KHK'li seçmen itirazına tepki: 'İçine düşülen siyasal aczin işareti'

AK Parti'nin İstanbul seçimlerinin iptal başvurusunda KHK ile ihraç edilen seçmenleri gerekçe göstermesi tepki topladı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, konuyla ilgili "Akıllarına estiği gibi farazi şeylerle başvurular yapıyorlar, bu mümkün olmaz. KHK ile attığınız kişilerin seçimi kaybettikten sonra oy kullanamaz denmesi hukuki değil. Kendileri de biliyor," dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminin iptali için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilen seçmenlerin bulunduğu listenin yer aldığı dilekçe sundu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için KHK ile kamu hizmetinden çıkarılmış 14 bin 712 kişinin oy kullandığını söyledi.

Konuyla ilgili katıldığı televizyon programında değerlendirmelerde bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Daha önce KHK'lilerin akrabaları bile oy kullanamaz denmişti. Çok vahim bir durum. Kimlerin oy kullanamayacağı madde 8'de açıkça belirtiliyor. KHK ile atılanların oy kullanamaması gibi bir durum yok. Akıllarına estiği gibi farazi şeylerle başvurular yapıyorlar, bu mümkün olmaz. KHK ile attığınız kişilerin seçimi kaybettikten sonra oy kullanamaz denmesi hukuki değil. Kendileri de biliyor. Kaybettiklerini görünce hukuksuz bir şekilde geçersiz oyları saydırdılar. Bununla da yetinmediler, tüm oylar sayılsın diye dilekçeler verdiler" dedi.

AK Parti'nin yaptığı KHK'li seçmen başvurusuna sosyal medyadan da tepki gösterildi. Gazeteci Çiğdem Toker, "KHK ile kamu görevinden çıkarılan yurttaşlar, 16 Nisan 2017 referandumu ve 24 Haziran 2018 seçiminde de oy kullandı. AKP'nin son "mantık"ı dikkate alınacaksa, o seçimlerin geçerliliği de tartışmaya açılır," diye yazdı.

Prof. Dr. Osman Can ise "İhraçlar hem OHAL süresiyle sınırlı, hem de mahkeme kararına dayanmıyor. Başvurunun anayasal temeli yok,"yorumunu yaptı.

Melda Onur ise "KHK’lıların oy haklarının ellerinden alınması da gündeme geldiğine göre AİHM derin uykusundan uyanır belki" paylaşımında bulundu.

Anavatan Partisi eski genel başkanı Nesrin Nas ise "İnanamıyorum. Gerçekten inanamıyorum. Bunun hukukla falan ilgisi yok. Sadece saf kötülük hali," diye yazdı.

KHK ile görevinden ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter ise "Bir tecavüz suçlusu, cezasının infazından 3 yıl sonra seçilme hakkına da kavuşur. YSK ve AKP diyor ki KHK'lı sonsuza dek kavuşamaz. Durum budur" yorumunu yaptı.

Foti Benlisoy ise "Seçimin iptali istemiyle YSK'ya KHK'lı seçmen listesi vermek bir yandan içine düşülen siyasal aczin işareti" dedi.

İYİ Parti Genel Sekreter yardımcısı Mehmet Aslan da "Kanunen bu mümkün değil ama velev ki mümkün olsun! Peki o halde KHK’lılar bir tek İstanbul’da mı varlar?" diye sordu.