AYŞİN SEÇİL GEZER

Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Derviş Günday Eğitim Salonu’nda saat 11.00’de başlayan ve Keşan Kaymakamı ve Birlik Başkanı Nuri Özder başkanlığında yapılan toplantıya; AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık, Edirne İl Genel Meclisinin Keşanlı üyeleri, mahalle ve köy muhtarları katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından toplantının açış konuşmasını Keşan Kaymakamı Nuri Özder yaptı. Daha sonra Keşan Özel İdaresi Müdür Vekili Bülent Sorut, 2017 yılı birlik çalışmalarını bir sunum eşliğinde anlattı ve 2018 yılı tahmini gelir, gider bütçesini 7 milyon 854 bin TL olarak öngördüklerini söyledi. Oylama sunulan tahmini bütçe oy birliği ile kabul edildi.

Toplantı, su sorunu yaşayan 7 köyün su birliğine üyelik başvurularının görüşülmesi ile devam etti. Bu köylerin su birliğine üyelikleri oy birliği ile kabul edildi. Birlik üyesi köylerin katılım paylarının ve birlik personelinin sözleşmelerinin yenilenmesi maddelerinin oylanarak kabul edilmesinden sonra plan bütçe komisyonu oluşturuldu.

KÖYLERDE YAŞANAN SORUNLAR GÖRÜŞÜLDÜ

Keşan Köylere Hizmet Götürme Birliği Plan Bütçe Komisyonu üyeliklerine CHP İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Ali Yetim ve AK Parti İl Genel Meclisi üyesi Adnan Vural seçildi. Toplantı daha sonra dilek ve temenniler bölümü ile devam etti. Kaymakam Özder’in söz verdiği köy muhtarları köylerindeki sorunları anlattı.

Bu bölümde en çok konuşulan konu köylerin çöp sorunu ve çöp paralarının ödenip ödenmemesi oldu.

Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik, çöp sorununa mutlaka bir çözüm bulunması gerektiğin altını çizdi ve ‘Para ödemeyen köylerin çöpü alınmayacak’ gibi bir söylemin ya da anlayışın olmaması gerektiğinin altını çizdi ve gerekirse bu ödemelerin Edirne İl Özel İdaresi tarafından köylere gönderilen paralardan karşılanmasını önerdi.

Kemik’in ardından önceki hafta içinde AK Parti Edirne İl Genel Meclisi üyeliğinden istifa eden AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık söz aldı ve kısa bir veda konuşması yaptı. Herkesin hakkını helal etmesini isteyen Boyalık, çöp sorunun çözümlenmesinin en kolay yolunun bu hesapların su parasıyla birlikte alınmasında olduğunu belirtti ve örnek olarak ta bu uygulamayı işleten Keşan Belediyesini gösterdi. Hüseyin Boyalık, daha önce 2 olan çöp kamyonu sayısının 3’e çıkarıldığına da dikkat çekti.

Boyalık’ın ardından köylerin çöp toplama nedeniyle oluşan borçları hakkında bilgi veren Özel İdare Müdür Vekili Bülent Sorut, 190 bin TL olan alacağın, 63 bin TL’sini topladıklarını diğer kısmın alacak olarak durduğunu bildirdi.  Bu konuda söz alan muhtarlar köylerin çöp parası borçlarının birikmesinde en önemli nedenin bu paranın hane sayısına göre değil su abonesi sayısına göre alınmak istenmesinden kaynaklandığına dikkat çekti. Köyde 40 hane oturmasına rağmen 70-80 su abonesi olduğunu belirten muhtarlar, çöp borçlarının bu nedenle ödenmediğine ve biriktiğine değindi.

Toplantıda söz alan Maltepe Köyü Muhtarı Arif Kuşkonmaz, 24 yıldır muhtar olduğunu ancak köyün içme suyunun sağlandığı bin 200 metre uzunluğundaki su borusunu yenileme işini tam 8 yıldır bir türlü çözümlenmediğini, ortaya çıkan arızalar nedeniyle çok zaman çamur gibi su içmek ve kullanmak zorunda olduklarını söyledi. Kaymakam Özder’den bütün köy muhtarlarının katılımı ile özellikle vizesiz ve pasaportsuz giriş yapılan bir ülkeye gezi düzenlemesini de istedi.

Toplantıda söz alan CHP Edirne İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Ali Yetim, birçok köyün paralarını düzenli ödemesine rağmen gerektiği şekilde hizmet alamadıklarına değindi, Beyendik Belediyesinin birliğe olan borcunu ödemesi için artık gereken neyse onun yapılmasını istedi.

Yerlisu Köyü Muhtarı Güner Arıcan, dağıtılan parke taşlarından kendilerine sadece 500 metrekare verildiğine dikkat çekerek, bin metrekare parke taşı istedi.

SYDV MÜTEVELLİ HEYETİ SEÇİMİ

Daha sonra seçimlere geçildi. Keşan Mahalle Muhtarları ortak aday olarak Yenimescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantar’ı gösterdi. Yapılan oylama sonucu Fikret Kantar, Keşan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Keşan Mahalle Muhtarı üyesi oldu. Köy muhtarı üyesi için 2 aday çıktı. Çeltik Köyü Muhtarı Metin Karabaş ve Karahisar Köyü Muhtarı İlhan Siner aday oldular. Gizli oyla yapılan seçim sonucunda 24 oy alan Çeltik Köyü Muhtarı Metin Karabaş vakfın köy üyesi olmaya hak kazandı.

Böylece 2018 yılında Vakfın Mütevelli Heyeti’nde muhtar olarak Kantar ve Karabaş görev yapacak.