22 Ekim 2019 11:34

Kılıçdaroğlu: Trump'ın mektubunu nasıl hazmettiler, ABD'nin elinde nasıl kozlar var?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Trump'ın mektubu üzerinden Erdoğan'a yüklendi, "Namus ve şeref sizin için ne ifade ediyor?" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu | Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

HAKLARINI ARAYAN SOMALI MADENCİLER

"Soma'da madenciler yerin altında hayatını kaybetti. O dönem toplumun her kesiminden yardım yapıldı ama bir süre sonra unutuldu. Facianın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen hâlâ haklarını arıyorlar, Ankara'ya yürüyorlar. Bizim de işçilerin hakkına sahip çıkmamız lazım. Madenciler 'Kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz' diyor. Somalı kardeşlerimizin hakkını ve hukukunu sonuna kadar savunacağız.

Şehitlerimiz geliyor. Hangi görüşten, inançtan olursak olalım bir şehit haberi geldiğinde vicdanımızı dinliyoruz. 15 Temmuz'dan sonra kampanyalar düzenlendi, dernekler kuruldu peki toplanan paralar nereye gitti? Cevap yok. 'Bu soruyu sorma' diyorlar. Para yiyenlere mi arka çıkacağım, nereye harcadınız bu paraları?

Tank Palet fabrikasının ihalesini hangi gazetede ilan ettiniz? BMC firmasının %49'u Katarlıların, bedava veriyorsunuz. Hangi gerekçeyle yapıyorsunuz? Cevap yok.

"YARGI REFORMU" PAKETİ

Geçen hafta 'Yargı Reformu' paketinin ilk bölümü Mecliste kabul edildi. Devletin dini adalettir. Canlı olan her şeyin hakkı ve hukuku vardır. Onu koruyacak olan da bizler, insanlardır.Düzenleme geldi diye adalet gelmiyor. Adaleti mumla arıyoruz. Adalet bu ülkeye gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Hâlâ şafak baskını yapılıyor. Telefon edersin gelir, bunun adı işkencedir, adalet böyle bir şey değil.

Hâlâ yasaklar var. Demokrasi için Birlik Platformu bir panel yapmak istiyor, Hrant Dink Vakfı da istiyor, Valilik 'Toplantı yapamazsınız' diyor. Demokrasi, demokrasi diyoruz. Düşünce açıklamak da suç oldu. Hangi reformdan bahsediyoruz? Hakim, Saray'dan talimat alıyorsa adalet yoktur. Talimatla karar veriyorsan o ülkeye adalet gelmez. Cumhurbaşkanı tarafsız mı, hayır. 26 bin kişiye cumhurbaşkanına hakaretten dava açıldı, o zaman tarafsız kalsın. Tarafsız davranacaksan başımın üzerinde yerin var. Bir partinin başkanıysa eleştirilirsin, ben de eleştiriliyorum. KHK ile 125 bin 687 kişi devletten ihraç edildi. Arkasında FETÖ borsası kuruldu. Damadı, kayınpederi olanlar dışarıya çıksın, garibanlar içeride kalabilir. Siyasi akrabaya, paraya göre adalet dağıtıyorlar. Eren Erdem 480 gündür, Osman Kavala ise 720 gündür hapiste.

"KAYYUM ATAYACAKSAN SEÇİMLERİ NEDEN YAPTIK?"

Saray'ın avukatlarının savundukları dışarıda. Buradan HSK'ye seslenmek isterim, Erdoğan'ın avukatları ne zamandan beri hakim tayin etmeye başladı? Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının bir süre sonra yerlerine kayyum atandı. O zaman bu seçimleri neden yaptınız? Bu adaylar savcılıktan iyi hal kağıdı aldı, YSK'de sorun çıkmadı, vatandaş seçti. Suçlularsa senin istihbarat örgütün var o zaman suçüstü yap. Kimse de sana bir şey demez. Demokrasiye aykırıdır, hangi partiden olursa olsun. Adaletin bu kadar bozuk olduğu yerde ekonomi dikiş tutmaz. Hiç kimsenin can ve mal güvenliği yoktur.

Saray sosyetesi meşhur bir sosyetedir. Sosyetenin başındaki 'Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok' diyor. Saraydakiler için doğrudur. Onun için iş arayma, KPSS'ye girme derdi de yok. Garibanın çocuğuna ne olacak? Bunların kanundan, Anayasa'dan haberleri yok.

