19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kişisel bilgiler, siber suçluların tehdidi altında

Trend Micro, Türkiye’yi de kapsayan ‘Siber Suç Raporu’nu açıkladı. Rapor; bölgede politik amaçlı hack olayları ve DDoS saldırılarının yanında kimlik hırsızlığına da dikkat çekiyor. Rapora göre bir kredi kartının tüm bilgilerine yeraltındaki bir hacker’a 18 doları verip ulaşmak mümkün.

HABER MERKEZİ20 Ekim 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Kişisel bilgiler, siber suçluların tehdidi altında

Türkiye’de sıklıkla karşılaşılan suç faaliyetlerini ve suç dünyasındaki ticari dengeleri de göz önüne seriyor. Rapora göre; kredi kartı bilgileri ya CVV2 numaraları ya da tüm bilgileriyle birlikte satılıp, değiş tokuş ediliyor. Kredi kartının sahtesini yapmak için gereken kart sahibinin ismi, doğum tarihi, adresi, PIN numaraları gibi tüm bilgilere ücreti biraz daha artırarak sahip olunabiliyor. Türkiye’de bir kredi kartının tüm bilgilerine 18 dolara ulaşıldığını gösteren rapor, bu konuda kullanıcıların en yüksek seviyede güvenlik önlemi almasının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

KİMLİK HIRSIZLIĞI

Diğer yandan politik amaçlı hack girişimleri, DDoS saldırıları ve web sitelerinin içeriklerini bozma, bu bölgedeki siber suçluların asıl yoğunlaştığı alanlar. Bu tür saldırılar ağırlıklı olarak Batı ülkeleri ve yerel hükümetlere karşı ideolojik güvensizliği olan kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu suç alanlarını yüzde 27 zararlı yazılımlar, yüzde 27 sahte belge hazırlama, yüzde 20 veri çalma, yüzde 13 suç yazılımları, yüzde 10 silah, yüzde 3 ise uyuşturucu olarak kategorize ediliyor. Zararlı yazılım ve hackleme yoluyla yapılan saldırıların fiyatları diğer bölgelere göre biraz daha pahalı. Örneğin; Kuzey Amerika’daki yeraltı dünyasında bir keylogger 1-4 dolar arasında çalışırken Asya’da bu 19 dolara kadar çıkabiliyor. Trend Micro Akdeniz Ülkeleri Genel Müdürü Yakup Börekcioğlu “Özellikle Türkiye ile ilgili çıkan sonuçlar bize ciddi yol gösterici oluyor. Sadece 18 dolara bile kimlik hırsızlığının yapılması ülke olarak ürkütücü ve düşündürücü” dedi. Börekcioğlu’nun verdiği bilgiye göre bazı forumlarda hacker grupları için üye alımları bile yapılıyor. Örneğin Türk yeraltı forumu Siber Harekat’ın insan kaynakları bölümü var. Tarama sürecinde adaylara doğum yılları, yaşları, programlama becerileri ve favori işletim sistemlerinin ne olduğu gibi sorular soruluyor. Rapor gelecek günlerde eğitimli ve bu işe odaklı siber suçluların bölgede faaliyet göstereceğinin alarmını veriyor. Rus yeraltı dünyasına benzer şekilde burada da nakde çevrilen hizmetler bulunuyor. Bunlar genellikle çalıntı fiziksel parçaların nakde çevrildiği platformlar. Bu hizmetler banka kartlarıyla veya Bitcoin’le ödeniyor. 

Solucan 1-12 dolar keylogger 19 dolar

Satılan suç yazılımları birçok farklı türde şifreleyici, zararlı yazılım ve hacking aracı içeriyor. Solucanlar 1–12 dolara, keylogger’lar 19 dolara kadar, bilinen fidye yazılımları 30–50 dolara, zararlı yazılım oluşturucu 500 dolara kadar, citadel (FUD – hızlı kullanıcı dizini) 150 dolara, ninja RAT (FUD) 100 dolara satılırken Havij 1.8 (kırılmış) ise ücretsiz olarak sunuluyor.