Ekrem Sarısu Kıdem tazminatı hesaplarken yol ve yemek parası dikkate alınır mı?
HABERİ PAYLAŞ

Kıdem tazminatı hesaplarken yol ve yemek parası dikkate alınır mı?

Soru: 1 Nisan 1997’den beri aynı sitede çalışıyorum. 2013’te ben istemeden o zamana kadar olan tazminatımı verdiler. Ama çıkış yapılmadı. Bu yıl emekli olacağım. İki sorum var:

1) Emekli olduğumda kıdem tazminatım nasıl hesaplanacak? 1997’den bugüne kadar hesaplayıp, aldığım tazminat düşerek kalan kısmı mı alacağım? Yoksa 2013’ten bugüne mi hesaplanacak?

2) Kıdem tazminatına yol ve yemek eklenir mi? Bordromda yol ve yemek mevcut. ● Yakup KOÇ

Cevap: 1) Çalışma devam ederken kıdem tazminatı olarak ödenen tutarlar avans mahiyetindedir. Emekli olduğunuzda 1997’den emekli olacağınız tarihe kadar olan çalışma süreniz için kıdem tazminatı hesaplanacak.

Haberin Devamı

Hesaplanan tutardan 2013’te ödenen kıdem tazminatı avansı düşülecek ve kalan kısmı ödenecek.

2) Ücret dışında aldığınız yol ve yemek bedellerinin de brüt ücretinize eklenmesi ve bulunan tutar üstünden kıdem tazminatı hesaplanması gerekir.

DAVAYI KAZANMA ŞANSINIZ YOK DENECEK KADAR AZ

Soru: Ben hekimim. Yeni emekli oldum. İlk maaşımı aldım ancak ikramiyemi vermediler. 24.5 yıl kamuda hizmetim var. KHK ile ihraç oldum. Daha sonra 14 ay sigortalı çalıştım. Kamuda 25 yılın altında çalıştığımdan dolayı ikramiye alamazsın diyorlar. Mahkemeye versem ikramiyemi alabilir miyim? ● G.H./KAHRAMANMARAŞ

Cevap: İhraç edilenlerden hizmet birleştirmesi ile emekli olanlara emekli ikramiyesi ödenmiyor. Son zamanlarda hizmet birleştirmesi ile emekli olsa da erkeklerde en az 25 yıl, kadınlarda en az 20 yıl Emekli Sandığı’na tabi hizmeti olanlardan dava açanlara emekli ikramiyesi ödenmesi gerektiği yönünde yargı kararları çıkmaya başlamış bulunuyor.

Dava açabilirsiniz. Ancak Emekli Sandığı’na tabi hizmet süreniz 25 yılın altında olduğundan davayı kazanma şansınız yok denecek kadar az.

VERGİ İNDİRİM HAKKI ALIP EMEKLİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: SSK girişim 1995’te olup toplam 6000 gün prim ödemem var.Yüzde 50 oranında raporumla emekli olabilir miyim? ● Sezgin

Cevap: Vergi indirim hakkı almanız halinde, 6 Ağustos 2003 tarihi itibarıyla 6 yıldan fazla 9 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3’üncü derece engelli olarak, emekli olmak için 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. Vergi indirim hakkı aldığınız tarih itibariyle emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

EMEKLİ AYLIĞI BAŞVURU TARİHİNİ TAKİP EDEN AYBAŞINDAN İTİBAREN BAĞLANIR

Soru: Emeklilik dilekçemi 9 ocak’ta verdim. Ama emeklilik işlemini 1 Şubat’ta başlatmışlar. 9 ocak’tan itibaren emekli olmuş olmam gerekmiyor mu? ● Halime Gölgen

Cevap: Yapılan işlem doğru. çünkü emekli aylıkları, emeklilik başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanıyor. 9 ocak’ta emeklilik başvuru yaptığınızdan, takip eden aybaşı 1 Şubat olup, aylığınızda 1 Şubat’tan itibaren bağlanmış. sonuçta herhangi bir yanlışlık yok.

1350 GÜN DAHA PRİM ÖDEYİP 55 YAŞI DOLDURACAKSINIZ

Soru: 15 ocak 1978 doğumluyum. SSK girişim 8 Haziran 1994 olup 4400 prim ödemem var. ne zaman emekli olurum? Askerlik borçlanması olur mu? ● Ayhan KATAR

Cevap: Emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 1350 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5750 güne tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

11 AY ASKERLİK BORÇLANMASIYLA 3 YIL ERKEN EMELİ OLABİLİRSİNİZ

Soru: 4 Temmuz 1978 doğumluyum. Askerlik öncesi sigortam bulunmuyor. İlk sigortalık girişim 8 Ekim 1999 olup 6882 gün prim ödemem var. Acaba ne zaman emekli olurum? ● Ahmet YILDIRIM

Cevap: 118 gün daha prim ödeyerek priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca, askerlik sürenizin 11 ayını borçlanmanız halinde emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 57 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz de 57 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder