23 Ocak 2021 21:07

Kış günü içimizi ısıtacak sıcak içecekler

Dışarıda kar, üşüye üşüye geldik eve. Birazdan çocuklar kıpkırmızı burunlarıyla gelecekler. E yemekten sonra içlerini ısıtacak bir şeyler içmesinler mi? Buyurun her derde deva sıcak içecekler...

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Makbule HATİCE

Yorgun argın işten geldiğinizde bir de çalışan kadınsanız işleri bitirip dinlenmek için, bir “oh” çektiğinizde, karda yuvarlanıp üşüyerek eve gelen çocuklarınız hastalanmasın diye ya da grip olmaya, öksürüp boğazlarınız ağrımaya başladığında hemen sıcak bir içecek ararız.

“Nane limon kabuğu bir güzel kaynasın aman, Ha ha ha içine hatmi çiçeği biraz tere otu katasın aman, Ha ha ha  hatta biraz tarçın bir tutam zencefil aman, Ha ha ha  bin derde deva geliyor biraz daha sabret güzelim, Ha ha ha ha ha hapşu Çok yaşa”

Barış Manço’nun şarkısında olduğu gibi… Nane limon kaynatmak, ıhlamur kaynatmak evlerde sık sık yapılırdı. Şimdilerde hazır bardak poşetleri şeklinde çeşitli meyve ve bitki çayları satılıyor. Tabi bu bir kolaylık olarak düşünülebilir ama ben satın almak yerine kendim yapmayı tercih ederim. Hem daha sağlıklı ve lezzetli, hem de daha uygun fiyata.

HER DERDE DEVA, BİTKİ ÇAYLARI

Önce ıhlamurdan başlayalım… Ihlamur kaynatırken içine yarım çubuk tarçın, birkaç adet karanfil, küçük bir parça zencefil, bir parça kalınca kesilmiş elma kabuğu koyalım, hepsini birden kaynatalım. Akşamları yemekten sonra bu çaydan içelim. Ihlamur kaynatmak için illa ki hasta olmak gerekmiyor. Ihlamur stresi azaltıp rahatlamanızı da sağlar.

 Yeşil çay, rezene, papatya, hatmi çiçeği çaylarını da deneyebilirsiniz. Sadece bir aktara uğrayıp örneğin 100’er gram alsanız, uzun bir zaman idare edecektir.

Yeşil çay güçlü bir antioksidan. Bağışıklık sistemini destekler, kan şekerini dengeler, kolesterol seviyesini düşürür, fazla ödemin atılmasına yardım eder.

Rezene, papatya çayı akşam içildiğinde rahatlatan, uykuyu düzenleyen çaylardır.

Sabahları ise ada çayı içebilirsiniz. Evden çıkmadan içeceğiniz bir bardak adaçayı hem midenizi rahatlatacak hem de enerji verecektir. Vücudumuzda var olan zararlı toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Karaciğeri temizler ve safra kesesinin çalışmasını sağlar.

Bu çayların ortak özelliği hazırlamasının kolay olmasıdır. Ailecek içeceğinizi varsayarak ölçü veriyorum. Orta boy bir demliğe bir buçuk çorba kaşığı koyup, üzerine kaynar su dökün, beş dakika bekleyince içmeye hazır olurlar. Çay süzgeciyle süzüp bardağa aldığınız çayı ister, sade ister şekerle veya balla tatlandırabilirsiniz.

Bitki çayları günde bir iki bardak içilen çaylardır. Meyve çayları ise daha fazla tüketilebilir.

AĞZIMIZIN TADI, MEYVE ÇAYLARI

Meyve çaylarına gelince… Yazın soğuk, kışın sıcak olarak tüketilebilirler. Aslında meyve çayları eskiden yaptığımız komposto ve hoşafların sıcak tüketilenidir. (Kompostoda taze meyveler, hoşafta kurutulmuş meyveler kullanılır.)

Kış mevsiminde olduğumuza göre kışın bulunan meyvelerden çaylarımızı hazırlayalım.

Örneğin elma çayı… Kabukları soyulup ince dilimlenmiş bir adet elma, yarım litre su, bir çubuk tarçın, üç dört adet karanfil, iki yemek kaşığı şekeri elmalar yumuşayana kadar kaynatalım. Suyunu süzüp içebileceğimiz gibi, elmalarından da koyabilirsiniz.

Portakal çayı… Bir portakal (varsa kan portakalı) ve bir mandalinanın kabuklarını soyup bir litre suyun içine doğrayalım. Bir çay bardağı şeker ve bir kaşık hatmi çiçeği ilave edelim. Meyveler yumuşayana kadar kaynatalım. Meyveleri süzüp bardaklara koyduğunuzda bir iki damla da limon sıkarsak daha sağlıklı bir içecek elde edebilirsiniz.

Greyfurt çayı… Üç adet greyfurtun suyunu sıkalım. Bir bardak su, yarım çay bardağı şeker ve kabukları soyulup küçük parçalara bölünmüş bir adet kivi (kivi koymasanız da olur), iki üç adet karanfil koyup kaynatalım. Meyveler yumuşayınca çayımız hazır demektir.

Kuru meyve çayı… Beş altı tane kuru kayısıyı küçük parçalara bölelim. İki kaşık yaban mersini, bir avuç kuru üzüm, bir litre su, bir çay bardağı şeker, dört adet karanfil, yarım çubuk tarçını içine koyalım. Meyveler pişene kadar kaynatalım. İster taneli, ister süzerek içebilirsiniz.

EN TATLILAR

Tabi ki soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak olanlar sadece bitki ve meyve çayları değil. Çok çeşitli sıcak içecekler var ama bu yazıda yapımı çabuk, büyük küçük herkesin seveceği, malzemesine ulaşımı kolay ve uygun olan içecekleri yazdım.

Kahve, sıcak çikolata, sıcak kakao ya da salep içilmez mi yoksa?

Türk kahvesi hepimizin evinde pişer zaten. O yüzden tarife gerek yok. Sıcak kakao, salep ve sıcak çikolatanın tarifini vereceğim şimdi.

Sıcak Kakao… İki bardak süte, yarım çay bardağı şeker, üç yemek kaşığı kakao koyup, kaynayıp süt kabarana kadar karıştıralım. Kakao sütle iyice karışmalı. Süt kabarınca bardaklara bölüştürelim. Köpüklü sıcak kakao olmuş olur.

Aynı şekilde iki bardak sütün içine bir yemek kaşığı şeker, kırıp bölerek yarım tablet çikolata koyalım. Çikolata eriyip süt kaynayınca bardaklara bölüştürelim.

Salep yapmak için toz salep almamız gerekir. Bir tatlı kaşığı toz salep, bir çay bardağı sütte açılır. (Nişasta açılır gibi) Yarım kilo süte, bir iki çorba kaşığı şeker (şeker miktarını tercihinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz) ilave ederek ısıtalım. Kaynamadan önce ısınan süte, sütte açtığımız salebi azar azar dökerek çırpıcı yardımıyla karıştıralım. Salep topaklanmasın. Bir taşım kaynattıktan sonra bardaklara döküp üstüne tarçın serpelim.

Afiyet olsun….

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Bülbül: Yalanın da talanın da pis kokunun da kaynağı JES’lerdir

SONRAKİ HABER

Uğur Mumcu katledilişinin 28. yılında evinin önünde anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...