Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2492.43
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Mart 2021

Kılık kıyafet yönetmeliği güncellenmelidir

Geçenlerde basına; “İzmir’in Bayraklı ilçesinde 28 Şubat zulmünü aratmayan bir olay yaşandı” şeklinde bir haber düştü. Bu olay haliyle sosyal medyada tepkiyle karşılandı.

İddiaya göre 4. Sınıf öğrencisinin kendi rızasıyla taktığı başörtü okul yönetimi ve bazı öğretmenler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Bir müddet sonra öğrenciye diğerlerine kötü örnek olacağı bahanesiyle baskı yapılıyor. Buna rağmen başını açmaması üzerine öğrenci, okul girişindeki güvenlik kulübesine oturtuluyor ve annesine; “Senin çocuğun başını açmıyor, başı kapalı okula alamam. Okulda kötü örnek oluyor” deniliyor.

Annenin yayınladığı videoyu izledim. Başı açık gayet modern görünümlü bu anne salgın döneminde çocuğunun kendi isteğiyle kapandığını ve okulda baskı gördüğünü söylüyordu.

Öncelikle ifade etmeliyim ki sebep ne olursa olsun bir öğrenciyi eğitim hakkından mahrum etmek ve okulun önüne koymak kabul edilemez. Bu yasalarımıza göre suçtur.

Bu video üzerine İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’yi aradım. Ömer Yahşi, bunun İzmir’de yaşanan ikinci vaka olduğunu söyleyerek hadiseden haberdar olduğunu ve hemen müdahale ettiğini söyledi.

Ömer Yahşi, “Sebep ne olursa olsun bir öğrencinin eğitim hakkı elinden alınamaz. Bu, her şeyden evvel insan hakları ihlalidir” diyerek öğrencinin aynı okulda eğitimine devam etmesini sağladığı gibi rehber öğretmenler görevlendirmiş ve aileye de ziyarette bulunmuş. Bana göre en doğru olanı yapmıştır.

Ne var ki sorunlarımızın kökenine inme basireti gösteremeyen arkadaşlarımız bu meseleyi de 28 Şubat’tan girip günümüze kadar getirmeyi başardılar. Kimse -her ne kadar değişime uğrasa da- 1982 tarihli kılık kıyafet yönetmeliğini gündeme getirmedi.

Bugün demokrat, ahlak, vicdan sahibi kaliteli bürokratlarımızı her defasında zor durumda bırakan, eskiden kalma kıyafet yönetmeliği bir türlü 2021 dünyasına adapte edilemedi.

1965 yılına ait olan ve 1982 darbe döneminde yeniden düzenlenen kılık kıyafet yönetmeliği 08 Ekim 2013 tarihinde yeniden düzenlenerek 28789 sayılı resmi gazetede yayınlandı ve başörtülü öğretmenler bu kadim yasaktan kurtularak rahat bir nefes almıştı.

Eski hali; “…görev mahallinde başdaima açık, saçlar düzgün…” şeklinde devam eden madde; “Kadınlar; Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez” denilerek değiştirildi.

Erkeklerde ise aynen şöyledir; Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz.

Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir.

Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir. (Değişik fıkra: 07.08.1991 – 91.2048 K.) Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.

Gelelim öğrenciler için olana;

MEB’e bağlı okul öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair yönetmelikte değişiklik yapılması hakkında yönetmeliğin yürürlüğe konulması; Milli Eğitim Bakanlığının 17.9.2014 tarihli ve 8 sayılı yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu'nca 22.9.2014 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Buna göre öğrenciler; “Okullarda yüzü açık bulunur; siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz; saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz, pirsing takamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. Okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda okul içinde baş açık bulunur.”

Eğer istendiğinde bir okul idarecisi kılık kıyafet konusunda belirtilen maddeleri fevkalade uygulayabilir. Çünkü yönetmelik buna müsait.

Bereket versin ülke demokrasi ve özgürlükler alanında ciddi bir ilerleme kaydetti de böylesi tuhaf uygulamalar çok nadir görülüyor.

Erkek memurlar için hazırlanmış mevcut kıyafet yönetmeliğine bakar mısınız? Böyle ifadeler demokratik bir ülkeye yakışıyor mu? İnsan hakları eylem planının açıklandığı ve anayasanın gündeme getirildiği bir dönemde artık bu kıyafet meselesini aşmamız gerekmektedir.