"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kışın hikmetli güzellikleri

Çetin ACAR
22 Ocak 2019, Salı
Her mevsimin kendine göre güzelliği, hikmeti elbette vardır. Olmasa idi Cenab-ı Allah onları yaratmaz, mahlûkatını tek mevsimde yaşatırdı.

Ancak; Kâinatın yaratılışındaki en önemli hikmet şudur ki; Cenab-ı Allah öncelikle en şuurlu mahlûku ve halife-i arz ismiyle müsemma kıldığı insanı, kitab-ı kebir-i kâinatta yazdığı esma-i hüsnasını okutmaktır. Yoksa bazı gafillerin yazdığı ve konuştuğu gibi, “kara kış”, haza rahmet ve bereket olan ‘kar’ı “beyaz afet”, insana sayısız fayda sağlayan kış nimetlerinin yetiştiği mevsime “sıkıntılı kış ayları” demek, kâinat kitabını okuyamamaktan kaynaklanan cehaletin tezahüründen başka bir şey olmasa gerek.

Kış; her şeyden önce sonbaharda vefat eden yüz binlerce mahlûkatın (böcek, sinek v.s) yumurtalarını muhafaza eden ve bir o kadar da nebatatın tohum ve çekirdeklerini sinesinde saklayan, ‘Hafiz’ ismini en bariz bir şekilde yansıtmaktadır. Kış; adeta, kendisini takip edecek baharda tekrar hayat bulacakları haşrin bir numunesinin göründüğü o tohum, çekirdek ve yumurtalar için birer berzah ve sandukça vazifesi görmektedir. Bahar ve yaz sayfalarını kolayca çeviren Cenab-ı Allah, hikmet ve güzelliklerle dolu kış sayfasını da suhûletle çevirerek, kullarını tefekküre dâvet eder.

“Kar”ın yağması ise Rabb-i Rahim’in “cemal” vasfının bir tezahürüdür. İşte bu vasfı okuyamayanlar onu “beyaz afet” olarak isimlendiriyorlar. Oysa “...kar’ı pek baridane (soğuk) ve tatsız telâkki ederler. Hâlbuki o barid tatsız perdesi altında o kadar hararetli gayeler ve şeker gibi tatlı neticeler vardır ki tarif edilmez.” (Sözler, s. 366)

Kış mevsimi, insanın ne kadar acz ve fakr içinde olduğunu gösterdiği gibi, Cenab-ı Allah’ın da “Kadir” isminin tecellisinin apaçık göründüğü bir mevsimdir.

Kar ve yağmur ya Rahim, ya Rahim, fırtına ve soğuk ya Celil, ya Celil, şiddetli rüzgârın çıkardığı huu...huu...sesi ve kâinatın sahibini gösterip işaret ediyor.

Ayrıca Peygamberimiz de (asm): “Kış mü’minin baharıdır. Gündüzleri kısa olduğu için oruç tutar, geceleri de uzun olduğu için ibadet yapar.” (Camiüs Sağir, 4930) diye buyurarak, kış mevsiminin güzelliğini, daha da güzelleştirmiştir.

Cenab-ı Allah, kâinattaki ve kıştaki Esma-i Hüsnayı okuyabilenlerden eylesin. Âmin. 

Okunma Sayısı: 1990
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı