Kıbrıs'a 1974 yılında yapılan barış harekatının 42. yıldönümü Yalova Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen törenle kutlandı.
Atatürk Anıtı’na çelenk sunduktan sonra açıklamalarda bulunan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şubesi Başkanı Şakir Güner, “Bundan 42 sene önce Kıbrıs’ı ilhak ederek, Türkiye’yi batıdan güneye kuşatmak ve bu suretle Türkiye’nin yaşam alanını daraltmak isteyen Yunanistan; 15 Temmuz 1974’de, EOKA’cı katillere darbe yaptırarak Ada’ya kan ve gözyaşı getirmiştir” diye konuştu.
‘Türk Ordusu Kıbrıs’ı özgürlüğüne kavuşturmuştur’..
Yunanistan’ın Enosis hayalinin Akdeniz’in sularına gömüldüğünü söyleyen Güner, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye Cumhuriyeti, Enosis hayalinin gerçekleştirilmek üzere planlanan bu darbe girişimine gereken karşılığı vermek üzere derhal harekete geçmiştir.  Londra ve Zürih antlaşmaları gereği garantör hakkı olan Türkiye; Kıbrıs’ta barışı tesis etmek, soydaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve Türkiye’ye yönelik olası tehdidini bertaraf etmek maksadıyla Ada’ya müdahale kararı almıştır. Türk Ordusu, 20 Temmuz 1974 günü Kıbrıs’a başarılı bir harekat icra ederek, Kıbrıs’lı Türk’ü yok olmaktan kurtarmış, Kıbrıs Türkü’nü 1878 yılından beri hasret duyduğu özgürlüğüne kavuşturmuştur. Böylece Yunanistan’ın Enosis hayali de Akdeniz’in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür.”
Adanın 42 yıldır barış ve huzur içinde olduğunu söyleyen Güner, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Senelerdir Kıbrıs’ta her türlü şiddet ve zulme uğrayan Kıbrıs Türkü, hiçbir zaman pes etmemiş; 20 Temmuz’da Mehmetçik ile kucaklaşana kadar, kimliğini ve varlığını gerektiğinde canını ortaya koyarak korumasını bilmiştir. 20 Temmuz Kıbrıs Türkü’nün esaretten kurtulduğu bir gündür. 20 Temmuz, yavru vatanın Anavatana kavuştuğu gündür. 
Kıbrıs Adası 42 yıldır barış ve huzur içindedir. Kıbrıs türkü’nün can ve mal emniyeti sağlanmıştır. Kıbrıslı Türkler kendi öz vatanlarında hür ve bağımsız yaşamaktadırlar. Şuna inanıyoruz ki; Türkiye Cumhuriyeti gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de, sonsuza dek hür ve bağımsız yaşayacaktır.  Kıbrıs’ta geri dönüş asla düşünülmemelidir. Kanla alınan toprak artık vatan toprağıdır, düşmana terk edilemez. Kıbrıs’ta Türk varlığını yaşatmak, gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur. Kurtuluş Savaşı’nda Kore Savaşı’nda ve Kıbrıs Barış Harekatı’nda destan yaratan Türk Ordusu, yurt içinde ve yurt dışında her zaman güç ve kudret sembolüdür. Türk Ordusu bağımsızlığın, üniter yapının ve toprak bütünlüğünün teminatıdır. Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit olanlar ve aramızdan ayrılan gazilerimizi, Kıbrıslı mücahitleri rahmetle , hayatta olanları da saygıyla anıyoruz.”
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından Kent Müzesi’ndeki Kıbrıs sergisi gezildi. Sergide ise dönemin gazete manşetleri ve fotoğrafları Kıbrıslı gazilerin gözlerini doldurdu.
Editör: TE Bilişim