Kiev yönetimi, Saakaşvili'yi 'darbe planlamakla' suçladı

Kiev yönetimi, 3 Aralık'ta Poroşenko'yu devirmek için gösteri çağrısı yapan Mihail Saakaşvili'yi "darbe planlamakla" suçladı.

Dış Haberler

Ukrayna'da, Mihail Saakaşvili'nin başlattığı hareketin yarattığı tartışma büyüyor.

Eski Gürcistan Başbakanı ve Ukrayna'nın Odessa kentinin eski valisi Mihail Saakaşvili, Kiev'de destekçileriyle birlikte yaptığı gösteride, "yeni bir Ukrayna hükümeti" çağrısı yaptı.

Yeni bir hükümetin kurulmasını "acil" olarak nitelendiren Saakaşvili, "ihtiyaç duyulması halinde" bu yeni hükümete liderlik yapabileceğini de söyledi.

17 Ekim'de parlamentonun dışında çadır kuran göstericiler, dokunulmazlıkların kaldırılması, yolsuzluk karşıtı özel mahkemenin kurulması, seçim kanununda değişiklik yapılması ve Başkan'ın azli için mevzuat taleplerini dile getirmeye başlamışlardı.

Yeni Güçler Hareketi isimli partinin lideri olan Saakaşvili, göstericilere, hükümetin 3 Aralık'a kadar talepleri karşılamaması durumunda, Piyotr Poroşonko'na karşı "halk azli" başlatacaklarını söyledi.

3 Aralık'ın herkes için geri dönüşü olmayan büyük bir gün olacağını söyleyen Gürcü lider, 3 Aralık'a kadar bütün Ukrayna'yı dolaşacağını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Piyotr Poroşenko ise, Saakaşvili'nin ve eylemlerin amacının "Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmak" olduğunu ileri sürdü.

Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko ise, Saakaşvili ve destekçilerini, yabancı güçler tarafından finanse edilen bir darbe tertiplemekle suçladı.