Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkan Adayı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
EğitimManşet

Çocuklarımızın güvenliği için güvenli trafik

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği ( KTYG ) Kırıkkale İl Temsilcisi Oktay Kırlangıç yeni öğretim yılında öğrencilerin trafik güvenliğinin sağlanması noktasında uyarılarda bulundu.  

On binlerce servis aracı trafiğe çıkacak

Türkiye’de 2014 – 2015 eğitim-öğretim yılında milyonlarca öğrenci, yüz binlerce öğretmen ve onbinlerce okul servis aracının trafiğe dahil olacağını ifade eden Kırlangıç, “Bizlerde bu döngünün daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde sağlanmasını beklemekteyiz. Bu on binlerce okul servis aracının görev alacağı taşımacılık sektöründe, genel manada trafik kültürü ve yol güvenliği konularında, istenilen seviyeye ulaşılamadığı bir gerçektir. Bu zamana kadar okul servis araçları ve sürücü davranışlarında, çok önemli eksikler ve hatalar gözlenmiştir. Bu nedenle bir AR – GE kuruluşu olan derneğimiz, uyarı yapmayı uygun görmüştür” dedi.

“Mutlaka işbirliği sağlanmalı”

Kırlangıç, yazılı açıklamasında şu uyarılara ve tavsiyelere yer verdi; “Okul servis araçlarının kontrol ve denetimi ile ilgili olarak; Okul Aile birlikleri, Trafik Zabıtası, Meslek Odaları ve Okul İdareleri ile işbirliğinin mutlaka sağlanması gerekmektedir. Servis araçlarında mutlaka yardımcı personel bulundurulması, kapasitenin üstünde öğrenci taşınmaması, her öğrencinin aynı yerde oturmasının sağlanması, seyir sırasında emniyet kemerinin taktırılması, el şakası ve gürültü yapılmaması, araç durmadan ayağa kalkılmamasına, araçta ve dışında, olması gereken tüm uyarılara dikkat edilmesi gerekir.

“DUR lambası kullanılmalı”

Araç sürücüsünün en az ‘’E’’ sınıfı sürücü belgeli, Mesleki Yeterlilik Belgesi (SRC) ve Psiko Teknik muayeneden geçmiş olmalıdır. Ayrıca aracın içindeki metal aksamların, mutlaka yumuşak bir malzeme ile kaplanması ve öğrencilerin kolay ulaşabileceği camların sabit olması, araç muayene ve bakımlarının periyodik olarak yapılması gerekir. Okul taşıtının arkasındaki ‘’DUR’’ lambasının, öğrenciler inip – binerken, sürücü tarafından mutlaka yakılması gerekir. ‘’DUR’’ lambasının yandığını gören trafikteki diğer sürücülerinde durmaları icap eder.

Servis sürücüleri bunlara dikkat etmeli

Servis sürücüleri bir yerden diğer bir servise yetişmek amacıyla hız yapmamalı, trafik işaret ve işaretçilerine uymalı, yol ortasında, rampa başlarında, sokak ortası veya köşesinde öğrenci indirip – bindirerek, trafik güvenliği bakımından tehlikeli durumlara meydan vermemeli. Servis sürücülerinin temiz giyimli, davranışı ve sözleriyle, araçta argo konuşmalar yapmadan, bir anne – baba şefkati ve yaklaşımı göstererek öğrencilere iyi bir örnek olmalıdır. Servis sürücüsü ve taşıt içi personelinin, iletişim için mobil telefon bulundurması, numarasının öğrenci ve velilerce bilinmesi, araçların yetersiz veya yetkili olmayan kişilere teslim edilmemesi, seyir halinde iken müzik kaseti çalmaması ve özellikle sigara içmemesi gerekir.

Kaza riski artar

Okulların açıldığı ilk hafta özel araçlar yerine, toplu taşım araçlarını kullanarak, trafiğin rahatlamasını sağlamak, yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken de hızların mutlaka azaltılması gerekir. İlk geçiş hakkının yaya ve öğrencilere verilmesi, varsa geçit görevlisinin talimatına uyulmasının, yasal bir zorunluluk olduğu unutulmamalıdır. Anne, baba ve velilerinde çocuklarını zamanında servis aracına bindirmeleri, aksi halde her çocuğun birer dakikalık gecikmeleri birikerek, on – on beş dakikaya ulaşacaktır. Daralan vakit ise servis sürücüsünü yetiştirmek zorunluluğundan dolayı hızlı araç kullanmaya, bunun da kaza riskini artıracağı, dolayısıyla böyle durumlara sebep olunmamalıdır”

AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
AK Parti Hacılar Belediye Başkan Adayı Osman Erdoğan
Başa dön tuşu