İşsizlik ağır bir fatura olarak 82 milyonun önünde. Saray'dakilerin keyfi yerinde. Saray sosyetesinin mutfaktaki yangından haberi var mıdır? Bu millet eti gramla alıyor. Üç gençten bir işsiz. Nerede bu sosyal devlet? Sosyal devlet yok, Saray devleti var. Hepimiz bunun üzerinde duracağız.

Millet işsizlikten bunalmış, 'Hane başına düşen gelir üç kat arttı' diyorsun. Milletin beş kuruşa ihtiyacı var. Bir ülke üretmez ve borçla geçinirse Trump'ın tweet'leriyle muhattap olur.

ARABADA SİGARA YASAĞI

Yuları kaptırırsan atın nereye gideceğine yuları tutan karar verir. 'Arabada sigara içme' diyorsun, alışveriş poşetinden para alıyorsun. Şimdi de tutturmuşlar 'sigara haram' diye. Beyefendi haramın ne olduğunu bilmez, kul hakkı yiyen adam haramdan anlamaz.

'Beyefendi gerekirse 40 milyar dolar daha harcarız' diyor. Bu milletin çektiği nedir yahu? Zaten Saray kara delik, para yutuyor.

"SURİYE'YE SİLAH GÖNDERDİN, DEMOKRASİ Mİ GELDİ?"

Suudi Arabistan'da demokrasi var mı? Suudi Arabistan ve Türkiye, Suriye'de barış için silah gönderdiler. Suriye'ye demokrasi mi geldi, hayır. Süleyman Şah Türbesi'ni kendi topraklarımızdan çıkarmak zorunda kaldılar. Bunu da büyük bir başarı olarak satıyorsun. Kendi toprağından kaçan nasıl kahraman olur?

TRUMP'IN MEKTUBU

Ben 'Trump'la görüşürüm' dedi, heyetle görüştü. Terör örgütü diye tanımladıkları PYD'ye bütün görüşmeler aktarıldı. 'Mal varlığını araştıracağız' diye sopa gösterdiler, çıkıp aslan kesilmesini beklerdik ama birşey diyemedi.

Trump, mektubunu aşağılayan bir dille kaleme almış. Türkiye Cumhuriyeti devleti tarihinde bizi bu kadar aşağılayan bir mektup gelmedi. Bu mektubu nasıl hazmettiler, ABD'nin elinde nasıl kozlar var?

Trump, Erdoğan'a 'Sorunlarını çözmek için çok uğraştım' diyor. Hangi sorunları çözmek için uğraştı? Erdoğan, mektubu inkar edemiyor, O mektup bütün devletlerin arşivine girdi. Mike Pence, Saray’daki görüşmeden sonra ‘Bugün ateşkes olmasaydı yaptırımlar gelecekti’ diyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde böyle bir teslimiyet olmamıştır.

Zarrab için iki nota verdiler. Hani bu bakanlara ayakkabı kutusunda rüşvet veren. Ülkücü kardeşlerimize sesleniyorum, MHP'nin düştüğü hale bakar mısınız? Türk milletine olmadık hakaretler geliyor, sizin yöneticilerin sessiz. Cumhuriyetçiliği, devrimciliği, milliyetçiliği biz yapıyoruz. Tepki vermesi gereken kişi ben veya vatandaş değil , Türkiye Cumhuriyeti devletini temsil eden tepki vermelidir.

Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyeti ve milleti temsil eder. Benim cumhurbaşkanım değil. Bu ülkeyi, vatanını sevenlerin cumhurbaşkanı değil. 'Benim varlığım açık' diyemiyorsun. Bu mektup karşısında hâlâ suskunluğunu koruyor.

1- Diplomatik teamüllere uymayan bu mektubu neden iade etmediniz?
2- Bu mektubu hangi ruh haliyle kabul ettiniz?
3- İade etmediğiniz gibi neden kamuoyundan gizlediniz?
4- Mektup ABD basınında yayınlanmasaydı üstünü örtecek miydiniz?
5- Bu mektuba nasıl karşılık vereceksiniz?
6- 82 milyonun önünde ettiğiniz yemini hatırlıyor musunuz?"
7- Ettiğiniz yeminde bahsi geçen “namus ve şeref” kavramları sizin için neyi ifade etmektedir?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Katalonya’daki gösteriler İspanya geneline yayılıyor

SONRAKİ HABER

Sudan’da halk ‘devrimin gidişatını düzeltelim’ diyerek sokağa çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa