Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kipaş, Bölge Çiftçisine Eğitim Verdi

Kipaş, Bölge Çiftçisine Eğitim Verdi

Kipaş, Bölge Çiftçisine Eğitim

Türk tekstilinin ana hammaddesini oluşturan pamukla ilgili bölge çiftçileriyle biraya gelen Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz; “Amerikan pamuğundan daha kaliteli pamuk üretiyoruz. Fakat yanlış uygulamalarla kaliteyi düşürüyoruz.

Yanlış uygulamalara son verildiğinde pamuğumuz daha değerli hale gelecektir” dedi.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası ve Kipaş Holding işbirliğince bölge çiftleri ve sanayicilere yönelik “Pamukta hasat yönetimi ve kalite kayıpları” konulu program düzenlendi. Kipaş Holding Konferans salonunda düzenlenen programda Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, ProgenTohumculuk  GenelKoordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart ve Caso Tohumculuk Danışmanı Dr. Z. Bülent Tunçgögüs pamuk üretiminde ve hasat döneminde yapılan yanlış uygulamalar, kimyasal mücadele, sulama sistemleri konularında bölge çiftçilerini bilgilendirdi.

ÖNCEDEN İSTİŞARE VARDI, ŞİMDİ İSE HERKES KENDİ BAŞINA

Pamuk üretiminde ve hasat döneminde kalite kayıpları konusunda araştırdığı bilgileri bölge çiftçilerine aktaran Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, çiftçilerin önceden istişareye önem verdiğine vurgu yaparak; “Biz şimdi Kahramanmaraş’ın en yaşlı çiftçilerinden biri olduk. Çocukken babamla birlikte ovada, yazıda çok dolaştım. Adeta tarlada büyüdük. O dönemlerde çiftçilerimizin zamanı daha çok olduğu için bir birleriyle istişare ederlerdi. Biz ise öyle bir zaman diliminde yaşıyoruzki; herkes birbirinden kopuk ve herkes kendi başına. Bakın burada pamuğu üreten çiftçi arkadaşlarımız var, onu sanayinin emrine hazırlayan çırçırcı arkadaşlarımız var, kullanan sanayici arkadaşlarımız var. Birbirimizin sıkıntılarından, dertlerinden, yaşadığımız sorunlardan hiçbirimizin haberi yok. Onun için bir pamuk ailesi toplantısı düzenlemek istedik. Bu toplantıyı çok önemsiyorum ve sık sık bu tür toplantılar yapmamız gerektiğine inanıyorum.” Dedi.

DAHA KALİTELİ PAMUK İÇİN KONTAMİNASYON’A DİKKAT

Pamuk haşatında yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle Türk sanayicisinin hala Amerikan pamuğunu almak zorunda olduğunu ifade eden Öksüz, Türk çiftçisinin Amerikan pamuğundan daha kaliteli pamuk ürettiğini fakat yanlış hasat uygulamalarıyla kalitenin düştüğüne dikkat çekti. Öksüz şöyle konuştu; “Yıllarca radyolardan anons yapıldığı halde bir kontaminasyonsorununu aşamadık. Bu kadar değerli bir ürünü değersiz hale getiriyoruz. ‘Kaliteli ürün yetiştirdiğimiz halde neden kalite kaybı yaşıyoruz, bu kayıplar nereden geliyor’ diye düşündüm ve bir araştırma yaptım. Pratik bir tecrübemi paylaşmak istiyorum; gübreler tarlalarımıza sentetik çuvallarda geliyor, bizler ise kullandığımız gübre çuvallarına toprak doldurarak su kanallarının kesişme noktalarına bırakıyoruz. Tarlada dolaşırken bunları pulluk parçalıyor, kültivatörde daha da üstüne çıkartıyor, pamuk toplama makinası da bunu emiyor. Bunlar bizim milyonlarca metrekare kumaşımızı bozuyor. Gidiyoruz Amerikan pamuğu almak zorunda kalıyoruz. Ben ne yapıyorum, pamuk toplama makinası tarlaya girmeden sakaları çağırıyorum, ‘nereye bu çuvallardan koydunuzsa gidin yarın içindeki toprağı dökün, onları yakın’ diyorum.Benim ürettiğim pamukta kontaminasyon sorunu Amerikan pamuğundan daha iyi. Yaptığım hiçbir şey yok, sadece bir kaç tedbir. Kontaminasyonun pamuk fiyatına zararı Amerikan pamuğuna göre çok fazladır. Çiftçi kontaminasyona dikkat etse, ürününü daha pahalı satabilecek.”

PAMUK PİRİMLERİNİN ARTMASINI BEKLİYORUZ

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ise toplantıyı düzenleyen Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında pamuk üretimini yapıp yapmama düşüncesinde olan çiftçilere tavsiyelerde bulundu.Balsuyu; “Çiftçi arkadaşlarımız kontamizasyondan bahsediyor ama seneye ‘biz pamuk ekmeyeceğiz’ gibi düşüncelere sahip olanların varlığını biliyorum. Fiyatların düşük olduğu malum ama bu bir dünya emtiası, mutlaka fiyatlarda inmeler ve kalkmalar olacaktır. ‘Bu sene kazanmadım, gelecek senede kazanmam’ diye bir şey yok. Çiftçi kardeşlerimizden öncelikle seneye pamuk ekmememe fikirlerini gözden geçirmelerini rica ediyorum. Seneye de böyle sorun olacak diye bir durum söz konusu değil.  Tabiatıyla, STK’lar, Ulusal Pamuk Konseyi’nin, devletin verdiği primin artırılması için gayretlerine devam ettiğini biliyorum. Bu prim inşallah 2019 yılı mahsulü için 80 kuruş olarak kalmayacağından, yükseleceğinden ümitliyim.” Dedi.

GÜBRE ÇUVALLARINI TARLADA BIRAKMAYIN

Gübre çuvallarının tarlada bırakılmaması konusunda bölge çiftçilerini uyaran Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Çiftçiler olarak bu kadar masraf ediyoruz, ekiyoruz, gübreliyoruz, ilaçlıyoruz, meydana getiriyoruz. Toplamadan önce özellikle sucularımızın gübre çuvalına toprak doldurup, su kesmek için kullandığı bölgeleri gözden geçirip, onları toplayıp yakması önemli. Geçen yıl ben toplattım, buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. İçinde toprak olan gübre çuvalını pamuğun içine atarak daha büyük zarar veriliyor, bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Çırçırcı kardeşlerimiz lütfen rutubete dikkat edelim, pamuğu heder etmeyelim.”

ÇİFTÇİLERE SUNUM YAPTILAR

Programda Progen Tohumculuk Genel Koordinatörü Prof. Dr. Cafer Mart “Pamukta yaprak dökümü, koza açtırıcı kimyasalların kullanımı ve kalite” Caso Tohumculuk Danışmanı Dr. Z. Bülent Tunçgöğüs ise “Pamuk Yetiştiriciliği” konularında bölge çiftçilerine sunum yaptı.

Programa, KSÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kadir Saltalı, Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Bozkurt, Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay, işadamları ve bölge çiftçileri katıldı.

Program, çiftçilerin karşılıklı soru ve cevaplarının ardından son buldu.