HaberTürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre; Yüksek Seçim Kurulu (YSK); seçimleri kazanan, ancak KHK ile ihraç edildiği için mazbatası verilmeyen başkanlarla ilgili kararını verdi. Habertürk'ten Fevzi çakır'ın haberine göre seçimleri kazanan, ancak KHK ile ihraç edildiği için mazbata verilmeyecek. Bu adayların seçimi kazandıkları yerlerde yarışı ikinci sırada bitiren isimlere mazbata verilecek.

SEÇİM KURULLARI GÖRÜŞ İSTEDİ

Resmi olmayan sonuçlara göre; seçimi lik sırada bitiren ancak KHK’lı oldukları belirlenen çok sayıda isime ilçe ve ilçe seçim kurullarınca mazbataları verilmemişti. Farklı seçim kurulları, bu konuda YSK’dan görüş istedi. Kars’ın Digor ilçesi Dağpınar beldesinde Abubekir Erkmen, Diyarbakır Bağlar’da Zeyyat Ceylan, Van’ın ilçelerinden Tuşpa’da Yılmaz Berki, Edremit’te Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Çaldıran’da Leyla Atsak’ın aralarında olduğu, 10 dolayında isimle ilgili başvuru YSK’ya iletildi.

İKİNCİ SIRADAKİLER MAZBATA VERİLECEK

YSK toplantısında KHK’lı isimlerin başvurularını gündeme aldı. Kurul, seçimleri kazanan, ancak KHK ile ihraç edildiği belirlenen isimlere mazbata verilmemesini kararlaştırdı. Bu adayların seçimi kazandıkları yerlerde yarışı ikinci sırada bitiren isimlere mazbata verilmesi kararlaştırdı. YSK’nın tüm ilçelere ilişkin kararını vermedi: Sadece bazı ilçeler yönünden karar verdi. Ancak bu kararların tüm KHK’lar için emsal olması bekleniyor.

ÜÇ İLÇEDE AK PARTİ ADAYLARI MAZBATA ALACAK

YSK’nın bugün Van’ın ilçelerinden Tuşpa, Edremit ve Çaldıran ilçelerinin de aralarında bulunduğu yerler için karar verdiği öğrenildi. Van'ın Edremit ilçesinde HDP'li Gülcan Kaçmaz Sayyiğit'ın yerine AK Parti adayı İsmail Say, Tuşba ilçesinde HDP'li Yılmaz Berki yerine AK Parti adayı Salih Akman ve Çaldıran ilçesinde HDP'li Leyla Atsak yerine AK Parti Şefik Ensari'ye mazbata verilecek.

GEREKÇE MUHTAR KARARINDA

YSK’nın kararının gerekçesi henüz yazılmadı. Ancak HABERTÜRK’ün edindiği bilgilere göre, gerekçe YSK’nın daha önce bir KHK’lı muhtar hakkında aldığı karar ile aynı tezleri içeriyor. YSK, daha önce benzer bir durumdaki muhtar adayına mazbata verilmemesine, ikinci sıradaki adayın muhtar olarak ilan edilmesine karar vermişti. Malatya’nın Doğanşehir ilçesinin Kadılı Mahallesi’nde resmi olmayan sonuçlara göre muhtarlık seçimini kazanan Hüseyin Arslan hakkındaki kararda, kamu görevinden çıkartılan kişilerin mahkumiyet kararı aranmaksızın bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyeceklerine dikkat çekilmişti.

HDP'DEN AÇIKLAMA GELDİ 

HDP'den YSK'nn kararına ilişkin açıklama geldi. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) sosyal medya hesabından "Kabul Etmiyoruz" başlığı ile yapılan açıklamada, "Aday için kısıtlılık halini YSK’nin başvuru esnasında değerlendirmemesi tam bir hukuksuzluktur" ifadelerine yer verildi. 
 
İşte o açıklama: 
 
"Muş Rüstemgedik Beldesinde seçilen CHP adayına adli sicil kaydı nedeniyle mazbatası verilmedi. YSK, 2nci sıradaki HDP adayına mazbata verilmesine karar verdi. İlkesel olarak kabul etmiyoruz. Halkın seçtiğini YSK bu şekilde iptal edemez. Burada seçim yenilenmelidir. Aday için kısıtlılık halini YSK’nin başvuru esnasında değerlendirmemesi tam bir hukuksuzluktur. YSK, iktidar yanlısı icraatine bir yenisini eklemiştir."

CHP YSK TEMSİLCİSİ YAKUPOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, "KHK dan ihraç edilen adayların seçilme hakları alındı. Milletvekili seçilebilmelerine rağmen belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve muhtar seçilemeyeceklerine karar verildi.

KHK ile kamu görevinden ihraç edilip seçilmiş  belediye başkanına değil ikinci sıradaki adaya mazbata verilecek ve ikinci sırada seçilen belediye başkanı olacak.Belediye meclis üyesi veya il genel meclisi üyesi seçilenlerin yerine ise aynı siyasi partinin listesindeki bir sonraki aday seçilmiş sayılacak. Muhtarlıkta da ikinci sırada seçilen adaya mazbata verilecek. Tüm bu uygulama, olağan ve olağanüstü itiraz süreleri içinde resen uygulanmaya başlandı." dedi.