluna devam edemeyebilir” diye konuştu.

YURTLAR YETERSİZ, ÖZEL YURTLARA YAKLAŞILMIYOR

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından yapılan açıklamaya göre yurt ücretlerine yüzde 20 zam oranında zam yapıldı. En düşük yurt ücreti 200 TL oldu. İstanbul’da 21 KYK yurdu bulunuyor ve 19 bin 300 öğrenci kapasiteli olan yurtlar yetersiz kalıyor. KYK yurt başvurusu yapan ama yerleşemeyen öğrenciler özel yurt arayışında. Ancak özel yurt ücretlerinin çok yüksek olması öğrencileri ve veliler için büyük sorun. İstanbul’da kira fiyatları da oldukça yüksek. KYK’nin verdiği aylık 500 TL burs ise kirayı karşılamıyor. KYK yurtlarına yerleşen öğrencilerin en yakındığı konulardan biri de yurtların okullarına çok uzak olması. Özellikle kampüsleri Anadolu yakasında bulunan ama yurtları Avrupa yakasında bulunan öğrenciler Anadolu Yakası’nda yurt yetersizliğinden yakınıyor.

 

 

ÖNCEKİ HABER

Antep'in ciğeri Sof Dağı’ndaki maden işgaline karşı yürüyüş düzenlendi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da kadınlar İran'da Seher Hüdayari için sahaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa