1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kıyasettin Sömen:Aliyev'i Rahmetle Anıyoruz
Kıyasettin Sömen:Aliyev'i Rahmetle Anıyoruz

Kıyasettin Sömen:Aliyev'i Rahmetle Anıyoruz

​​​​​​​Kars Azerbaycan Kafkas Kültürleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıyasettin Sömen, Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in aramızdan ayrılışının 14. yılında anma mesajı yayımladı.

A+A-

Kars Azerbaycan Kafkas Kültürleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıyasettin Sömen, açıklamasında şu görüşlere yer verdi : “Azerbaycan umum milli lideri Haydar Aliyev’in vefatının 14. yılında rahmetle anıyoruz. Haydar Aliyev Azerbaycan halkının çok değerli dahi evlatlarından biridir. Haydar Aliyev’in Azerbaycan Cumhuriyetine rehberlik ettiği zamanlarda Azerbaycan çok büyük gelişmelere imza attı. Haydar Aliyev Azerbaycan Cumhuriyeti başkanlığına seçilmeden önce Azerbaycan SSCB-ye bağlı 15 cumhuriyet arasında en geride kalmış Cumhuriyetlerden biriydi. Onun yüksek seviyedeki idarecilik kabiliyeti sayesinde gördüğü işler, hayata geçirdiği faaliyetler sayesinde Azerbaycan Sovyetlerde en gelişmiş bir Cumhuriyete çevrildi.

Haydar Aliyev ilk Müslüman Türk olarak Sovyetler birliğinde en yüksek görevlerde çalışdı. Haydar Aliyev yaptığı hizmetlerden dolayı Azerbaycan halkı, hatta SSCB halkı tarafından da çok seviliyordu. Haydar Aliyev 1990 yılından sonra Moskova’dan ayrılarak Azerbaycan Cumhuriyetine geldi. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti çok ağır günlerdeydi. Haydar Aliyev’in büyük siyaseti ve tecrübesi sayesinde Nahçıvan ağır günlerden çıktı. O zaman Ermeniler Karabağ ile birlikte Nahçıvan Özerk Cumhuriyetini de işgal etmek istiyorlardı. Haydar Aliyev’in gösterdiği faaliyetler ve hayata geçirdi siyasetler neticesinde Ermeniler buna nail olamadılar. Nahçıvan Ali Meclis Başkanı olduğu zamanlarda Ümummilli lider Türkiye ve İranla ilişkiler kurmayı başardı.

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile Türkiye arasında köprü yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti Nahçıvan’ın ağır günlerinde çok yardımlar etti. Nahçıvan Özerk Cumhuriyetinde Haydar Aliyev çalıştığı zaman Azerbaycan’ın her yerinde problemler, kargaşalar, iç savaşlar vardı. Azerbaycan’ı istemeyen dış güçler vatanımızı bölmek ve parçalamak istiyorlardı. O zaman ki yönetim ve halk mecbur oldu ki Haydar Aliyev’e müracaat ederek yeniden gelip Azerbaycan’ı bu kötü problemli durumdan kurtarsın. Haydar Aliyev problemlerde Azerbaycan halkına yardım edebileceğini ama yönetime gelmek istemediğini söylemiştir. Ama yönetime gelmesi için teklifler geldi o da milletinin bu ağır gününde Azerbaycan halkına rehberlik etmeye başladı.

1993 yılında ilk önce Azerbaycan’ın parlamento başkanı seçildi, sonra Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı seçildi. Kısa sürede gösterdiği faaliyetler neticesinde Azerbaycan Cumhuriyetinde ilk önce iç savaşı durdurabildi. Sonra Azerbaycan içerisinde ki bölücü olan bazı güçleri ortadan kaldırdı. Azerbaycan Cumhuriyetinde gerileme durduruldu. Haydar Aliyev’in gösterdiği siyasetler sayesinde Azerbaycan Cumhuriyeti gelişmeye başladı. İlk önce 1994 yılında Azerbaycan için mühim olan neft kontratları imzalandı. 1996 yılında Azerbaycan’ın ekonomisinde büyük ilerlemeler başladı. Haydar Aliyev’in halkı karşısında gösterdiği hizmetler çoktur. Muasır dünyada Azerbaycan Cumhuriyetini Haydar Aliyeve göre tanıyorlar. Haydar Aliyev dış siyasetinde de dengeli bir politika kurdu. Komşularla beraber güzel ilişkiler oluşturdu.

Azerbaycan’ı kısa bir zamanda kendisine layık bir devlet biçimiyle tanıştırmaya nail oldu. Haydar Aliyev sadece Azerbaycan halkının değil , aynı zamanda Türk dünyasının yetişdirdiği en büyük şahsiyetlerden biridir. Türkiye ile ilişkilere de büyük önem veriyordu. Türkiye ile olan ilişkilerin önemi Bakü-Tiflis-Ceyhan gibi önemli petrol boru hattını Türkiye’den geçirmeye nail olmasıdır. Bakü-Tiflis-Erzurum ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun fikir babası Haydar Aliyev’di. Şükürler olsun ki bu projelerde hayata geçti. Azerbaycan halkı Haydar Aliyev’i hiçbir zaman unutmayacaktır. Haydar Aliyev Azerbaycan ve Türkiye halkının kalbinde yer tutmuştur. Bizler kendisini Kars’ta  saygıyla anıyoruz, Allahtan rahmet diliyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.