Kılıçdaroğlu'nun yeni MYK'sının şifreleri: İki temel hedefe odaklı

Sarıkaya: Kılıçaroğlu'nun yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) yapılanmasını da iki hedefe odaklı inşa ettiği açık.

Kılıçdaroğlu'nun yeni MYK'sının şifreleri: İki temel hedefe odaklı

CHP'nin 37. Olağan Kurultayı'nın ardından seçilen Parti Meclisi'nin ilk toplantısında CHP'nin yeni MYK'sı da belirlendi. Kılıçdaroğlu, 18 kişilik MYK listesini 16 kişiye indirirken, eski yönetimi büyük oranda korudu ve yeni isimleri de listeye aldı.

Habertürk'ün deneyimli siyaset yazarı Muharrem Sarıkaya, Kılıçdaroğlu'nun oluşturduğu yeni MYK'yı 'Sağı bilen solcular' olarak tanımladığı yazısında yeni MYK'nın şifrelerini ve Kılıçdaroğlu'nun tenel hedeflerini yazdı.

Sarıkaya'nın CHP'nin yeni yönetimi ile ilgili analizi şöyle:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, göreve geldiği günden bu yana partisinin siyasal kültürünü farklılaştırdı.

En önemli adımını da son Kurultay ile attı, partinin A takımını da dün buna uygun tarzda yeniledi.

Şurası açık ki Kılıçdaroğlu yeni kadrosuyla, uzun süredir erek haline getirdiği kentsel muhafazakarlara, dindar merkez sağ seçmene açılım yolunda bu kez fazla engelle karşılaşmayacak.

Çünkü klasik, eski CHP siyaseti ve söylemiyle gidilmesi halinde, " oyu geçemeyeceğini görüyor.

Bu nedenle kentsel muhafazakar veya Orta Anadolu'daki mütedeyyin sağcılarla birlikte Kürt seçmene de ulaşmak, en azından HDP’nin ardından en yüksek oyu alabilen ikinci parti konumuna erişmek istiyor.

Kurultay’da yıllar sonra Kürt sorununa vurgu yapması, ardından PKK ile yeraltı mafyasını eşitleyip, sorun ile terörü birbirinden ayıran bir zemine çekmesinin gerisinde de bu yatıyor.

Yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK) yapılanmasını da iki hedefe odaklı inşa ettiği açık.

Ayrıca partinin ulusalcı kesimini de görmezden gelmemiş; Selin Sayek Böke’ye partinin Genel Sekreterlik görevini vermesi de bunun göstergesi; kaldı ki CHP tarihinde Genel Sekreterliğe ikinci kez kadın geliyor.

MERKEZ SAĞIN DİLİNİ VE AKADEMİSİNİ BİLENLER

Yeni yönetim yapısının bir başka açıdan en dikkat çeken iki özelliği var.

Öncelikle eski yönetim kadrosunun omurgasını korudu…

Parti Meclisi’ne seçilemeyen 4 yardımcısının koltuğuna 4 yeni isim getirirken, MYK’daki koltuk sayısını da iki eksiltti.

Burada en dikkat çeken taraf, yeni getirdiği isimler ve partide koruduğu omurganın muhafazakar kesimle ilişkisi…

Yeni göreve gelen milletvekili Ahmet Akın, yerel seçimde CHP’nin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı idi; yapılan tüm anketler seçilmeye en yakın aday gösteriyordu.

Ancak, İYİ Parti ile yapılan müzakere sonucu Kılıçdaroğlu, Akın’ın adaylığından vazgeçti; Balıkesir’de de seçim kaybedildi.

Akın’ın milliyetçi-muhafazakar kesimin en yoğun yaşadığı Balıkesir’de milletvekili seçimi sürecinde, hem de yerel seçim döneminde sergilediği dil ile gösterdiği performans herkesin dikkatini çekmişti.

Bir diğer yeni isim Ali Öztunç da yine milliyetçi-muhafazakar kesimin en yoğun yaşadığı Kahramanmaraş’ta yıllar sonra CHP’ye milletvekili kazandıran kişi oldu.

Yerel seçim dönemindeki performansı yüksekti; Kahramanmaraş’taki çevre sorunlarına dikkat çeken açıklamaları, işçi kesimi ile ilişkileri milliyetçi-muhafazakarların da dikkatini çekti.

Muhafazakarları akademik olarak tanıyan ve yeni gelen bir diğer MYK üyesi ise KHK ile atılan öğretim üyeleri arasında bulunan Prof. Dr. Yüksel Taşkın…

Prof. Dr. Taşkın’ın akademide milliyetçi muhafazakar kesim ile İslamcılık üzerine yaptığı kitap çalışmaları ile tanınır.

Kılıçdaroğlu'nun koruduğu kadro açısından bakıldığında da durum farklı değil.

Merkez sağ siyasetin, DYP’nin içinden gelen Bülent Kuşoğlu görevini de koltuğunuz da korurken, benzer şekilde Prof. Dr. Fethi Açıkel’in doktora tezi de tarihsel sosyolojik açıdan milliyetçilik, din ve kapitalizm üzerine…

Kılıçdaroğlu sağı en iyi okuyan ve söylem ittifakı yaratabilen isimleri A takımına katarken, klasik CHP’li ile sol ve ulusalcı yelpazeyi de genişletti.

Yerel seçim dönemindeki çabaları bilinen Seyit Torun’u aynı yerde tutarken, yine merkez sağın önemli merkezlerinden Malatya’da durmaksızın çalışan Veli Ağababa’yı da yine aynı görevinde tuttu.

Koltuğunda tuttuğu bir diğer isim partinin genç bilişimcisi Onursal Adıgüzel olurken, sinirlenmeden konuşmasıyla bilinen sözcü Faik Öztrak’ı da yerinde korudu.

Kendisini seçime taşıyacak bu kadronun en belirgin özelliği nedir diye sorulsa, verilecek yanıt merkez sağ ile birlikte Kürt açılımını da yapabilecek ittifak odaklı kadro olur…