Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
GündemManşetYaşam

Bu işçiler de ölsün mü?

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU’NUN GEREKLİLİKLERİNİ YERİNE GETİRİLMEMESİ KONUSUNDA SIK SIK HABERE KONU OLAN KIRIKKALE’DEN İŞÇİ MANZARALARI…
Bu işçiler de ölsün mü? - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriTürkiye’nin dört bir yanından iş kazaları ve işçi ölümleri haberleri gelmeye devam ediyor. Kırıkkale’den dün çekilen bu fotoğraflar ise, “Pes” dedirtiyor!
KANUN NE DİYOR?
Mevcut İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda, “Alet, parça, malzeme gibi cisimlerin düşmesi muhtemel yerlerde çalışacak işçilere koruma başlığı (baret) verilecektir. Yüksekliği tabandan itibaren 3 metreden daha fazla olan ve düşme veya kayma tehlikesi bulunan yerlerde çalışanlarla, kiremit döşeyicilerine, oluk ve her türlü dış boya işleri yapanlara, gırgır vinçlerini çalıştıranlara ve kuyu, lağım, galeri ve benzeri derinliklerde çalışanlara emniyet kemerleri verilecek ve işçiler de verilen bu kemerleri kullanacaklardır. Su içinde çalışmayı gerektiren hallerde, işçilere, uygun lastik çizmeler verilecektir. Diz boyunu aşan suların yenilmesi için ayrıca gerekli tedbirler alınacaktır. El ve kolların korunması için kullanılacak eldivenler, işçinin ellerine ve yapacakları işe uygun seçilmiş olacaktır” ibareleri yer alıyor.
“PES” DEDİRTTİ!
Daha önce bu yasanın uygulanması ve iş alanlarında güvenlik tedbirlerinin alınması noktasındaki eksiklikleriyle birçok kez yerel medyada haber olan Kırıkkale’den dün çekilen bu fotoğraflar “Pes dedirtti” Fotoğraflarda yeni hükümet konağı inşaatında ve Nur Camii inşaatında çalışan işçilerin çalışma şartları gözler önüne seriliyor.
SÖZLEŞME KABUL EDİLDİ
Öte yandan geçtiğimiz günlerde; İnşaat sektörü çalışanlarına uluslararası standartlarda yeni güvenceler kazandırmayı amaçlayan, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 167 sayılı sözleşmesini onaylayan yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Sözleşmede, inşaat işlerinin görüldüğü alanlar, inşaat işlerinde kullanılan araç, malzemelerde güvenlik ve sağlık, üye ülkelerin hükümetlerince konuya ilişkin önlemlerin alınması, işçi ve işverenlerin yükümlülüklerine ilişkin hükümler yer alıyor. Sözleşme, Türkiye’nin henüz onaylanmadığı, 1937 tarihli 62 Sayılı Yapı İşlerinde Güvenlik Hükümleri Sözleşmesi’ni de revize ediyor. Sözleşmeyi onaylayan her üye, güvenlik ve sağlık için mevcut risklerin değerlendirilmesi konusunda, sözleşme hükümlerinin uygulanmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri yürürlüğe koymayı taahhütte bulunuyor. Sözleşme hükümlerine göre, ulusal mevzuat, bir işçinin güvenliği ve sağlığı için yakın, ciddi bir tehlikenin olduğunu düşünmesi için haklı bir nedeni olduğunda, bu tehlikeden sakınma hakkını, bu durumu amirine derhal bildirme yükümlülüğünü öngörüyor.
Bu işçiler de ölsün mü? - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale HaberleriİSKELE VE MERDİVENLER
Sözleşmeye göre, yüksekte kurulmuş çalışma yerlerine, başka güvenli erişim araçlarının olmadığı durumlarda, uygun ve kaliteli merdivenler sağlanacak. Merdivenler, yanlışlıkla yapılan bütün hareketleri geçiştirecek şekilde güvenli olacak. İskele ve merdivenler, ulusal mevzuata uygun olarak inşa edilecek, kullanılacak, yetkili kişi tarafından denetlenecek. İşçilere olumsuz koşullara maruz kalma dahil, kaza riskine veya sağlığa zarar verecek risklere karşı yeterli koruma başka yollarla sağlanamadığı durumlarda, işin ve risklerin yapısı göz önüne alınarak uygun kişisel koruyucu donanım ve koruyucu kıyafetler, işverenler tarafından, ulusal mevzuatta öngörüldüğü şekilde, ücretsiz sağlanacak, bakımı yapılacak. Her inşaat alanında veya çevresinde işçilerin sayısına ve işin süresine bağlı olarak, işçiler için tuvalet ve yıkanma tesisleri, işçilerin kıyafetlerini değiştirmek, kurutmak ve dolaba yerleştirmek için tesisler, olumsuz hava koşullarından dolayı iş kesintiye uğradığı sürelerde yemek ve barınmak için yerler sağlanacak. Her inşaat alanında veya çevresinde yeteri miktarda içme suyu bulundurulacak. İşçiler, işyerlerinde maruz kalabilecekleri olası kazalara ve yakalanabilecekleri hastalıklara karşı bilgilendirilecek. Sözleşmeyi imzalayan her üye, sözleşme hükümlerinin fiilen uygulanmasını sağlamak için özellikle caydırıcı ceza ve önlemler dahil, gerekli bütün önlemleri alacak.

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
0 0 votes
Haber Değerlendirme
2 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
MADEİNKESKİN
MADEİNKESKİN
29 Kasım 2014 21:00

TÜRK PDR-DER GENEL BAŞKAN YARDIMCISI
ŞAKİR CANÖZ BEY OLABİLİR..

kenan altan
kenan altan
22 Kasım 2014 23:30

HİÇ BİRİMİZİN SİGORTASI YOK

Başa dön tuşu