Türkiye'nin Kivi deposu olarak bilinen Subaşı beldesinde Kivi hasadının başlangıcı bu yıl 4.sü düzenlenen Kivi hasadı ile verildi. Burada konuşan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı bu yıl Yalova'da 20 bin Türkiye genelinde ise 35-40 bin ton Kivi rekoltesi beklendiğini dile getirdi.
4. Kivi Festivali Subaşı beldesinde gerçekleştirildi. Düzenlenen Festivale, Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, CHP İl Başkanı Özcan Özel, YTSO Başkanı Tahsin Becan, Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve çok sayıda seçkin davetli de katıldı. Festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren  Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, “Subaşı Beldemiz, 1934 yılında Romanya’dan gelerek bu topraklarda kuruldu. O yıllardan 60’lı yıllara kadar dedelerimiz buğday ile uğraştılar. 1989 yılında ilk kivinin dikilmesi ile kivi macerası başlamış oldu. Yaklaşık 27 yıldır Subaşı’nda kivi üreticiliği yapılıyor. Şu anda üretim 20 bin tona kadar ulaştı. Bu Türkiye’de kivi üretiminin yüzde 50’sini kapsıyor. Bu yıl Türkiye’de 35 bin ton kivi rekoltesi beklemekteyiz. Buradaki gelişmelere Anadolu Kalkınma Vakfı çok ciddi gelişmeler verdi. 100 çiftçiye 5 dönümlük fidan desteği projesi yapıldı. Verilen destekler ile birlikte şu anda 300 üreticiye kadar ulaştık. Üretim tüm hızıyla devam etmektedir. Festival bitiminde hasat başlayacaktır. Festivalin düzenlenmesine büyük desteği olan İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel’e çok teşekkür ediyorum" dedi.
Tunalı'nın ardından kürsüye gelen Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da, il dışına çıktıkları zaman Yalova kivisini gördüklerini ifade ederek, “Çok farklı bir heyecan yaşıyoruz. Bu festival birliğimizin ve beraberliğimizin 22 Ekim’de çok üst seviyede buluştuğu bir gündür. Biz Ankara’ya veya başka bir ile gittiğimizde herhangi bir marketten alışveriş yaptığımız zaman Altınova Subaşı’nın kivisinin olduğunu görüyoruz ve çok gururlanıyoruz. Subaşı Belediyesi olarak hedefimiz üreticinin desteklenmesi, marka değeri yüksek üretimin yapılabileceği projelere imza atmaktır. Yıllardır bu konuda önemli çalışmalar yapıldı” şeklinde konuştu.
"Kivi artık Yalova’da bir markadır"
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman da, “Yalova’da bu işi yapan gerçekten iyi üreticiler var. Kivi artık Yalova’da bir markadır. Bir anlamda da kivi Yalova’nın kalbi oldu. Şunun altını çizmek istiyorum. Yalova kivisini her şekliyle marka yapmak zorundayız” dedi. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise, Yalova elmasının değerlendirilemediğini söyledi ve devam etti: “Benim çocukluğum, çobanlık yaparak, elma tarlalarında elmaların dibini belleyerek geçti. Benim çocukluğumda bundan 40 yıl önce Yalova’ya yeni yeni elma ekiliyordu. Herkes bir müddet sonra Yalova elması diye bir şey konuşmaya başladı. Bu yanlış bir şeydi. Ne yazık ki o yıllarda tarıma yön verenler, kenti yönetenler bunu göremedi. Yalova elması pahalıya mal oldu. Ama görüyorum ki, Türkiye’deki kivi üretiminin 20 bin tonunun Yalova’nın karşılıyor olması bizleri çok mutlu etti. Bu bölgede modern tarım yapan akıllı insanların çağa ayak uyduran insanlar olduğunu gördükçe çok mutlu oldum. “
"Kivi üretimi artacak"
Yalova’da ilerleyen yıllarda kivi üretiminin artacağını söyleyen Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ise, “Yalova’da bulunduğum süre içerisindeki tespitlerimde kivi üretiminin yüzde 50’sinin Yalova’da üretiliyor olmasından oldukça şaşırmıştım ve mutlu olmuştum. Yalova’nın tanıtımı açısından bu çok önemlidir. Gerek süs bitkilerinde gerekse çilekte, Yalova’da tarımsal anlamda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Türkiye’de üretilen kivilerin tamamını kapsayacak ciddi üretim yapılıyor. İlerleyen yıllarda kivi üretimi artacak ve çok daha gelişecektir” diyerek sözlerini tamamladı.
Ardından tüm protokol üyeleri ile birlikte festival meşalesi yakıldı. Daha sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan jürinin verdiği oylar ile dereceye giren kivi üreticilerine hediyeler takdim edildi. En iyi kivi üreticisi birincisi Mahmut Fidan, İkincisi Halil Altan ve üçüncüsü İbrahim Çelik olarak belirlendi.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim