20 Ekim 2020 12:26

Kirazlıyayla köylülerinin yaşam alanlarını savunma mücadelesi sürüyor

Kirazlıyayla köylüleri, Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen maden zenginleştirme ve atık barajı projesine verilen "ÇED Olumlu" raporunun iptali istemiyle bir dava daha açtı.

Fotoğraf: Nezahat Akişli

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bursa'nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ne karşı köylülerin mücadelesi sürüyor.

"Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu" raporunun iptali istemiyle açtıkları dava öncesi köy meydanında toplanan köylü kadınlar, yaşam alanları için adalet istediklerini dile getirdiler.

"Yürütmeyi durdurma ve projenin iptali" istemiyle açtıkları dava sonrası bölgede inceleme yapan bilirkişi heyeti, ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığı yönünde karar vermişti. Bursa 1. İdare Mahkemesi ise bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda 14 Ağustos'ta maden faaliyetlerini durdurulmuştu. Daha sonra mahkeme bir hafta aradan sonra kendi verdiği yürütmeyi durdurma kararını bozmuştu.

Kirazlıyaylalılar ise "ÇED olumlu" raporunun iptali istemiyle konuyu tekrar yargıya taşıdı. 28 Ekim'de görülecek dava öncesi kadınlar, köylerinde tesis değil, adalet istediklerini vurguladılar.

Köy meydanında toplanan köylü kadınlar; “Köyümüzde fabrika değil adalet istiyoruz. Yedi bilirkişi geldi buraya, fabrika olmaz dedi. Tarım alanı burası ama hakimler savcılar devam edin diyor. Maden tesisini yapabilirsiniz diyorlar. Sayın Cumhurbaşkanım, Kirazlıyaylanın sesini duymak mı istemiyorsunuz, yoksa duymamak mı istiyorsunuz. Duyun artık sesimizi. Köyümüzde bu tesisi istemiyoruz. Burası bizim yaşam alanımız. Bizim göletlerimiz kurudu. Yedi sekiz çeşmemizi kuruttular. Bizim sesimizi duyun artık” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AİHM, Baskın Oran ve İbrahim Kaboğlu'nun ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti

SONRAKİ HABER

"Ev baskını düzenleyen polis köpekli saldırda bulundu" iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa